DAN KAD JE HRVATSKA VOJSKA PORAŽENA: U Srpskoj obeleženo 29 godina od odbrane zapadnih granica RS

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 09. 2024. u 21:04

U NOVOM Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici danas je obeleženo 29 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, u kojoj je za dva dana ubijeno nekoliko desetina ljudi, najviše civila.

ДАН КАД ЈЕ ХРВАТСКА ВОЈСКА ПОРАЖЕНА: У Српској обележено 29 година од одбране западних граница РС

Foto: Novosti

Venci su položeni kod centralnog spomen-obeležja poginulim borcima Vojske RS u Novom Gradu, a potom i kod spomen-obeležja civilnim žrtvama u naselju Tunjica.

Akcija hrvatske vojske počela je ujutro 18. septembra 1995. godine napadom na područja opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, a završena u večernjim časovima narednog dana teškim porazom agresora iz Hrvatske. U ovoj agresiji Hrvatske poginuo je 51 pripadnik Vojske RS i 56 civila, a ranjeno ukupno 101 lice. Za počinjene zločine još niko nije odgovarao, a materijalna šteta koja je pričinjena prilikom agresije hrvatske vojske iznosila je 627 miliona KM.

Odbrana zapadnokrajiških opština bila je jedna od odsudnih bitaka za Republiku Srpsku, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić u Kostajnici. Egić je podsetio da je 18. septembra 1995. počela agresija Hrvatske vojske sa najelitnijim jedinicama, prvom i drugom gardijskom brigadom, sa namerom da zauzmu zapadnokrajiške opštine i naprave novi front kako bi došli do Vrbasa, a zatim proterali stanovništvo prema Drini.

Predsednik Organizacije starešina Vojske RS Mirko Novaković rekao je da je za srpski narod bila najteža ratna 1995. godina.

Vreme tuge i podsećanja

NAČELNIK opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su septembarski dani vreme tuge i podsećanja na stradale, ali i ponosa zbog velike pobede srpskog naroda i VRS.

- Republika Srpska je svetinja zbog žrtva koje su pale za njenu odbranu - naglasio je Drljača.

- Te godine u avgustu, u akciji "Oluja" srpski narod je proteran iz Republike Srpske Krajine. Zajedničkom akcijom HVO-i takozvane Armije BiH, uz učešće Hrvatske vojske i NATO snaga, palo je 13 zapadnokrajiških opština - naveo je Novaković.

On je rekao da je 1995. NATO na tlu Evrope prvi put koristio municiju sa osiromašenim uranijumom za gađanje položaja Vojske RS.

Granatiranje

REGULARNA hrvatska vojska je pre 29 godina izvršila agresiju na Republiku Srpsku i BiH tako što je nakon višečasovne artiljerijske pripreme i granatiranja gradova u Srpskoj prešla reku Unu u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, dok je u Kostajnici zaustavljena uz velike gubitke.

- Novi Grad je u septembru 1995. godine bio na napadnut od Hrvatske vojske iz Dvora i istovremeno od tzv. Armije BiH - podsetio je Novaković i istakao da je tih dana vođena odsudna bitka za Republiku Srpsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MaxBet lansirao prvu potpuno AI generisanu marketinšku kampanju