uživoRAT U IZRAELU: Hezbolah uništio tri izraelska tenka "merkava"; Osoba poginula tokom sinoćnog napada na Izrael sahranjena danas

Novosti online

02. 10. 2024. u 08:21 >> 17:37

IRAN je jutros saopštio da je završen njegov raketni napad na Izrael - njegov najveći vojni napad na jevrejsku državu - ako ne bude daljih provokacija.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Хезболах уништио три израелска тенка меркава; Особа погинула током синоћног напада на Израел сахрањена данас

Foto: Printskrin

Hezbolah uništio tri izraelska tenka "merkava"

Hezbolah je saopštio da je navođenim raketama na jugu Libana uništio tri izraelska tenka "merkava".

Jedina poznata osoba poginula tokom sinoćnog napada na Izrael, sahranjena danas

Kako prenosi Al Hura 38-godišnji Palestinac iz Gaze, jedina poznata osoba ubijena u iranskom raketnom napadu na Izrael, sahranjen u sredu.

Sameh Khader Hassan Al-Asali boravio je u bazi palestinskih snaga bezbednosti na Zapadnoj obali kada je poginuo od padajućih raketnih ostataka tokom napada u utorak, za koji je Izrael rekao da je u velikoj meri osujećen sistemima protivvazdušne odbrane.

Oko 700 radnika iz Gaze boravi u gradu Jerihonu u dolini Jordana od početka rata u Gazi pre oko godinu dana.

Za razliku od Izraelaca koji su otišli ​​u skloništa nakon što su se sirene oglasile širom zemlje, mnogi Palestinci na Zapadnoj obali izašli su da posmatraju rakete i eksplozije dok ih je izraelska protivvazdušna odbrana presrela.

Video snimak koji je snimila nadzorna kamera prikazuje veliku metalnu cev koja pada sa neba i pada na čoveka koji hoda ulicom, očigledno ga ubivši istog trenutka.

Foto: Printskrin/ Društvene mreže

Šta otkrivaju fotografije ostataka iranskih raketa za napad na Izrael?

Slike i video snimci ruševina nastalih kao posledica projektila koje je Iran ispalio na Izrael u utorak otkrivaju da je Teheran koristio neka od svojih najnaprednijih oružja u gađanju, prema onome što je objasnio američki list "Njujork tajms".

Oružje uključuje balističke rakete i čak i rakete Fatah, za koje su stručnjaci rekli za Njujork tajms da ih Iran nikada ranije nije koristio.

Iranska revolucionarna garda je takođe tvrdila da je u utorak prvi put rasporedila raketu Fatah, koja je veoma manevarska i sposobna da leti ekstremno velikim brzinama.

Video snimci koje je verifikovao Njujork tajms pokazuju zadnji deo projektila, koji sadrži motor i peraje za navođenje velike crne rakete zaglavljene u zemlji u dvorištu u Tel Ševi u Izraelu. 

Iako nije jasno koliko je od 180 projektila koje je Iran ispalio prema Izraelu bilo modela Hajber Šekan ili Fatah-1, novine su objasnile da video snimci sa nekoliko lokacija širom Izraela i Zapadne obale pokazuju objekte izgleda da je lansiranje jedna od tih vrsta projektila.

Iranski mediji su objavili da su balističke rakete "Hajber Šekan" korišćene u iranskom napadu na Izrael u aprilu, nakon što je Izrael pogodio iranski konzulat u Damasku.

List je citirao Toma Karaka, direktora Projekta za odbranu od raketa u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, koji je rekao da za razliku od prethodnog napada, čini se da je prošlo više projektila i da je nejasno da li tip projektila može biti povezan sa dolaskom ovih projektila u Izrael.

Takođe se navodi da su „Hajber Šajkan“ i „Fatah-1“ dve nove precizno navođene rakete sa dovoljnim dometom da stignu do Izraela ako budu lansirane iz Irana.

U saopštenju objavljenom u utorak, Iranska revolucionarna garda je rekla da su rakete Fatah korišćene za uništavanje radarskih sistema protivraketne odbrane u Izraelu.

Ova tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Zvanično počela borba sa Hezbolahom

Hezbolah je objavio nove sukobe sa izraelskim vojnicima koji su “upali” u grad Marun al-Ras u Libanu.

Grad se nalazi oko 2 kilometra od izraelsko-libanske granice. Prema Hezbolahu, izraelski vojnici su ušli sa istočne strane grada, a borbe se nastavljaju.

Ovo je drugi direktan sukob sa izraelskim trupama na koji se danas pozvao Hezbolah. Ranije je ova organizacija tvrdila da je uspešno odbila invaziju izraelske pešadije u Liban.

Više o ovom napadu pročitajte OVDE.

Stotine građana Teherana okupilo se na mitingu u znak podrške Revolucionarnoj gardi

Na stotine građana Teherana okupilo se na mitingu u znak podrške Revolucionarnoj gardi, elitnoj jedinici iranske vojske koja je izvela raketni napad na Izrael, javlja reporter Sputnjika.

Na mitingu mogu da se čuju antiizraelske, antiameričke i antibritanske parole, a mnogi demonstranti u rukama nose zastave Irana, Palestine, Libana i Hezbolaha ili portrete komandanta Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija koji je ubijen u američkoj operaciji 2020. godine, lidera političkog krila Hamasa Ismaila Hanije ubijenog ovog leta i generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasrulaha koji je ubijen u napadu Izraela na Bejrut.
Broj demonstranata se povećava, a okupile su se čitave porodice. Pojačane su mere bezbednosti.

Hezbolah: Tek smo u prvoj rundi u južnom Libanu

Hezbolah je "tek u prvoj rundi" sukoba sa izraelskim trupama u južnom Libanu, izjavio je portparol grupe Mohamed Afif.

Đurić osudio raketne napade na Izrael i pozvao na okončanje nasilja

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić osudio je danas raketne napade na Izrael i pozvao na okončanje nasilja i jedinstven odgovor međunarodne zajednice u znak podrške miru i bezbednosti.
"Duboko sam zabrinut zbog nedavnog razvoja događaja i osuđujem raketne napade na Izrael. Pozivamo na okončanje nasilja i jedinstvenost međunarodne zajednice u podršci miru i bezbednosti", napisao je Đurić na mreži Iks.
On je dodao da je Srbija uz jevrejski narod u ovim teškim trenucima.

A ovde možete da pročitate šta mu je odgovorila Ambasadorka Izraela u Srbiji.

Izraelska vojska objavila fotografije operacija u južnom Libanu

Izraelska vojska je priložila fotografije uz izjavu u kojoj se kaže da su ovo "prve scene operacije komandosa i padobranske brigade u južnom Libanu" na kojima se jasno prikazuje  "eleminisanje terorista iz neposredne blizine i uništavanje borbenih kompleksa Hezbolaha".

Brigada komandosa i padobranaca i 7. oklopna brigada, pod komandom 98. divizije, nastavila je ciljane kopnene operacije u nekoliko oblasti u južnom Libanu, gde su snage pronašle i uništile borbeni kompleks Hezbolaha u kojem se nalazio raketni bacač, zaliha eksplozivnih naprava i druge vojne opreme.

- Snage, u saradnji sa vazduhoplovstvom, takođe eliminišu teroriste i uništavaju terorističke strukture koristeći preciznu municiju iu dejstvima iz neposredne blizine. Do sada je više od 150 terorističkih struktura Hezbolaha uništeno u vazdušnim napadima, uključujući štab Hezbolaha, skladišta oružja i tačke za lansiranje raketa. - navodi se u objavi na društvenoj mreži Iks. 

Počela hitna sednica Saveta bezbednosti UN

U Njujorku je počela hitna sednica Saveta bezbjednosti UN zbog eskalirajuće situacije na Bliskom istoku.

Sednica je sazvana na zahtev Francuske i Izraela.

U sastanku učestvuje i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Izraelski ambasador u UN Deni Denon optužio je ranije Iran za pokušaj da uništi Izrael "vatrenim prstenom sa sedam frontova" i pozvao Savet bezbednosti da osudi tu zemlju i da islamsku Revolucionalnu gardu proglasi terorističkom organizacijom.

Pezeškijan doputovao u Katar

Predsednik Irana Masud Pezeškijan doputovao je u Katar u prvu zvaničnu posetu uprkos zatvorenom vazdušnom prostoru zemlje posle napada na Izrael.
 

"Guterešu zabranjeno da kroči u Izrael"

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je danas da zabranjuje generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da uđe u tu zemlju jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael.

- Svako ko ne može nedvosmisleno da osudi gnusni napad Irana na Izrael, kao što su skoro sve zemlje na svetu uradile, ne zaslužuje da kroči na izraelsko tlo - rekao je Kac, prenosi Rojters.

Kac je dodao da će Izrael nastaviti da brani svoje građane i da štiti svoje nacionalno dostojanstvo, "sa Antonijom Guterešem ili bez njega".

Zbog toga što nije glasno istupio protiv Irana, Gutereš je u Izraelu "nepoželjna osoba", zaključio je izraelski ministar.

Sukobi izraelskih vojnika i boraca Hezbolaha

Hezbolah je objavio da je došlo do novih sukoba s izraelskim vojnicima koji su se infiltrirali u libanski grad Maroun al-Ras. Grad je udaljen oko 2 kilometra od granice.

Prema Hezbolahu, izraelski vojnici ušli su s istočne strane, a borbe se nastavljaju.

Izraelska vojska je objavila da je angažovana u "susretima iz neposredne blizine" u južnom Libanu.

IDF u novom saopštenju piše o operacijama u "nekoliko područja".

- Snage brigade komandosa, uključujući vojnike iz jedinice Egoz, locirale su i uništile infrastrukturu napada Hezbolaha. Trupe su, u saradnji s izraelskim vazdušnim snagama, eliminisale teroriste i demontirale terorističku infrastrukturu precizno navođenim oružjem i napadima iz neposredne blizine - piše u saopštenju.

Oglasio se iranski vrhovni vođa prvi put nakon napada na Izrael, napao zapadne zemlje

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei kritikovao je prisustvo američkih i evropskih nacija na Bliskom istoku u svom prvom javnom obraćanju otkako je Teheran ispalio baraž balističkih projektila na Izrael.

Hamnei kaže da je njihovo prisustvo izvor "sukoba, ratova, zabrinutosti i neprijateljstva", ali nije spomenuo raketni napad prethodne noći.

Saudijska Arabija se nada deeskalaciji sukoba na Bliskom Istoku

Saudijska Arabija se nada deeskalaciji sukoba na Bliskom Istoku i uspostavljanju dijaloga, izjavio je danas ministar ekonomije te zemlje Faisal al-Ibrahim.

Kako je prenela agencija Rojters, Faisal al-Ibrahim je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Berlinu, povodom situacije na Bliskom Istoku nakon iranskog napada na Izrael navođenom raketom, nazvao eskalaciju nesrećnom, ali i da je veoma teško izbeći diskusiju o tome.

- Nadamo se da će mudrost preovladati, da će doći do deeskalacije, da će dijalog doći na red i da će više saradnje biti na globalnom nivou, ali i da ćemo se regionalno posvetiti ovim izazovima - rekao je on.

Meloni: Italija će biti domaćin sastanka G7, tema će biti kriza na Bliskom istoku

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da će ta zemlja biti domaćin sastanka Grupe sedam (G7) na kojoj će tema biti kriza na Bliskom istoku.

Meloni je danas rekla svom kabinetu da postoji "duboka zabrinutost" zbog najnovijih dešavanja, uključujući iranski raketni napad na Izrael i rastuću nestabilnost u Libanu, saopštio je njen kabinet, a prenela Ansa.

Sastanak Grupe G7 biće održan, kako je najavljeno, danas popodne putem video-linka.

Fon der Lajen osudila napad na Izrael: Ovakve akcije ugrožavaju regionalnu stabilnost

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najoštrije je danas osudila iranski napad balističkim raketama na Izrael i upozorila da takve akcije ugrožavaju regionalnu stabilnost i dovode do eskalacije tenzija u "već izuzetno nestabilnoj situaciji".

Fon der Lajen je pozvala "sve strane da zaštite živote nedužnih civila".

- Najoštrije osuđujem jučerašnji napad balističkim projektilima koji je Iran pokrenuo na Izrael. Ovakvi postupci ugrožavaju regionalnu stabilnost i eskaliraju tenzije u ionako izuzetno nestabilnoj situaciji - navela je Fon der Lajen u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije.

Ona je ponovila da EU poziva na prekid vatre duž libansko-izraelske granice i u Gazi, kao i na oslobađanje svih talaca.

Ranije je i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao da EU najoštrije osuđuje iranski napad na Izrael koji, kako je naveo, predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti.

On je ponovio da je EU posvećena bezbednosti Izraela, navodi se u saopštenju koje je objavio Savet EU.

- Još jednom, opasan ciklus napada i odmazdi rizikuje da podstakne nekontrolisanu regionalnu eskalaciju koja nije ni u čijem interesu - upozorio je Borelj.

Naglasio je da je EU u potpunosti posvećena smanjenju tenzija i davanju doprinosa za deeskalaciju situacije kako bi se izbegao "opasan regionalni sukob".

Apel Rusije Bliskom Istoku: Prekinite borbe, situacija je izuzetno opasna

- Rusija apeluje na sukobljene strane na Bliskom istoku da odmah prekinu borbena dejstva u regionu - izjavio je ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov za TV „Rusija 24“.

- Naš apel je veoma jednostavan: krajnje je vreme da odmah prestanu borbena dejstva. To, naravno, podrazumeva prestanak kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta susednih zemalja i otpočinjanje realne potrage za političkim i diplomatskim izlazom iz ove izuzetno opasne situacije - poručio je Viktorov.

Iran je protekle noći ispalio 181 balističku raketu na Izrael. Skoro deset miliona ljudi potražilo je zaklon u skloništima, a nekoliko je ranjeno. Navodi se da bi Izrael, kao odgovor, mogao da izvede napad na iranske naftne i druge strateške objekte u narednim danima. Za danas je zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN na zahtev Izraela i Francuske.

Ambasador Izraela u Rusiji: Svako ko napadne moju zemlju - skupo će ga koštati

- Napad Irana na Izrael 1. oktobra bio je većih razmera od onog iz aprila, rekla je izraelska ambasadorka u Rusiji Simon Halperin u intervjuu televiziji RBK.

- Ovaj put je bilo više projektila. Vidimo da su pokušali da nas snažno napadnu. Nisu uspeli - rekla je je diplomata.

Prema rečima Halperine, koren problema sve veće konfrontacije u regionu je nespremnost susednih zemalja da prihvate samo postojanje Izraela kao posebne države.

Vlasti niza bliskoistočnih zemalja prete da će uništiti Izrael, podsetila je ambasadorka.

- Nažalost, postoje citati ključnih iranskih zvaničnika koji kažu da za Izrael nema mesta na Bliskom istoku - istakla je Halperin.

Ona je obećala da će odgovor Izraela na iranski raketni napad biti masivan.

- Izrael će odgovoriti široko, ozbiljno, i svaka sila koja misli da može da ugrozi Izrael ili da napadne Izrael treba da zna da će ih to skupo koštati - zaključila je diplomata.

Nakon napada Irana, sve oči uprte u Izrael

Iran je sinoć lansirao na stotine projektila prema Izraelu, od kojih su neki završili na suparničkoj teritoriji. Nakon ovog napada svi su se zapitali kakav bi mogao da bude odgovor Izraela?

Pre jučerašnjeg napada na Izrael, drugog u njegovoj istoriji, SAD su najoštrije upozoravale Iran da to ne čine.

Ako to učinite, rečeno je Teheranu, suočićete se sa teškim posledicama.

Izraelske poruke su navodno išle još dalje i uključivale su iranski nuklearni program.

Izrael izdao novu naredbu za evakuaciju južnog Libana

Izraelska vojska upozorava ljude da evakuišu još 24 sela u južnom Libanu.

To dolazi nakon što su izraelski zvaničnici juče pozvali stanovnike oko 30 sela u toj oblasti da se evakuišu, nakon što su pokrenuli kopneni upad.

Ministar spoljnih poslova Irana: Upozoravamo SAD da ne intervenišu

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči izjavio je da Teheran nije komunicirao sa Sjedinjenim Državama pre sinoćnog raketnog napada na Izrael, ali da sada upozorava SAD da ne intervenišu u znak podrške svom savezniku Izraelu.

Pre napada iranskih snaga nije bio razmena poruka, rekao je Aragči na državnoj televiziji, dodavši da je Iran komunicirao sa SAD posle napada.

- Upozorili smo američke snage da se povuku iz ove situacije i da ne intervenišu, inače će se suočiti sa ozbiljnim odgovorom sa naše strane - rekao je Aragči, dodavši da je ta poruka preneta preko švajcarske ambasade u Teheranu.

IDF: Raspoređujemo još jednu diviziju u južnom Libanu, 50 raketa ispaljeno na Izrael

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da raspoređuju još jednu diviziju u južnom Libanu radi kopnenih operacija protiv Hezbolaha i da je jutros na severni Izrael iz Libana ispaljeno 50-ak raketa.

Vojska je kopnene operacije u južnom Libanu opisala kao "ograničene, lokalizovane i ciljane udare", sa ciljem uništenja infrastrukture libanske grupe Hezbolah u pograničnoj oblasti, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se navodi i da je oko 50 raketa jutros ispaljeno iz Libana na severni Izrael, zbog čega su se sirene začule u gradovima gornje i zapadne Galileje.

Za sada nema podataka o povređenima.

Huti: Gađani položaji IDF-a duboko unutar Izraela

Jemenski Huti gađali su izraelske vojne položaje duboko u Izraelu sa tri rakete "kuds 5", rekao je vojni portparol grupe Jahja Sari.

Zaharova: Uloga SAD kao mirotvorca gurnula region Bliskog istoka niz liticu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je uloga Sjedinjenih Američkih Država kao mirotvorca u palestinsko-izraelskom sukobu ponovo gurnula region Bliskog istoka na ivicu propasti.

- Došli su (SAD) sa ulogom mirotvorca, a ta uloga je sada ponovo gurnula ovaj region niz liticu - rekla je Zaharova za Radio Sputnjik.

Iran najavio da je njihova akcija okončana, ali da u slučaju odmazde neće gađati samo Izrael

- Naša akcija je okončana, osim ako se izraelski režim ne odluči na dalju odmazdu. U tom će scenariju naš odgovor biti jači i snažniji - rekao je iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči na Iksu.

U izjavi za državne medije, glavni štab iranskih oružanih snaga rekao je da bi svaki izraelski odgovor bio suočen s "velikim uništenjem" njegove infrastrukture. Takođe je rečeno da će gađati regionalne ciljeve svakog izraelskog saveznika koji se uključi.

Hezbolah najavio da je jutros izveo niz napada u kojima je pogođena izraelska kasarna

Hezbolah kaže da je jutros izveo niz napada na Izrael, uključujući raketni napad na izraelsku kasarnu.

U tri napada koja su se dogodila između 7.15 i 7.20 po lokalnom vremenu, projektili su pogodili izraelske snage okupljene u naseljima Shtula i Maskaf Am i "grupaciju izraelskih neprijateljskih snaga u kasarni Shomera", navodi se u saopštenjima Hezbolaha.

Grupa kaže da su postigli nekoliko "direktnih" i "tačnih" pogodaka. To je objavljeno nakon što je Hezbolah rekao da je odbio snage u libanskom gradu Adaisehu. Izrael još nije komentarisao tvrdnje Hezbolaha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)