MOMIROVIĆ: Srbija i Uganda jačaju ekonomsku saradnju

Novosti online

25. 10. 2024. u 15:53

DOBRE političke odnose sa Ugandom moramo da prenesemo na teren ekonomije i značajno proširimo trgovinsku saradnju, a Uganda je zemlja sa velikim potencijalom kada je reč o sirovinama i resursima, dok Srbija poseduje stručnost i tehnologiju koja može doprineti dodatnom ekonomskom razvoju Ugande, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon danas održanog prvog zasedanja Mešovite komisije za trgovinsku saradnju između Republike Srbije i Republike Ugande.

МОМИРОВИЋ: Србија и Уганда јачају економску сарадњу

Foto: Ministarstvo

Obraćajući se nakon sastanaka sa delegacijom iz Ugande ministar Momirović je podvukao da "Srbija ostaje posvećena razvoju političkih odnosa sa prijateljima iz Afrike, a naročito sa zemljama koje su se pokazale kao iskreni prijatelji u izuzetno teškim vremenima za našu zemlju".

- U Nišu smo održali prvo zasedanje Mešovite komisije za trgovinsku saradnju između Republike Srbije i Republike Ugande. Predsedavajući Mešovitom komisijom za trgovinsku saradnju, zajedno sa kolegom ministrom trgovine i industrije Ugande, generalom Vilsonom Mbasu Mbadijem, istakao sam da današnje zasedanje predstavlja novo poglavlje u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Ugande. Sastanci koje smo danas održali pružiće snažan podsticaj daljem unapređenju ekonomskih odnosa između naših zemalja - izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović je dodao da Uganda želi što obuhvatniji razvoj ekonomskih i trgovinskih veza sa Srbijom, naročito kada je reč o uvozu poljoprivrednih proizvoda, a postoji prilika i da naše konditorske proizvode ponudimo građanima Ugande. 

- Želimo da vidimo što više srpskih kompanija u ovoj i drugim zemljama istočne Afrike. Naši privrednici moraju da imaju na umu da je Uganda danas tržište sa preko 50 miliona stanovnika i da postoji veliki prostor za saradnju, ali i plasman naših proizvoda na treća tržišta. Poljoprivreda je svakako najvažniji sektor u ekonomiji Ugande, a imajući u vidu naše potencijale u agraru i potrebe tržišta Ugande za jačanje saradnje u ovoj oblasti, poseban akcenat ćemo staviti na izvoz poljoprivrednih proizvoda, ali i podršku modernizaciji ovog sektora kroz različite projekte i ekspertizu - zaključio je ministar Tomislav Momirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE MORAŠ DA BUDEŠ NOVAK ĐOKOVIĆ: Američka teniserka poslala poruku teniserima