MINISTARSTVO PROSVETE SUMIRALO PRVI DAN MATURE: Prvi dan završnog ispita protekao u redu, sutra test iz matematike

Lj.B.

18. 06. 2024. u 19:03

U osnovnim školama, danas 18. juna 2024. godine završen je prvi dan završnog ispita, kada su učenici osmog razreda, kao i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ СУМИРАЛО ПРВИ ДАН МАТУРЕ: Први дан завршног испита протекао у реду, сутра тест из математике

ministarstvo prosvete

Prema pristiglim informacijama sa terena, prvi dan završnog ispita protekao je u redu i do sada Ministarstvo nije dobilo povratne informacije koje bi ukazivale na odstupanja od procedura.

Do sada je registrovan samo jedan pokušaj nepravilnosti u Ribariću koji je odmah osujećen i regularnost ispita ne dovodi se u pitanje. Protiv lica koje je pokušalo da postupi suprotno zakonu biće preduzete odgovarajuće mere i postupci.

Ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika pristupili je 99.64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih.

U sredu, 19. juna 2024 godine, drugog dana završnog ispita, učenici će polagati test iz matematike, od 9 do 11 časova, dok će u četvrtak 20. juna polagati test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru. Kada je reč o odraslima oni su sve testove polagali danas, 18. juna. 2024. godine.

Potrebno je da učenici dođu sat vremena pre početka ispita i treba da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad.

Na test iz matematike učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom ( ne olovku piši-briši), grafitnu olovku, gumicu, lenjir , trougao i šestar. Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom.

Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu test, kao i poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Konačni rezultati biće objavljeni 25.juna .

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024.godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)