NEMA BISTE BEZ KALUPA: Postament Vasi Stajiću u Mokrinu oskrnavljen čeka obnovu već 12 godina (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

02. 07. 2024. u 07:15

ISPRED Osnovne škole u Mokrinu kod Kikinde već 12 godina stoji prazan postament na kojem je, skoro pola veka, stajala bista znamenitog filozofa i pisca Vase Stajića (1878- 1947), čije ime škola nosi.

НЕМА БИСТЕ БЕЗ КАЛУПА: Постамент Васи Стајићу у Мокрину оскрнављен чека обнову већ 12 година (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Bista je ukradena, nikada nije pronađena, a nova nije napravljena, jer ne postoji originalni odlivak.

- Ukradena je krajem 2012. godine, kada se dogodila, verovatno, organizovana krađa nekoliko ovakvih spomenika u Banatu. Tada su u Kikindi odnete biste pesnika Dušana Vasiljeva, ispred gimnazije, i revolucionarke Zore Krdžalić Zage, ispred Više škole za obrazovanje vaspitača. U isto vreme nestale su i biste u Banatskom Aranđelovu, kod Novog Kneževca, i čak tri u Novom Miloševu, u opštini Novi Bečej - prenosi Dragoljub Badrljica, profesor u penziji i hroničar Mokrina, ranije i direktor OŠ "Vasa Stajić".

Foto: R. Šegrt

Nema biste ispred OŠ "Vasa Stajić"

Biste u Kikindi su odavno obnovljene, ali, nažalost, ne i ona ispred mokrinske škole, jer niko ne zna gde se nalazi originalni odlivak na osnovu kojeg bi mogla da se napravi nova bista. Zanimljivo je da je Stajićeva bista ispred škole nastala skoro istovremeno kad i ona u Novom Sadu, kod zgrade Banovine. U tom gradu postojala je još jedna, ispred Matice srspke, ali je i tamo trenutno nema, prazan je ovaj, ali i još pet postamenata znamenitim ličnostima srpske istorije: Jovanu Hadžiću, Savi Tekeliji, Teodoru Pavloviću, Tihomiru Ostojiću i Platonu Atanackoviću.

Ni originala, niti novca

- U svom zavičajnom muzeju u Mokrinu posedujem još tri Stajićeve biste, koje su početkom šezdesetih godina, kada je postavljana ona kod škole, stigle na konkurs, ali nema originalnog odlivka. Ranijih godina bilo je nekoliko predloga za obnovu, ali nisu realizovani, navodno zbog nedostatka novca – prenosi Dragoljub Badrljica.

Foto: D. Badrljica

Unuk pored biste Vase Stajića u Mokrinu

- Povodom postavljanja biste u Novi Sad je 2012. došao njegov unuk  Rastko Švalba, koji je živeo u Rijeci, u Hrvatskoj. Tada je prvi i jedini put bio i u Mokrinu, dedinom rodnom mestu. Rekao je da je bista kod naše škole verna onoj ispred Matice. Švalba je bio istoričar umetnosti, isto kao i njegova majka Danica, jedina ćerka Vase Stajića. Preminuo je ubrzo posle te posete Srbiji – svedoči Badrljica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAVIJAJ ZA OLIMPIJSKI TIM SRBIJE: BIG Šoping centri i Olimpijski komitet Srbije – podrška zlata vredna!