RAT U UKRAJINI: Porastao broj borbenih okršaja duž cele linije fronta

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

26. 06. 2024. u 07:32 >> 21:36

RAT u Ukrajini - dan 854.

РАТ У УКРАЈИНИ: Порастао број борбених окршаја дуж целе линије фронта

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Generalštab Ukrajine: Skoro stotinu okršaja na frontu

Broj borbenih okršaja duž cele linije fronta porastao je na 99 – najžešće je u pravcu Pokrovskog i u oblasti Harkova navodi na Fejsbuku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

EU potpisuje sporazum o vojnoj pomoći sa Ukrajinom

Evropska unija u trebalo bi sutra da potpiše bezbednosni sporazum sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim, kojim će se obavezati da će u narednim godinama nastaviti isporuke oružja, da će obezbeđivati vojnu obuku i pružati druge vrste vojne pomoći zvaničnom Kijevu, javlja Rojters.

Kina se protivi sankcijama EU njenim firmama zbog ruskih veza

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da je čvrsto protiv uključivanju nekih kineskih kompanija u 14. paket sankcija EU Rusiji.

- Taj potez negativno utiče na ekonomske i trgovinske odnose Kine i EU - navelo je Ministarstvo.

(Reuters)

Kremlj: Apsurdni nalozi MKS-a protiv Šojgua i Gerasimova

Moskovski Kremlj smatra apsurdnim naloge koje je izdalo Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda (MKS) protiv bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

- Smatramo ih prilično apsurdnim, kao i prethodne dve odluke koje su se ticale šefa države i ombudsmana za našu decu -  rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Naglasio je, takođe, da Rusija ne priznaje jurisdikciju MKS-a.

- Ne priznajemo nadležnost ovog suda. Nismo članovi relevantnog statuta, niti priznajemo ove odluke - rekao je Peskov.

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda juče je izdalo naloge za hapšenje bivšeg ministra odbrane Ruske Federacije, a sada sekretara Saveta bezbednosti RF Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Gerasimova.

Optuženi SU da su počinili ratne zločine i naneli "prekomernu kolateralnu štetu civilima ili objektima".

(Izvestia)

Panika u Ukrajini: Pogođena stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

Više o tome može pročitati klikom OVDE

Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

 

Rusija: Ukrajinska vojska uništila kontrolni punkt u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

"Oružane snage Ukrajine su pogodile jedan od kontrolnih punktova radijacije u Velikoj Znamenki kao rezultat artiljerijskog granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

U saopštenju je precizirano da se radijacioni monitoring životne sredine na lokaciji, u zoni sanitarne zaštite i zoni osmatranja, vrši kontinuirano, i da nivo zračenja ne prelazi dozvoljene vrednosti.

Stručnjaci NE u Zaporožju sproveli su niz mera za praćenje radijacione situacije u okolnoj zoni.

Nuklearka Zaporožje se nalazi na istoku Ukrajine, na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instaliranom kapacitetu.

U oktobru 2022. Rusija je zauzela nuklearu elektranu u kojoj je trenutno iz bezbednosnih razloga ugašeno šest reaktora.

Ruski avioni napali jedinice Oružanih snaga Ukrajine

Avioni Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije napali su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Ekipe jurišne avijacije na avionima Su-25 izvele su napad nevođenim avionskim projektilima na neprijateljsko uporište i ljudstvo u zoni odgovornosti grupe Centar - navodi se u saopštenju.

Rogov: Novi komandant Oružanih snaga Ukrajine pobegao iz Mariupolja 2022.

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov pobegao je iz Mariupolja 2022. godine pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

- U proleće 2022. godine u Mariupolju su počinjeni ratni zločini po naređenju Gnatova. Ovo je živopisan primer ukrajinskog ratnika - nacističkog militanta, a naravno i kukavice. Pre dve godine, pod maskom izbeglice, gotovo u ženskoj odeći, pobegao je iz Mariupolja, ostavivši svoje vojnike - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, Gnatov je običan ratni zločinac koji će odgovarati pred ruskim sudom.

Ranije je objavljeno da je Vladimir Zelenski smenio komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Jurija Sodolja i imenovao brigadnog generala Andreja Gnatova na njegovo mesto. Gnatov je u Rusiji osuđen na 28 godina za zločine u Donbasu 2019. godine.

 

Smolensku oblast napale bespilotne letelice

Smolensku oblast su oko 4.00 sata napale dve bespilotne letelice, rekao je gubernator regiona Vasilij Anohin.

- Neprijatelj je pokušao da napadne vojne objekte u Vjazemskom okrugu. Neprijateljske bespilotne letelice su potisnule snage PVO. Nije bilo žrtava niti materijalne štete - napisao je on na Telegramu.

Šef regiona se obratio lokalnim stanovnicima i pozvao ih da, ukoliko otkriju delove bespilotne letelice, ne približavaju im se i da pozovu hitne službe.

BONUS VIDEO: NESVAKIDAŠNjE SCENE NA SEVERU RUSIJE - Jun, grad Dudinka okovan ledom, a ljudi- uživaju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO