uživoVUČIĆ STIGAO U KOMARNO: Počeo sastanak sa Ficom i Orbanom (FOTO)

Novosti onlajn

22. 10. 2024. u 10:43 >> 11:16

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u slovačkom gradu Komarnu sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

ВУЧИЋ СТИГАО У КОМАРНО: Почео састанак са Фицом и Орбаном (ФОТО)

Foto: Tanjug

Vučić se oglasio na Instagramu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram nalogu uoči sastanka sa slovačkim i mađarskim premijerom.

"Uvek je zadovoljstvo sresti se sa dragim prijateljima @robert.fico i @orbanviktor .

Danas su u Slovačkoj pred nama važne teme, koje se tiču bezbednosti Evrope i našeg regiona.

Za Srbiju je uspostavljanje trilateralne saradnje u oblasti migracija sa prijateljskim zemljama Slovačkom i Mađarskom od velike važnosti i nadam se da će današnji susret biti samo prvi korak ka saradnji, koji će dati konkretne rezultate, kao što je imamo sa Austrijom i Mađarskom", napisao je predsednik na svom zvaničnom Instagram profilu. 

Počeo sastanak sa Orbanom i Ficom

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Sastanak je počeo u Novoj tvrđavi u Komarnu, malo posle 10.30 časova. 

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Foto: Tanjug

Na trilateralnom sastanku oni će razgovarati o zaštiti granica Evropske unije od ilegalne migracije i jačanju regionalne saradnje, ali i o novim rešenjima i načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu.

Foto: Tanjug

Jedna od važnijih tema biće jačanje saradnje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom, kao ključnim partnerom u rešavanju migracione krize, jer ove zemlje igraju važnu ulogu u regulisanju migracionih puteva koji vode u Evropu, saopštila je kancelarija Slovačke vlade. Ovo uključuje mere za jačanje zaštite granica, podršku procedurama za azil u partnerskim zemljama i usklađivanje vizne politike sa Evropskom unijom.

"Inovativno rešenje bi mogli da budu eksterni centri, takozvana žarišta za obradu zahteva za azil van EU, što trenutno u praksi sprovodi, na primer, Italija u saradnji sa Albanijom", saopštila je kancelarija.

Italija je postigla sporazum da se migranti procesuiraju u Albaniji, šema za koju su neke evropske zemlje rekle da bi se mogla koristiti kao model. Ovim sastankom zemlje pokušavaju da ojačaju regionalnu saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i obezbede efikasniju zaštitu spoljnih granica EU.

Razgovor između lidera Slovačke, Srbije i Mađarske mogao bi da dovede do konkretnih koraka za poboljšanje migracione situacije i minimiziranje ilegalnih migracijskih tokova ka Evropi. Nakon trilateralnog sastanka, održaće se i zajednička konferencija za novinare Vučića, Fica i Orbana. U delegacijama će biti i ministri unutrašnjih poslova zemalja učesnica, koji će održati zaseban sastanak, a Srbiju će predstavljati ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Inače, Komarno je poznat kao najveći grad u Slovačkoj sa mađarskom većinom, a za srpsku istoriju, ovaj grad je važan kao jedino značajnije središte Srba na tlu današnje Slovačke. Nekada brojna i bogata zajednica danas je gotovo nestala, ali je u gradu očuvana velika srpska pravoslavna crkva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu