"ZASTAVA 2024": Vučić sutra na prikazu sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici

Tanjug

19. 09. 2024. u 11:41

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024", koji će se održati na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

ЗАСТАВА 2024: Вучић сутра на приказу способности Војске Србије у Батајници

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Početak je zakazan za 11 časova, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su juče proveri pripremljenosti za prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024".

Ministar Gašić je izrazio zadovoljstvo prikazanim i odao priznanje pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji učestvuju u pripremama.

On je tom prilikom pozvao građane da sutra dođu na vojni aerodrom u Batajnici i da vide brojno savremeno naoružanje i vojnu opremu, ali i da se uvere u snagu svoje vojske, koja sve više jača na dobrobit svih građana naše zemlje.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane, više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova biće angažovano na prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Posetioci će moći da pogledaju letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da će posetiocima biti prezentovana sredstva iz razvoja naše odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije, poput samohodnih top-haubica "nora" 155mm, borbenih oklopnih vozila "lazar", "MRAP", "miloš", "hamer", dronova, helikoptera Mi-35, X-145M, modernizovanih aviona "mig 29SM", protivvazduhoplovnih raketnih sistema FK-3, XQ-17, "pancir", besposadnih vozila "mali miloš", kao i brojna oprema specijalnih snaga.

Takođe, biće u prilici da vide protivoklopne raketne sisteme "kornet", samohodne višecevne lansere raketa "oganj", savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojnu opremu.

U glavnom programu učestvovaće lovci, migovi 29, gde će biti prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, zatim "orlovi" G-4 u simulaciji dejstva po ciljevima na zemlji.

Posetioci će imati prilike da vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, "gazele" i "game2".

Kapije vojnog aerodroma biće otvorene u 9.30 časova, a posetioci će biti u prilici da obiđu taktičko-tehnički zbor savremenog naoružanja i vojne opreme, kao i sredstava u razvoju, do 15 časova.

Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen na glavnim kapijama vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" i Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović", kao i na ulazu na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

Iz Vojske preporučuju korišćenje javnog prevoza koji će pojačati broj linija ka aerodromu, a takođe prilaz aerodromu od petlje Novi Banovci ka Batajnici, biće zatvoren za saobraćaj.

Prikaz sposobnosti "Zastava 2024" trebalo je da bude održan u nedelju, 15. oktobra, na Dan nacionalne zastave, ali je odložen za 20. septembar zbog loših vremenskih uslova.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Datum 15. septembar izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, a prvi put je svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Prošle godine je obeležen u Nišu.

BONUS VIDEO: SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Održana je generalna proba prikaza sposobnosti "Zastava 2024"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MaxBet lansirao prvu potpuno AI generisanu marketinšku kampanju