PALE BUDUĆA PRESTONICA SRPSKE? Parlamentarci RS sarajevsko-romanijske regije pokrenuli inicijativu

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 09. 2024. u 06:45

POSLANICI sarajevsko-romanijske regije iz SNSD, DNS i Demosa postigli su dogovor da u roku od sedam dana izrade Predlog zakona o zvaničnom proglašenju Pala prestonicom.

ПАЛЕ БУДУЋА ПРЕСТОНИЦА СРПСКЕ? Парламентарци РС сарајевско-романијске регије покренули иницијативу

Mariana Regoje

Inače, da Pale budu prestonica Srpske, navedeno je i u Deklaraciji o vraćanju nadležnosti RS a koja je usvojena u Narodnoj skupštini RS krajem 2021. godine i gde se navodi da Banjaluka bude glavni grad, a Pale prestonica.

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što je na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa područja Sarajevsko-romanijske regije dobio podršku narodnih poslanika za dalji rad na inicijativi "Pale - prestonica Srpske", za koju je ranije dobio podršku predsednika RS Milorada Dodika.

- Poslanicima sam predao na usaglašavanje radnu verziju predloga zakonskih izmena koju sam napravio sa svojim pravnim timom, a čiji je cilj zvanično proglašenje Pala prestonicom - naveo je Škipina.

On je rekao da je, pokrenuvši ovu inicijativu, od početka verovao da je ona nadstranačka i da prevazilazi bilo kakve ideološke i uskopartijske razlike i interese.

Mesto nastanka institucija

LjUBIŠA Ćosić kaže da su Pale centralna opština u sastavu grada i da je to mesto gde su nastale sve institucije Republike Srpske.

- Sve ono što se veže za bilo koju gradsku opštinu nama je veoma bitno, a Pale posebno, jer su tu nastale institucije Republike Srpske i vlast bila u najtežim vremenima. Srpsko Sarajevo tada je bilo mesto gde je Republika Srpska i stvorena i odbranjena - rekao je Ćosić.

- Ta ideja kojom želimo da vratimo istorijski značaj našem gradu, u kojem je u teškim okolnostima nastala Republika Srpska, od velike je važnosti za sve građane Pala i celu Republiku Srpsku. Zbog toga želim da izrazim zahvalnost narodnim poslanicima koji su se okupili na sastanku - naglasio je Škipina.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da bi donošenje zakona o Palama kao prestonici Republike Srpske bilo od velikog značaja i za celi grad Istočno Sarajevo.

Ćosić je rekao da je neupitno učešće u predlaganju zakona koji će ojačati i poziciju grada, te da zakon o prestonici Republike Srpske mora biti praćen izmenama i dopunama Zakona o gradu Istočno Sarajevo, u koji će biti unesena odredba da su Pale, koje su u sastavu grada, prestonica.

- To daje jedan značaj i težinu, kako Palama, tako i celom gradu Istočno Sarajevo - istakao je Ćosić.

On je dodao da je veoma bitno da se ravnomerno razvijaju sve opštine, i sedišta određenih institucija, po usvajanju zakona, treba da budu na Palama.

- Time ćemo ojačati grad u svakom smislu i pokazati da ova regija nastupa jedinstveno i da ima osnov za svoje buduće pozicioniranje u strukturi Srpske - rekao je Ćosić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio