BRITANSKI TELEGRAF: Uskoro će početi "Treći svetski rat"

Novosti online

24. 10. 2024. u 22:25

RAT u Ukrajini će uskoro „postati Treći svetski rat“, navodi britanski Telegraf u najnovijoj analizi razvoja sukoba. Razlog za njihovo upozorenje je 1.500 vojnika severnokorejskih specijalnih snaga, koji su početkom oktobra isplovili iz Severne Koreje na sedam brodova ruske Pacifičke flote, u pravcu grada Vladivostoka.

БРИТАНСКИ ТЕЛЕГРАФ: Ускоро ће почети Трећи светски рат

Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP

– Oni su preteča početnih snaga od potencijalno 11 hiljada severnokorejskih vojnika, koji bi trebalo da ojačaju ruski rat protiv Ukrajine i najstrašniji podsetnik da rat nije samo između Rusije i Ukrajine. Linija je pređena i trupe treće strane će uskoro biti na terenu – piše Telegraf.

Oni smatraju da bi sličnu odluku mogli doneti i drugi narodi na ukrajinskoj strani, jer su je britanski i francuski političari već predlagali.

- Sada je to globalni rat, potencijalno svetski rat - rekli su oni, misleći na saveznike ruskog lidera u Iranu, Severnoj Koreji i, u manjoj meri, Kini.

Severna Koreja je ranije prodala Rusiji municiju, balističke rakete KN-23 i protivtenkovska raketna vozila. Zahvaljujući njima, ruske snage još nisu ostale bez kritične opreme, posle 32 meseca rata. Slanje ljudstva zajedno sa oružjem, upozoravaju, sada menja situaciju.

Takođe pomaže u rešavanju jednog od najozbiljnijih problema Rusije, njenog rastućeg nedostatka snage. Tokom protekle godine njihova vojska je dnevno gubila više od hiljadu vojnika. Istovremeno, Kremlj regrutuje oko 30.000 novih vojnika mesečno. Oni moraju da pokriju deficit zamenskim trupama, koje Severna Koreja izgleda nudi, tvrdi Telegraf.

Foto: Profimedia

Britanski dnevni list ističe da je malo verovatno da će severnokorejske specijalne snage biti na prvim linijama sukoba, ali će pružiti logističku podršku. Uprkos tome, dolazećih 11.000 vojnika omogućava oslobađanje isto toliko ruske vojske, iako će po sadašnjoj stopi gubitaka Kremlja oni trajati jedva dve nedelje. Telegraf ovde vidi novi problem - priliku da još više Severnokorejaca stigne u znak podrške Rusiji.

Oni takođe navode da bi sve veća uloga Severne Koreje mogla da uvuče Južnu Koreju u sukob. Oni šalju humanitarnu pomoć Ukrajini i navodno su prodali milion artiljerijskih granata SAD koje su završile u Ukrajini, ali nisu hteli da pošalju oružje direktno u Kijev.

To bi moglo da se promeni, pošto su na hitnom sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost visoki južnokorejski zvaničnici opisali podršku Severne Koreje kao „ozbiljnu bezbednosnu pretnju“ i obećali da će pojačati sopstveno učešće u sukobu kao odgovor.

Južna Koreja proizvodi neka od najboljih oružja, posebno za tenkove i artiljeriju. Telegraf piše da možda neće proći mnogo vremena pre nego što se njihovo oružje pojavi na prvoj liniji fronta u Ukrajini, iako ovakvu „eskalaciju“ možda neće ceniti NATO saveznici, jer je došlo do pada inostrane podrške Ukrajini.

Njihova vojska je nedavno formirala 14 novih brigada, što zajedno predstavlja povećanje strukture kopnenih snaga za 10 odsto. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da usporavanje strane pomoći znači da nove brigade neće imati neophodnu opremu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATI BESNI NA SRPSKOG TV KOMENTATORA: Nisu mogli da veruju šta slušaju dok Dinamo Zagreb igra Ligu šampiona (VIDEO)