OVO JE 10 NAJBOLJIH IZRAELSKIH ORUŽANIH SISTEMA: Ona IDF-u daju značajnu prednost na bojnom polju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 10. 2024. u 19:11

IZRAEL je primer (jedan od retkih u istoriji), šta sve može da se postigne kad se hoće, kada ima para i – kada odaberete dobre saveznike. Jedna od najmanjih država na svetu ima oružane snage kao malo koja država.

ОВО ЈЕ 10 НАЈБОЉИХ ИЗРАЕЛСКИХ ОРУЖАНИХ СИСТЕМА: Она ИДФ-у дају значајну предност на бојном пољу (ВИДЕО)

Foto: EPA/Depositphotos

Pored opremljenosti, glavni faktori tih snaga su uvežbanost, posvećenost i homogenizacija.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su elita države i prema njima se država tako i ponaša jer zna da je to najmoćnije sredstvo odvraćanja u slučaju ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i, u krajnjoj liniji, opstanka.

Tokom 73 godine postojanja Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), Izrael je razvio značajan broj revolucionarnih tehnologija. Evo kratke liste nekih trenutno aktulenih ali i najboljih:

SISTEM PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE „IRON DOME“

Godinama su rakete ispaljivane na Izrael iz Pojasa Gaze. Kao odgovor, 2011. godine razvijen je sistem protivvazdušne odbrane pod nazivom „Iron Dome“ (Gvozdena kupola) u južnom Izraelu. Cilj „Iron Dome“ sistema je da zaštiti izraelske civile od stalne pretnje raketnih napada presretanjem tih raketa.

Foto: EPA

Preciznost, brzina i kapacitet su tri reči koje opisuju „Gvozdenu kupolu“. Sa dometom do 70 kilometara, uspela je da presretne 692 rakete tokom operacije „Zaštitni rub“.

U novembru 2012. godine, tokom operacije „Odbrambeni stub“, zabeleženo je rekordnih 421 presretanje za samo 8 dana.

Kada je neprijateljska raketa ispaljena, radar je detektuje i prati njen put, a zatim sistem odmah lansira raketu za presretanje i neutralizaciju pre nego što nanese štetu.

SISTEM „TROPHY“

Iako tenk može delovati kao svemoćno i nepobedivo vozilo, to nije slučaj. Protivtenkovske rakete mogu ozbiljno oštetiti tenkove, pa je stvoren sistem „Trophy“ kako bi se suprotstavio ovoj pretnji.

„Trophy“ detekcioni sistem stvara zaštitni štit od 360 stepeni oko tenka. Kada neprijatelj ispali raketu na tenk opremljen „Trophy“ sistemom, on odmah detektuje i neutralizuje pretnju ispaljivanjem svog projektila koji uništava neprijateljsku raketu.

Foto Tanjug/AP

F-16I „SUFA“

Možda se pitate šta je posebno kod F-16, jer ga koristi pola zapadnog sveta. Međutim, ovo nije običan F-16. Ovo je F-16I „Sufa“. „I“ je dodato od strane Izraela jer je značajno modifikovan da zadovolji specifične potrebe izraelskog vazduhoplovstva.

Opremljen je modernijim sistemom naoružanja, specijalno dizajniranim radarom i jedinstvenim sistemom kacige koji omogućava pilotu da lansira oružje prema neprijateljskom avionu samo koristeći pogled.

Nije slučajno što se zove „Sufa“, što na hebrejskom znači „oluja“.

MERKAVA 4

Na prvi pogled, „Merkava 4“ ne izgleda drugačije od bilo kog drugog tenka, ali izgled može zavarati.

U svojoj trenutnoj verziji, „Merkava 4“ ima unapređen sistem za kontrolu vatre, sposoban za odbranu od helikopterskih napada, digitalni sistem za upravljanje bojištem, kao i inovativni sistem vešanja i praćenja koji omogućava kretanje po najtežim terenima.

Smatra se jednim od boljih tenkova na svetu.

Foto Tanjug/AP

DRONOVI – OČI IDF-A

Bespilotne letelice (UAV) postale su neophodan alat za praćenje neprijateljskih aktivnosti. Njihova glavna prednost je to što omogućavaju IDF-u da vidi, a da ostane nevidljiv.

IAI Heron (ili Machatz-1) je bespilotna letelica srednje visine sa dugim trajanjem leta. Letelica je projektovana za izviđanje i osmatranje, kao i za obavljanje drugih zadataka tokom dugih misija – do 45 sati, na visinama do 10.700 m.

Aktuelna verzija je poznata kao Heton TP ili Eitan. Heron je izvršio svoj prvi let još 18. oktobra 1994. godine.

„Eitan“ dron, na primer, ima raspon krila od 26 metara, sličan onom kod Boinga 737. Ovaj dron je sposoban za dugotrajne misije i može ostati u vazduhu do 36 sati bez prekida. Na našoj listi najboljih dronova na svetu zauzima treće mesto.

„SKYLARK I-LE“

„Skylark I-LE“ je mali i gotovo neprimetan bespilotni vazdušni sistem. Dovoljno je lagan da ga nosi jedna osoba i može biti spreman za let za manje od 8 minuta.

Može obezbediti 3 sata neprekidnog snimanja uživo, bilo danju ili noću, bez obzira na vremenske uslove.

„TZEFA SHIRION“

Ovaj sistem koristi lanac od 120 metara koji se lansira raketom i eksplodira, čime čisti mine i eksplozivne naprave, otvarajući bezbedan put za prolaz trupa.

„EYEBALL“

Ovaj sistem je mala crna lopta koju vojnici mogu baciti u zgradu kako bi dobili sliku od 360 stepeni unutar prostorije.

Pruža vojnicima ključne informacije pre nego što uđu u prostoriju kako bi uhvatili neprijatelja.

Foto Tanjug/AP

 

„NAMER“

„Namer“ je teško oklopno vozilo za pešadiju opremljeno naprednim sistemima zaštite, uključujući „Trophy“ sistem protiv raketa.

U vozilu su tri ključna člana posade: komandir, vozač i operator naoružanja.

SPIKE

„Spike“ je raketni sistem koji je specijalno razvijen za IDF.

Najnovija verzija je 40% lakša od prethodne. Prvi je u svojoj vrsti i odlikuje se visokom preciznošću na velikim udaljenostima, idealan za kopnene operacije.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)