VUČIĆ NAKON SASTANKA SA FON DER LAJEN: Srbija će ostati na evropskom putu (VIDEO)

Novosti online

25. 10. 2024. u 13:33 >> 13:49

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće menjati svoje glavne ciljeve spoljne politike i unutrašnje politike, a to je naš evropski put i naše zalaganje za članstvo u EU.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Србија ће остати на европском путу (ВИДЕО)

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ Instagram

Obraćanje Vučića

- Vi ste neko ko je na najvišoj funkciji u Evropi, a dva puta je dolazio u Srbiju. Hvala na tome, hvala na podršci. Imali smo veoma dug, izuzetno otvoren i iskren razgovor. Ja sam njoj rekao ono isto što sam vama rekao i juče, i pre nekoliko dana, ono što sam rekao juče čak i na skupu koji je održan u Vršcu. Ma kako i ma koliko i koliko god neki drugačije razmišljali, predsednik sam Republike sa najvišim legitimitetom u zemlji, biran direktno od građana dva puta za redom u prvom izbornom krugu što se nikada nije dogodilo u našoj istoriji i dok sam predsednik Republike mi glavne ciljeve naše spoljne i unutrašnje politike nećemo menjati. To znači da je naš evropski put i naše zalaganje za evropsku Srbiju od ključnog značaja za naš napredak, da će Srbija posvećeno da radi na tom putu i da se nadamo rezultatima - rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Fon der Lajen razgovarao o geopolitičkoj situaciji i da ju je obavestio o tome kakva je politika Srbije, od poštovanja povelje UN i poštovanja međunarodnog javnopravnog poretka.

- Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da su ukrajinske vlasti dale agreman našem ambasadoru za otvaranje naše ambasde u Kijevu i verujem da će i gospodin Đurić prisustovati otvaranju ambasade. Razgovarali smo o KiM, detaljno sam izneo poziciju Srbije - istakao je predsednik.

- EU je naš najveći partner, u tim okvirima Nemačka je gotovo četvrtina, slede Italija, Mađarska... Ono što je veoma važno je da smo govorili o reformskoj agendi, znamo šta je naš posao. Za nas su od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti koje radimo sa EU. Upoznao sam Fon der Lajen sa našim naporima da za Ekspo učinimo sve što možemo. Borimo se, trudimo, pokušaćemo sve svoje obaveze da završimo na vreme. Veliko hvala za sve grantove, nadam se da ćemo da otvorimo Klaster 3 do kraja godine. Važno je da u međuvremenu čuvamo mir. Naravno da je Ursula tražila mnogo veću usaglašenost sa spoljnopolitičkim deklaracija EU. Mi jasno znamo šta su zahtevi, šta su očekivanja. Nismo razgovrali o litijumu, mineralima, ali se nadam da ćemo večeras imati prilike - kazao je i dodao da je počastvovan posetom predsednice EK.

Obraćanje Fon der Lajen

Predsednica EK izjavila je da je EU broj jedan trgovinski partner Srbije.

- Partnerstvo Srbije i EU jača. Čestitam vam jer je Srbija prvi put dostigla investicioni rejting, što je sjajan uspeh. Mi otvaramo vrata jedinstvenog tržišta EU za srpske kompanije, a zauzvrta je potrebno da se ostvare određene reforme. Princip je vrlo jednostavan. Mi otvaramo vrata za srpske kompanije u konkrentim sektorima. Za uzvrat, potrebne su reforme zarad fer uslova na tržištu, koje će biti podržane dodatnim ulaganjima iz EU. Prošlo je godinu dana od kako smo počeli sa primenom Plana rasta. Zemlje ZB su pripremile reformske agende i, dragi Aleksandre, želim Vama i Vašem timu da se zahvalim na sjajnom poslu kada je reč o agendi. To je sjajna reformska agenda. Sada treba da počnemo sa implementacijom 1,6 milijardi evra koje će Srbija dobiti u okviru Plana rasta. Na dobro ste putu da sledeće godine postanete deo jedinstvene zone za plaćanje u evrima. Radimo na velikim projektima koji se fokusiraju na čistoj energiji. Zajedno ulažemo u čist transport, u toku je nekoliko zanimljivih projekata, kao što je Železnički koridor 10. Sve to daje solidnu osnovu da Srbija postane deo EU. Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja. U tom duhu radimo na otvaranju Klastera 3 - rekla je Fon der Lajen.

Predsednik je dodao da je sa predsednicom EK govorio o obrazovanju.

- Molio sam za ovo podršku EU. Moramo mnogo toga da promenimo, imamo mnogo talentovanih ljudi. Obrazovanje je temelj svega. Zamolio sam da i deo novca iz Agende rasta baš iskoristimo za obrazovanje. Ursula je obećala. Mi još nemamo dovoljno snage i znanja - rekao je Vučić.

O usaglašenosti spoljne politike Srbije i EU

- Ono što vidim jeste da me predsednik ugostio ovde, ugostio je i premijera Grčke i Poljske, to dovoljno govori. Verujem da je budućnost Srbije u EU. Mi smo demokratska unija zemalja i na narodu Srbije je da odluči - rekla je Fon der Lajen.

Vučić, na pitanje o članstvu u EU i BRIKS-u, kaže da su falsifikovane njegove reči o članstvu u BRIKS kada je govorio o popularnosti ta dva saveza u narodu. 

- Šta god rekli oni koji su navodno zabrinuti za evropsku budućnost Srbije, svaki moj odgovor protiv Rusa ili Kineza odmah bi iskoristili, i jednako bi bili protiv moje izjave koja ne bi išla u prilog našim prijateljima sa istoka. Ovde se postavlja pitanje kako treba da se napadne vlast u Srbiji. Izmislili su tekst u Tajmsu, potpuno falsifikovali moje reči. Za EU je 43 posto, 42 za Briks. Ja sam juče rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu. A zašto? Ursula može da potvrdi koliko sam se borio trudeći se da objasnim našu poziciju, ali sam isto tako bio u stanju da kažem gde hoću i mislim gde je Srbiji mesto. Mi ćemo nastaviti svoj evropski put, truditi se da sačuvamo svoje partnerstvo i prijateljstvo. Moja politika se neće rukovoditi istraživanjima javnog mnenja - kazao je Vučić.

Kada očekuje Srbiju u EU?

- Lepota procesa pristupanja je da se zasniva na zaslugama. Na zemljima kandidatima je odluka. Pratim Srbiju već pet godina, videla sam napredak. Mislim da akcije, napredak i projekti koje realizujemo zajedno govore o tome da radimo na zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji - rekla je predsednica EK.

- Nije lako biti u našim cipelama, ali ćemo dati sve od sebe da ubrzamo svoj evropski put. Ja mislim da je ovo što smo uradili pokazalo kapacitete Srbije. Nadam se da ćemo da završimo sve za Ekspo. Ja mislim da će EU morati da donese strateške odluke, mislim da je koliko je dobro za nas da budemo deo EU, mislim da je važno i za njih da ovaj deo Evrope bude deo EU. Na žalost mnogih ja ne mogu da ispunjavam želje koje proizilaze iz nekih emocija - kazao je Vučić.

Tet-a-tet razgovor Vučića i Fon der Lajen

Posle svečanog dočeka usledio je tet-a-tet razgovor Vučića i Fon der Lajen, nakon toga biće održani plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Evropske unije koje će predvoditi Vučić i Fon der Lajen, a zatim slede njihove izjave za medije.

Potom će se predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastati sa Fon der Lajen u Palati ''Srbija''.

Svečani doček ispred Palate "Srbija"

Ursula fon der Lajen svečano je dočekana ispred Palate "Srbija".

Doček je organizovan uz najviše državne počasti, intoniranje himni Srbije i EU, crveni tepih, gardu Vojske Srbije i počasne plotune.

Dočeku su prisustvovali i ministri Marko Đurić i Tanja Miščević.

Vučić i Fon der Lajen posetili HTEC Grupu

- Sa uvaženom Ursulom fon der Lajen na mestu na kojem nastaje jedan sasvim novi svet. Zadivljen najnovijim tehnologijama na kojima sa mnogo strasti i entuzijazma rade mladi, obrazovani i talentovani ljudi HTEC Grup, koji će svojim inovativnim duhom, kreativnošću i ogromnom energijom i znanjem promeniti budućnost svih nas. Zahvalan sam EBRD na sredstvima koja su izdvojili čime su ubrazali rast HTEC Grup od startapa koji je počeo u biznis inkubatoru u Beogradu, do globalne kompanije kakva su danas. Upravo ova sinergija na delu pokazuje da ne postoje granice uspeha u velikim snovima. Hvala i Vama, poštovana Ursula što verujete u viziju uspešne Srbije - objavio je predsednik na Instagramu.

 

Vučić dočekao Fon der Lajen na aerodromu

Predsednik Vučić dočekao je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

- Dobro nam došli u Srbiju, poštovana Ursula. Velika mi je čast što ponovo možemo da vas ugostimo u našoj zemlji i još veće zadovoljstvo što možemo da Vam pokažemo napredak koji je Srbija ostvarila od Vaše prethodne posete. Pred nama su važni razgovori o odnosima Srbije i EU, napretku na našem evropskom putu i mogućnostima koje naša zemlja želi da iskoristi kada je reč o novom momentumu u procesu proširenja. Hvala Vam na dosadašnjem ličnom angažmanu i podršci Srbiji. Osećajte se ovde kao kod svoje kuće - objavio je predsednik na svom Instagram nalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠPANCI SU NAJAVILI EL KLASIKO: Bodibilderi, frulaši i neuništivi Luka Modrić