FON DER LAJEN: Srbija ima sve bolje ekonomske rezultate, EU je partner broj jedan

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 10. 2024. u 15:51

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je EU broj jedan trgovinski partner Srbije koja ima sve bolje ekonomske rezultate i istakla da je na dobrom putu da od sledeće godine postane deo jedinstvene zone za plaćanje u evrima, što će olakšati transfere novca i učiniti ih bržim, bezbednijim i jeftinijim.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Србија има све боље економске резултате, ЕУ је партнер број један

Foto Tanjug/Nemanja Aćimović

Fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakla da partnerstvo EU i Srbije jača.

Ona je podsetila da je EU broj jedan trgovinski partner Srbije i investitor u našoj zemlji, konstatujući sve bolje ekonomske pokazatelje naše zemlje.

-Čestitam Vam jer je Srbija prvi put dostigla investicioni rejting, što je sjajan uspeh, istakla je Fon der Lajen.

Predsednica EK je posebno naglasila tri inicijative, među kojima je Plan rasta za Zapadni Balkan koji, prema njenim rečima, treba da približi privrede regiona privredi EU i da integriše regionalno tržište sa evropskim jedinstvenim tržištem.

-Princip je vrlo jednostavan. Mi otvaramo vrata za srpske kompanije u konkrentim sektorima. Za uzvrat, potrebne su reforme zarad fer uslova na tržištu, koje će biti podržane dodatnim ulaganjima iz EU. Prošlo je godinu dana od kako smo počeli sa primenom ovog plana. Zemlje ZB su pripremile reformske agende i, dragi Aleksandre, želim Vama i Vašem timu da se zahvalim na sjajnom poslu kada je reč o agendi. To je sjajna reformska agenda. Sada treba da počnemo sa implementacijom 1,6 milijardi evra koje će Srbija dobiti u okviru Plana rasta, poručila je Fon der Lajen.

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE – Karavan „Budi hrabra, pregledaj se“ stigao u Zaječar