SKANDAL NA EURO 2024: Heroj Turske uradio na terenu ono što nikako ne sme! Ovo je gore od "albanskog orla", UEFA pokrenula hitnu istragu

Novosti online

03. 07. 2024. u 16:59

Turska je prošla u četvrtfinale Evropskog prvenstva u fudbalu golovima neočekivanog junaka, a baš on, defanzivac Merih Demiral, izazvao je veliki skandal.

СКАНДАЛ НА ЕУРО 2024: Херој Турске урадио на терену оно што никако не сме! Ово је горе од албанског орла, УЕФА покренула хитну истрагу

FOTO: Tanjug/AP

Naime, ovaj 26-godišnjak, koji je postigao oba gola u pobedi nad Austrijom od 2:1 u osmini finala EURO 2024, tokom slavlja je gestikulirao na način koji je zakonom zabranjen u Austriji i Francuskoj. Ne i u Nemačkoj, koja je domaćin kontinentalnog šampionata, ali je UEFA odmah pokrenula hitnu istragu zbog njegovog ponašnja.


"Vučji pozdrav" - za neke bezazleno, za neke neviđen skandal


Demiral je na vrlo specifičan način gestikulirao prstima obe ruke, što je nekima ličilo na "znak rogova", koji se kod pojedinih muzičara hevi metal bendova, a potom i njihovih poštovalaca, još pre tri decenije proširio kao znak pozdrava đavolu ("rogatom", kako bi naš narod od davnina govorio). 

Međutim, turski reprezentativac nije, za razliku od sada već i van metal muzike proširenog "pozdrava rogovima", prekrio palcem savijen srednji i domali prst, već je ta tri prsa spojio i ispružio, dok su kažiprst i mali uspravljeni.

Tako "podešena" šaka predstavlja tzv. "Vučji pozdrav", gest koji se povezuje sa grupom "Sivi vukovi" (turski: Ulku Ocaklari), ekstremno desničarskom organizacijom u Turskoj.

Vučji pozdrav - Merih Demiral i gest zbog kog je UEFA pokrenula istragu / FOTO: Tanjug/AP

Za razliku od onih koji su na EURO 2024 nonšalantno, jer nije zabranjeno, prikazivali simbol dvoglavog orla na grudima, što je bio znak raspoznavanja onih koji zagovaraju ideju o velikoj Albaniji (koja bi bila formirana otimanjem teritorije nekoliko susednih država, pa i Srbije), "vučji pozdrav" je zvanično zabranjen u Austriji i Francuskoj jer se povezuje sa ekstremistima, paravojnom formacijom koja je optužena za ubistva Kurda, Jermena, Grka i Asiraca.

Britanski "San", recimo, navodi da se pristalice te grupe ("Sivih vukova") smatraju ekstremistima i u nemačkom zakonodavstvu, ali i u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, te da novčane kazne za prikazivanje tog gesta idu i do 4.000 evra.

Ono što tursku reprezentaciju može mnogo više da zaboli od novčane kazne je što Demiral možda neće moći da igra u četvrtfinalu, protiv Holandije.

Kako se Demiral branio posle utakmice u vezi sa "vučjim pozdravom"?

Zvezda FK Al Ahli je ovo rekla posle meča sa Austrijom o pomenutom gestu:

- Razmišljao sam da moja proslava bude nešto posebno, nešto što ima veze sa mojim turskim identitetom. Neverovatno sam ponosan što sam Turčin, taj ponos sam i osetio vrlo snažno posle postizanja golova. Hteo sam to da iskažem, a i veoma sam srećan što sam to učinio. Naši navijači su ponosni na nas. Video sam da isto to gestikuliraju na tribinama, pa sam zato još više i ja hteo da to uradim. Veoma sam srećan.

Turčin Merih Demiral slavi uz "vučji pozdrav" jedan od dva gola Austriji na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Demiral je, uz tu izjavu, na društvenim mrežama objavio fotografiju svog slavlja i slogan:

"Kako je srećan onaj koji kaže 'Ja sam Turčin!'"

To je citat Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države, ali se u poslednje vreme uglavnom koristi kod turskih desničara i tamošnjih ekstremista-nacionalista.

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, sve ono najvažnije i najzanimljivije u vezi sa njim - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj EURO 2024.

Bonus video: TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, ali kada se čulo "Juriš!" - nisu se dobro proveli

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!