RAT U UKRAJINI: Krvave borbe ne jenjavaju kod Volčanska i Časovog Jara; Ruske trupe napreduju kod Severska (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 06. 2024. u 07:25 >> 01:16

RAT u Ukrajini - dan 853.

РАТ У УКРАЈИНИ: Крваве борбе не јењавају код Волчанска и Часовог Јара; Руске трупе напредују код Северска (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Izveštaj sa fronta: Krvave borbe ne jenjavaju kod Volčanska i Časovog Jara; Ruske trupe napreduju kod Severska (MAPA)

Oružane snage Ukrajine ponovo su napale Belgorod dronovima. Ukupno je Ministarstvo odbrane saopštilo da je uništeno 79 dronova i nekoliko projektila HIMARS. Ima razaranja i povreda.

Ruska vojska je zauzvrat gađala ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane u različitim delovima zemlje. Prijavljeno je da je nekoliko njih imalo precizan pogodak, uključujući nemački IRIS-T.

Prema turskim analitičarima, samo od početka godine ruske trupe su uništile skoro pedeset lansera PVO različitih sistema, uključujući 7 Patriot, 5 IRIS-T, 4 Nasams i niz drugih zapadnih sistema.

Ilustracija telegram rybar



Situacija na Hersonskom frontu se nije promenila. Aktivni su dronovi i artiljerija. Ukrajinske oružane snage granatiraju ruska sela.

U pravcu Zaporožja generalno takođe nema promena, blago napredovanje severno od Rabotina. Oružane snage Ukrajine opstruišu dronovima, ali inicijativa ostaje na Oružanim snagama Rusije.

U Južno-Donjeckom sektoru, Oružane snage Ukrajine su bezuspešno izvršile kontranapad kod Staromajorskog. U Urožajnom se vode bliske borbe, front stoji.

Ilustracija telegram rybar

Na Donjeckom pravcu postoje taktički uspesi u Krasnogorovki - napredak u visokogradnji u istočnom delu grada, kao i u severozapadnom delu. Ima napretka, ali svaki metar i svaka zgrada su teško osvojeni. Kod Konstantinovke Rusi granatiraju artiljerijom, za sada nema pokušaja ulaska u selo. U Georgijevki i Paraskovjevki ukrajinske oružane snage u malim grupama idu u kontranapad. Čišćenje je u toku, iako su formalno sela odavno pod ruskom kontrolom. U Nevelskom se vode bitke, VSU se i dalje čvrsto drži svojih položaja.


Na glavnim pravcima Avdejevskog fronta je operativna pauza: Oružane snage Rusije očigledno popunjavaju snagu i pregrupišu jedinice. U oblasti Karlovke intenzitet borbi je opao prema izveštajima sa terena, ukrajinske oružane snage su prebacile sveže rezerve u grad. U Jasnobrodovki, ukrajinske oružane snage su opkoljene u poluokrugu, ali lokalno drže liniju, sprečavajući ruske trupe da potpuno oslobode selo. Ruske oružane snage su takođe napredovale u Sokolu. Nadamo se dobrim vestima odatle. U međuvremenu, borbe se vode, kao i u susednoj Novoselovki Prvoj, gde ukrajinske oružane snage drže liniju. Uprkos pritiscima iz više pravaca odjednom, ruska vojska još nije uspela da se probije.



Danas nema vesti iz Torecka. Prijavljuju evakuaciju civila, Oružane snage Ukrajine se spremaju da upadnu u grad. Toreck je veliko logističko čvorište Oružanih snaga Ukrajine na raskrsnici nekoliko puteva. U samom gradu postoji nekoliko velikih industrijskih zona, od kojih je svaka moćno utvrđeno područje. Na osnovu toga, šema koju smo razradili izgleda logičnije: umesto frontalnog napada na grad, presecanje logističkih puteva i napad na velike položaje VSU FAB-ovima.

Foto Tanjug/AP



Intenzivne borbe se vode na Artjomovskom frontu (Časov Jar) - kako unutar mikrookrug Kanal, gde ruski padobranci jurišaju na višespratnice, tako i na bokovima, posebno u Kalinovki.


Na severskom pravcu ruske oružane snage su uspele u Razdolovki. Ruski jurišnici napadaju sa jugoistoka i juga, a takođe napreduju duž pruge zapadno od sela. Sa lokaliteta se javlja da je nad selom postavljena ruska zastava – ne govorimo o potpunoj kontroli, ali značajan deo naselja je zaista pod kontrolom ruske vojske.

Nema većih promena na lokacijama Krasnolimanski i Kupjanski.

U pravcu Harkova i dalje se vode teške borbe u Volčansku. Oružane snage Ukrajine ne usporavaju tempo napada, pokušavajući da istisnu Oružane snage Rusije sa svojih pozicija. Ruske trupe uzvraćaju, ali im je teško. U Glubokoju se takođe javljaju jedan za drugim napadi Oružanih snaga Ukrajine. Na mreži se pojavio još jedan video koji prikazuje upotrebu FAB-3000 od strane ruske vojske na harkovskom frontu. Sudeći po snimku, upotreba superbombi postaje redovna. Zapadni specijalizovani mediji počinju da analiziraju ovu vrstu vazdušnih bombi sada Ukrajina nema šta da im suprotstavi.
 

 

Kasetnom municijom po Donjecku

Tri osobe su poginule, a devet je ranjeno u granatiranju Donjecka, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

Kako je naveo, na Donjeck je ispaljeno 39 granata, među kojima i kasetna municija.

 

Foto: Profimedia/Ilustracija

Oslobođeno po 90 ljudi sa svake strane

Rusija i Ukrajina razmenile su danas po 90 zarobljenika nakon pregovora uz posredstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je sa teritorije pod kontrolom Ukrajine vraćeno je 90 ruskih vojnika, koji su bili u zatočeništvu i u životnoj opasnosti.

Zauzvrat, dodalo je Ministarstvo, oslobođeno je i vraćeno 90 ratnih zarobljenika oružanih snaga Ukrajine, prenose RIA Novosti.

Foto MO Ukrajine

Bitka za Časov Jar: desantne snage jurišaju na višespratnice pretvorene u tvrđave i uništavaju oklopna vozila NATO-a


Jurišne jedinice Ivanovske 98. vazdušno-desantne divizije napreduju u rejonu Kanala, jurišajući na višespratnice koje je VSU opremio u prave tvrđave - moćne odbrambene centre.

Fpv posade podržavaju jurišne grupe, uništavajući NATO opremu. Na snimku se vidi kako gori američki oklopni transporter M113, kojeg nije spasila mreža protiv drona.

Ruske trupe takođe pritiskaju Kalinovku, napadaju motorizovane jedinice uz podršku oklopnih vozila.

 

 

Ukrajinski dronovi postavljaju mine u moru kraj Krima (MAPA)

Vol strit žurnal piše da su ukrajinske formacije počele da koriste čamce bez posade za postavljanje mina u blizini krimskih luka i baza Crnomorske flote.

Ilustracija telegram rybar


Kako navodi WSJ, na ovaj način su Oružane snage Ukrajine napale patrolni brod Pavel Deržavin, malu raketnu lebdelicu Samum i nekoliko drugih čamaca i pomoćnih plovila.
Zabeleženo je šest slučajeva uz učešće drona Sea Baby, koji je u septembru-oktobru 2023. postavio više od deset mina na 2-5 km od ulaza u Sevastopoljski zaliv.

A onda su i „Pavel Deržavin“ i „Samum“ postali meta napada, ali bezuspešno, jer su mine eksplodirale ili prerano ili prekasno.

Foto MO Ukrajine

Štaviše, za napade su korišćene italijanske mine Manta, od kojih su pedesetak Italijani donirali u jednom od paketa vojne pomoći.

Vredi dodati da su Oružane snage Ukrajine za ovaj zadatak koristile ne samo Sea Baby. Još jedan BEC tipa „Mamai“ primećen je jednom prilikom pokušaja postavljanja mina 6. oktobra kod Sevastopolja, ali bezuspešno.

Vremjevski pravac: napredovanje ruskih trupa na liniji Staromajerskoje – Urožainoje (MAPA)

U pravcu Vremjevskog, ruske trupe izravnavaju liniju fronta zapadno od Staromajorskog, a u susednom Urožajnoju postepeno potiskuju VSU sa položaja, krećući se ka centru sela.

Nakon oslobođenja Staromajerskog, Oružane snage Ukrajine redovno kreću u kontranapade uz podršku oklopnih vozila, pokušavajući da povrate kontrolu nad severnim obodima naselja. VSU napreduje i kroz otvoreno područje severno od sela i preko reke Mokrje Jali na severoistoku.

Ilustracija telegram rybar


Situacija je napeta u susednom Urožajnom. Selo se nalazi na brdu u odnosu na okolinu, što omogućava ukrajinskim formacijama da efikasnije prilagođavaju artiljerijsku i minobacačku vatru. Uprkos tome, jurišnici Oružanih snaga Rusije postepeno potiskuju VSU sa položaja u ruševinama kuća, krećući se ulicama Naberežnaja i Centralna.

Prema kanalu Voin DV, situacija na lokaciji ostaje prilično teška za ukrajinske oružane snage. Da bi stabilizovao situaciju, VSU je, prema nekim informacijama, prebacio jedinice 57. brigade marinaca sa Hersonskog pravca. Dolazi do značajnog smanjenja intenziteta vatre ukrajinskih formacija, što stvara uslove za ofanzivna dejstva Oružanih snaga Rusije zapadno od Staromajorskog.

 

Izveštaj MO Rusije: VSU izgubio više od 2.200 vojnika i desetine komada tehnike (VIDEO)

Jedinice grupe trupa Sever izvele su aktivna borbena dejstva i porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 57. motorizovane pešadijske i 71. jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Volčansk, Ternovaja i Tihoe u Harkovskom region.

Gubici VSU su iznosili do 235 vojnika, dva vozila, haubicu 155 mm M777 američke proizvodnje, dve haubice D-20 i haubicu 122 mm D-30.

Jedinice grupe trupa „Zapad“ zauzele su povoljnije linije i položaje, a takođe su porazile formacije 14., 54., 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Petropavlovka, Sinkovka u Harkovskom regionu, Platonovka Donjecke Narodne Republike i Makejevka Luganske Narodne Republike.

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 445 vojnika, dva borbena oklopna vozila, pet automobila, haubicu 155 mm M198 proizvedene u SAD, 152 mm haubicu D-20, 122 mm samohodnu artiljerijsku jedinicu 2S1. Gvozdika“, top M119 kalibra 105 mm proizveden u SAD. Uništeno je i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice grupe trupa „Jug“ popravile su situaciju duž linije fronta, porazile ljudstvo i opremu 72. mehanizovane, 46. i 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Konstantinovka i Kurakovo u DNR.

VSU je dnevno izgubio više od 830 vojnika, dva oklopna transportera, sedam automobila, dve haubice 155 mm M777 američke proizvodnje, haubicu M198 kalibra 155 mm proizvedene u SAD, haubicu Msta-B kalibra 152 mm, haubicu 105 mm Pištolj M119 proizveden u SAD, kao i stanica za elektronsko ratovanje.

Jedinice grupe trupa „Centar“ zauzele su povoljnije linije i položaje, porazile formacije 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 2. brigade kopnene odbrane u rejonima naselja Toreck i Mihajlovka Donjeckog naroda. Republika. Odbijena su tri kontranapada jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Gubici VSU su iznosili do 560 vojnika, tenk, osam vozila, tri haubice 155 mm M777 proizvedene u SAD, tri haubice Msta-B 152 mm, haubicu D-20 152 mm i tri haubice 122 mm. haubice D-30.

Jedinice grupe trupa Vostok poboljšale su taktičku situaciju, porazile ljudstvo i opremu 128. brigade kopnene odbrane u rejonu naselja Velikaja Novoselka, Donjecka Narodna Republika.

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 150 vojnika, dva borbena oklopna vozila, četiri automobila, haubicu 155 mm M777 američke proizvodnje, haubicu 155 mm FH-70 proizvedene u Velikoj Britaniji, haubicu 152 mm 2A65 „Msta-B“. “ i haubicu 122 mm D-30 .

Jedinice grupe trupa Dnjepar su u roku od 24 sata porazile ljudstvo i opremu formacija 35. brigade marinaca u rejonu sela Ivanovka, Hersonska oblast.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 125 vojnika, pet vozila, haubicu 155 mm M777 proizvedene u SAD, haubicu 152 mm D-20, haubicu 122 mm D-30 i top 105 mm M109. napravljeno u SAD.

Foto Tanjug/AP

Operativno-taktička avijacija, bespilotne letelice, raketne snage i artiljerija grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije uništile su dva skladišta vojno-tehničke opreme Oružanih snaga Ukrajine, radarsku stanicu za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18, a takođe je pobedio koncentracije ljudstva i vojne opreme VSU u 128 oblasti.

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 79 ukrajinskih bespilotnih letelica i četiri višestruka raketna sistema HIMARS američke proizvodnje.

Dosadašnji gubici VSU

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 613 aviona, 276 helikoptera, 26.566 bespilotnih letelica, 533 protivvazdušna raketna sistema, 16.423 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.348 borbenih vozila lansirnih raketnih sistema, 10.856 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i 22.924 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Prinudna evakuacija u gradu Torecku

U gradu Torecku, u delu DNR koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine, najavljena je prinudna evakuacija, saopštio je Vadim Filaškin, načelnik Donjecke oblasne vojne uprave koga je postavio Kijev.

„Sada će se evakuacija odvijati na veoma prinudni način iz grada Torecka… I evakuacija iz drugih gradova na liniji fronta se nastavlja“, rekao je on.

Prema rečima Filaškina, u Torecku je ostalo oko šest hiljada ljudi – stanovništvo svakodnevno napušta grad.

Na snazi je pretnja od upotrebe balističkog oružja

Gladkov: Jedna osoba poginula tokom napada ukrajinske vojske na Belgorodsku oblast

Jedna osoba je poginula tokom noćnih napada ukrajinske vojske na rusku Belgorodsku oblast i grad Belgorod, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je u objavi na Telegramu precizirao da je jutros tokom obilaska terena u Belgorodskoj oblasti otkrivena porušena privatna kuća u selu Belovsko u kojoj je nastradala starija žena, prenosi agencija RIA Novosti.

Gladkov je izvestio da je u jednom danu 15 osoba povređeno u napadima ukrajinskih oružanih snaga, uključujući četiri sinoć, a da su tri žrtve u teškom stanju na intenzivnoj nezi.

On je ranije naveo u objavi na Telegramu da je tokom noći šest ukrajinskih bespilotnih letelica napalo gradski okrug Jakovljevski u Belgorodskoj oblasti i da su tamo dva civila povređena, prenosi agencija RIA Novosti.

Rusi razvili novi sistem za hvatanje ukrajinskih dronova

Ruska vojska je pre nekoliko dana prikazala novi sistem za borbu protiv dronova pod nazivom "netkomet", a u pitanju je mreža koja se iz drona "baca" na neprijateljski dron i obara ga na zemlju, a najveću efikasnost pokazala je u bori sa kvadkopterima.

Glavna prednost "netkometa" leži upravo u njegovoj jednostavnosti, budući da ne zahteva posebnu vrstu letelice, već ga može nositi gotovo svaki dron u upotrebi ruske vojske.

Uništeno 29 ukrajinskih dronova

Snage PVO uništile su tokom noći 29 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Belgorodske oblasti i jednu iznad Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Nova procena ruskih gubitaka na frontu

Gladkov: Dva civila povređena u ukrajinskom napadu na Belgorodsku oblast

Dva civila su povređena i pričinjena je materijalna šteta u napadu ukrajinskih dronova tokom noći na Belgorodsku oblast u Rusiji, saopštio je guverner oblasti Vjačeslav Gladkov.

Foto: Profimedia

On je naveo u objavi na Telegramu da je tokom noći šest ukrajinskih bespilotnih letelica napalo gradski okrug Jakovljevski u Belgorodskoj oblasti, prenosi agencija RIA Novosti. Gladkov je precizirao da su dva civila u napadu lakše povređena i da je pričinjena materijalna šteta na nekoliko stambenih objekata i vozila.

Ranije je Gladkov izvestio da je ruska protivvazdušna odbrana oborila nekoliko vazdušnih ciljeva iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je tokom noći uništeno 29 dronova iznad Belgorodske oblasti i jedan iznad Voronješke oblasti, navodi agencija RIA Novosti.

Zelenski smenio komandanta združenih snaga

Vladimir Zelenski smenio je komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Jurija Sodolja i na njegovo mesto imenovao brigadnog generala Andreja Gnatova.

Komanda Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine osnovana je 2019. godine, od februara ove godine Sodolj je bio na njenom čelu. Pre toga je komandovao Korpusom marinaca Pomorskih snaga Oružanih snaga Ukrajine. General je 2023. godine takođe bio na čelu operativno-taktičke grupe na ugljedarskom pravcu.

Nebenzja: Nema sumnje u umešanost SAD u napad na Sevastopolj

Nema sumnje da su SAD direktno umešane u smrtonosni teroristički napad koji je Ukrajina izvršila na Sevastopolj, izjavio je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

"Činjenica da su SAD direktno umešane u ovaj zločin je van svake sumnje", rekao je Nebenzja novinarima u UN.

Istakao je da Vašington i njegovi saveznici ohrabruju Kijev da izvrši terorističke napade na civile.

Ruski diplomata je najavio da će ovaj "teroristički napad ukrajinske vojske biti jedna od tema razgovora na sednici Saveta bezbednosti UN u julu".

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd