CRNA JESEN ZA PRAVOSLAVNE ROME: Krajem oktobra i početkom novembra 1941. većina je završila u logorima Topovske šupe i Sajmište

V.C.S.

31. 10. 2023. u 16:28

KRAJ oktobra i početak novembra u istoriji stradanja u Srbiji ostaće zabeleženi kao dani kada je, 1941. godine, veliki broj Roma nasilno izveden iz svojih domova u Beogradu i odveden u logor Topovske šupe, na Autokomandi, odakle će otići u smrt. Njihove žene i deca nešto kasnije biće sprovedeni u logor na Starom sajmištu. Ono što je za Srbe genocid, za Jevreje holokaust, za Rome je samudaripen.

ЦРНА ЈЕСЕН ЗА ПРАВОСЛАВНЕ РОМЕ: Крајем октобра и почетком новембра 1941. већина је завршила у логорима Топовске шупе и Сајмиште

Muzej žrtava genocida

Istoričar dr Milovan Pizari podseća u delu "Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta", a Muzej žrtava genocida prenosi, da su 27. oktobra 1941. romske porodice iz Jatagan male, u Beogradu, otišle, kao i svako veče, na spavanje. Za mnoge je to bilo poslednje zajedničko veče. Nekoliko sati kasnije, pred samu zoru, srpski žandarmi, po naređenju nemačkih okupacionih vlasti, upali su im u kuće. Muškarcima su rekli da se oblače, da moraju da seku šumu i da će se brzo vratiti. Umesto toga, odveli su ih najpre u lokalnu policijsku stanicu, a posle u Topovske šupe.

Narednih dana uhapšeni su muški Romi iz Marinkove bare, Mirijeva, sa Pašinog brda, Zvezdare, Čubure... Sabijeni u logor, smešteni su na mesta Jevreja koji su streljani prethodnih dana, a, prema nekim svedočenjima, nemački stražari su se iživljavali nad njima. Spalili su im i muzičke instrumente, koje su mnogi poneli. U logoru su ostali tek nekoliko dana, u nekim slučajevima samo jedan, a češće tri. Onda bi ih, izjutra, početkom novembra, sproveli u većim grupama ulicom Franša D Eperea do raskršća Mostar, a zatim u nepoznatom pravcu.

 Foto A. Sevanović

Nekadašnji logor Topovske šupe


 Veruje se da su streljani sa Jevrejima, u Jabuci kod Pančeva. Njihove žene i deca mesec dana kasnije odvedeni su u logor na Sajmištu. Ukupan broj Roma stradalih u ovim tragičnim događajima procenjuje se na 1.000 - 1.500.

U knjizi Milovan Pizari prenosi izjavu Milene Stanković:

,,29. oktobra 1941. g. prilikom izvršenog opkoljavanja Marinkove bare od Nemaca, upali su u naš stan u Zajcovoj ul. 9 dva agenta i žandarma S.D.S. i zahtevali da se odmah spreme muškarci koji su se zatekli u stanu. Moj muž Velimir Stanković, radnik O.G.B, 53 god. star, oženjen, 1 dete, rođ. na Ubu, zet Živorad Radosavljević, muzikant, 20 god. star, rođ. u Meljaku, oženjen, otac troje dece, i Žika Matić, radnik u O.G.B, 20 god. star, oženjen, otac dvoje dece, oba rođena na Ubu, svi vere pravoslavne, srpske narodnosti. Iz stana su odvedeni u logor kod Autokomande, gde su posle dva dana zadržavanja, oterani u nepoznatom pravcu. Do danas nisam od njih primila vesti."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna