RAT U UKRAJINI: Rusi izveli proboj od 3km u dubinu ukrajinske odbrane; Iskander pogodio još jedan aerodrom VSU (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

03. 07. 2024. u 08:27 >> 00:47

RAT u Ukrajini – 861. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси извели пробој од 3км у дубину украјинске одбране; Искандер погодио још један аеродром ВСУ (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini

Vlada SAD najavila je veliki novi paket odbrambene pomoći Ukrajini, koji će uključivati rakete za sisteme HIMARS, protivvazdušne presretače, artiljerijske granate i drugo oružje, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform.

Portparola Bele kuće nije navela ukupnu vrednost nove tranše pomoći, ali je naglasila da je to sedmi paket koji su SAD dodelile otkako je predsednik SAD Džozef Bajden u aprilu potpisao zakon uz dodatna sredstva za potrebe nacionalne bezbednosti. Ovaj zakon je posebno sadržao više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini.

Portparolka je precizirala da će novi paket sadržati rakete za ukrajinske sisteme PVO, municiju za HIMARS, artiljerijske granate i druga "kritično važna sredstva koja se po ovlašćenju predsednika uklanjaju iz američkih zaliha".

Pored toga, dodala je, paket će uključivati dodatna sredstva za kupovinu novih raketa presretača za sisteme PVO Patriot i NASAMS "kako bi se pomoglo Ukrajini da zaštiti svoje trupe i gradove od ruskih vazdušnih napada".

Na sastanku sa ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovom u utorak, šef Pentagona Lojd Ostin najavio je pripremu paketa pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu većem od 2,3 milijarde dolara.

(Tanjug/Ukrinform)

Rusi izveli proboj od 3km u dubinu ukrajinske odbrane

Ruska vojska je probila 3 ​​km, krećući se prema centru Njujorka i probila se u Družbu, predvodeći juriš na Toreck.

Grupa trupa Centar nastavlja uspešan prodor od Gorlovke do Torecka (Džeržinska).

Sa juga naše trupe samouvereno napreduju sa bitkama ka centru Njujorka (Novgorod).
-Ruske trupe napredovale su u južnom delu sela Njujork do dubine od 2,92 km i zauzele deo sela Jurjevka, priznaju ukrajinski vojni analitičari.

Vojno-analitički resurs DS, koji radi za Glavnu obaveštajnu upravu, objavio je noću i novu mapu gde su Oružane snage Rusije probijale sa juga, sve bliže i bliže centru Njujorka. A susedno selo Jurjevka je skoro palo pod kontrolu ruskih trupa i čišćenje je u toku.

Ruske trupe su takođe ušle u Družbu i učvrstile se na periferiji.

Nastavlja se juriš na Južni (Pivdeni), na čijem su području ruske jedinice zauzele deponiju rudnika Severna i izbacili ukrajinske oružane snage sa položaja, napredujući ulicama Kalužska, Moskovska i Černiševski.

Napad na Kirovo (Severni / Pivnični) takođe ne prestaje, VSU je izgubio niz uporišta. Ruske trupe napreduju ulicama sa istoka i juga.

 

3 od 3: Iskander protiv ukrajinskih avio baza (VIDEO)

Iskander je ponovo doleteo u vazdušnu bazu Oružanih snaga Ukrajine. Nova meta je bio aerodrom Dolgincevo u Krivom Rogu.

Preliminarni podaci o rezultatima napada na vazdušnu bazu u Dnjepropetrovskoj oblasti:

-frontovski lovac MiG-29 - uništen; dva jurišna aviona Su-25 - oštećena; automobilska oprema 2 kom. – uništeno; avijaciono oružje (AM) 4 jedinice. – uništeno; eliminisano je do 15 militanata.

Ovo je treći precizni udar na vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine za 3 dana.

 

Bombardovan Harkov ima povređenih

U današnjem ruskom granatiranju Harkova, povređeno je 14 ljudi, među kojima i beba, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Harkovu.

-Povređeno je 14 osoba, među kojima su osmogodišnji dečak i dvonedeljna beba. Oštećene su privatne stambene zgrade, višespratnice, automobili, zgrada pošte, servis, sportska hala, navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Ruske trupe su oko 16 časova izvele tri vazdušna udara na Harkov. Jedan od napada bio je na otvoreno područje na periferiji grada, a druga dva na stambene zgrade u Kijevskom okrugu.

 

Rusi izveli seriju napada na Dnjepropetrovsk

Ruska vojska izvela seriju raketnih udara na kritičnu infrastrukturu ukrajinske vojske u Dnjepropetrovsku.

Lokalni izvori navode da je pogođena vojna fabrika „Južmaš“.

Ruski ratni brodovi uništili dva ukrajinska bespilotna plovila (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine u području Novorosijska, Crno more.

Ruska mornarica u Novorosijsku uništila je dva bespilotna plovila koji su se kretali u pravcu Novorosijska.

Zelenski poručio Trampu: Da vidimo plan

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da kandidat za američkog predsednika Donald Tramp treba da predstavi svoj plan za brzo okončanje ukrajinske krize, prenosi agencija Blumberg.

-Ako Tramp zna kako da završi ovaj sukob, treba odmah da nam to saopšti, poručio je Zelenski.

Foto: Profimedia

On je naglasio da mora da zna kakve rizike po ukrajinsku državnost sadrži taj plan i izrazio spremnost da se sastane sa Trampom radi utvrđivanja detalja.

Ukrajinski predsednik je takođe dodao da on mora da zna da li će Vašington prestati da pruža podršku Kijevu nakon rezultata predsedničkih izbora u SAD na jesen.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane: Zauzet okrug Novi u Časovom Jaru, izbačeno iz stroja više od 1.500 pripadnika VSU i brojna tehnika

Jedinice Južne grupe snaga nakon aktivnih dejstava potpuno su oslobodile region „Novi“ Časovog Jara;

Ministarstvo je prvi put saopštilo da je uništeno borbeno vozilo protivvazduhoplovnog topovsko-raketnog sistema „tunguska“ u zoni specijalne operacije;

Crnomorska flota je tokom prethodnog dana uništila tri bespilotna čamca Ratne mornarice Ukrajine;

Foto MO Rusije

Ruska PVO sredstva oborila su tokom prethodnog dana tri projektila „hajmars“, kao i 39 dronova;

Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Jedinice „Dnjepar“ Oružanih snaga Rusije uništile su lanser PVO sistema „iris-t-slim“;

Jedinice grupe snaga „Centar“ poboljšale su taktički položaj, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 420 vojnika, dva oklopna vozila pešadije, uključujući „bredli“;

Grupa „Zapad“ odbila je dva kontranapada, uništila 5 brigada Oružanih snaga Ukrajine i „Azova“ (proglašen terorističkom organizacijom zabranjenom u Rusiji), Ukrajina je izgubila gotovo 540 vojnika;

Foto Tanjug/AP

Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije linije, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 145 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 450 vojnika i 2 tenka u zoni odgovornosti Južne grupe snaga;

Grupa „Sever“ odbila je kontranapad ukrajinskih snaga za specijalne operacije, uništila 6 brigada protivnika, on je izgubio gotovo gotovo 140,

Oružane snage Ukrajine uništile su ukrajinski helikopter Mi-24 na aerodromu.

Nemačka protiv primirja u Ukrajini

Nemačka nikada neće podržati uspostavljanje režima prekida vatre u Ukrajini koji bi vodio kapitulaciji Kijeva, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc odgovarajući na pitanja poslanika u Bundestagu.

On je još jednom kritikovao mirovnu inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini.

Foto MO Ukrajine/3. jurišna brigada Azov

 

Napad na trafostanicu u Energodaru

Oružane snage Ukrajine izvele su jutros napad na trafostanicu „Duga“ u Energodaru, usled čega je narušen uobičajeni rad niza objekata Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je direktor državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.

On je rekao da je u napadu ranjeno osam osoba kojima je ukazana pomoć. Lihačov je istakao da je jedna osoba teže povređena, dok su ostale zadobile lakše povrede.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, oba transformatora u trafostanici su oštećena nakon napada tri ukrajinska drona-kvadrokoptera.

Lihačov je istakao da se Rusija nada da međunarodna zajednica neće ignorisati napade Kijeva na Zaporošku nuklearku i da će dati njihovu ocenu.

U napadu Oružanih snaga Ukrajine na trafostanicu „Duga“ veliki deo Energodara ostao je bez struje i vode, što predstavlja značajnu pretnju po funkcionisanje grada, izjavio je gradonačelnik Eduard Senovoz na svom Telegram kanalu.

Oboreno nekoliko dronova iznad Belgoroda

PVO sistem oborio je nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu, a prema prelimiranim podacima, nema povređenih, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima u Belgorodu su se u automehaničarskoj radnji zapalile gume. Na području servisa oštećen je krov jedne od prostorija. Na tri privatne kuće oštećeni su krovovi i fasade. Takođe, oštećeno je 27 automobila.

Foto Tanjug/AP

Ruski PVO sistemi oborili su oko 14 časova dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pogođeno skladište tehnike u Zaporožju

Ruske snage pogodile su ukrajinsko skladište, tehniku i mesto sa kojeg su lansirane bespilotne letelice u selu Malinovka u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, saopštio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.

On je dodao da je nekoliko napada izvedeno u blizini železničke stanice u selu Mala Tokmačka u oblasti Zaporožja pod kontrolom Kijeva, gde se nalaze skladišta Oružanih snaga Ukrajine.

Napad je takođe izveden i na vojne objekte u Dnjepropetrovsku, gde je razmeštena ukrajinska tehnika.

Peskov: Putin i Tramp ne razgovaraju o miru u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je pisanja zapadnih medija da predsednik Rusije Vladimir Putin i kandidat za predsednika SAD Donald Tramp vode dijalot o uslovima postizanja mira u Ukrajini.

„Ne, to nije istina“, rekao je portparol.

Finska: Kina može da reši ukrajinski sukob jednim potezom

Predsednik Finske Aleksander Stub smatra da Kina može da reši ukrajinski sukob jednim telefonskim pozivom Rusiji, jer Moskva, prema njegovim rečima, navodno zavisi od Pekinga, izjavio je Stub u intervjuu agenciji Blumberg.

On je dodao da ukoliko bi kineski predsednik Si Đinping pozvao Moskvu i rekao da je vreme za mirovne pregovore, Rusija bi bila primorana da to uradi.

 

Rusija: PVO sistemi uništili tokom noći 10 ukrajinskih dronova i dva bespilotna čamca

Ruski PVO sistemi uništili su tokom noći 10 ukrajinskih bespilotnih letelica nad teritorijama više regiona i dva bespilotna čamca, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da su ruski PVO sistemi u toku noći zaustavili pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše napade bespilotnim letelicama tipa aviona i bespilotnim čamcima nad teritorijom Belgorodske, Brjanske i Moskovske oblasti, kao i u pravcu crnomorske luke Novorosijsk, prenosi TASS.

Precizira se da je pet dronova uništeno nad teritorijom Belgorodske oblasti, četiri bespilotne letelice su uništene nad teritorijom Brjanske oblasti, a jedna bespilotna letelica je uništena nad teritorijom Moskovske oblasti, kao i dve pomorske bespilotne letelice koje su krenule u pravcu crnomorske luke Novorosijsk.

BONUS VIDEO:

ĐILAS SE RADUJE ZBOG NEVREMENA: Pogledajte kako su se Beograđani davili dok je on bio gradonačelnik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!