uživoDRUGI DAN ZASEDANJA SKUPŠTINE SRBIJE: Nastavlja se rasprava o rebalansu budžeta (VIDEO)

Novosti online

24. 09. 2024. u 09:57 >> 12:03

POSLANICI Skupštine Srbije započeli su raspravu o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu.

ДРУГИ ДАН ЗАСЕДАЊА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ: Наставља се расправа о ребалансу буџета (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

 

Raguš i Aleksić: Ukoliko nije pomenut, mora da se izvini

Miroslav Aleksić izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što bio pomenut imenom i prezimenom tokom diskusije, a tražio je pravo na repliku. Predsedavajuća je naglasila da je važno poštovati prava svih poslanika.

-Gospodin Miroslav Aleksić je mene ubedio, uverio, da je imenom i prezimenom pomenut. To je stav 2 član 104 i da mu to garantuje pravo na repliku. Ja sam molila kada dobijemo stenogram, ukoliko nije imenom i prezimenom pomenut, da se izvine zbog ove zloupotrebe. Dakle, nije sporno o vaših dva minuta, nego radi se o principu. Ako koristite, dajte sebi za pravo, molim vas, ako sebi za pravo dajete, nemojte to da oduzimate svim ostalim poslanicima. Dakle, gospodine Aleksiću, vi ćete dobiti svoje pravo na repliku. - rekla je Raguš.

Foto: Printskrin

Mali: "Da li je bolje nego što je bilo u vaše vreme? Apsolutno jeste"

Mali je kritikovao prethodnu vlast zbog nebrige o platama prosvetara, medicinskih sestara i doktora, naglašavajući da su se brinuli samo o svojim interesima. Ističe kontradiktornosti u ekonomskim politikama, gde se nekada hvalio suficit, a sada se kritikuje deficit.

Objasnio je da je trenutni rast BDP-a stabilan i dugoročan, za razliku od ranijih perioda koji su se oslanjali na ad hoc strategije. Pominje značajno povećanje plata i penzija od 2020. godine, naglašavajući da je realno povećanje iznad inflacije. Takođe, ukazuje na smanjenje nezaposlenosti među mladima i rast broja fabrika. 

Osvrnuo se i na projekte kao što su novi stadion i Beograd na vodi, ističući da se Srbija menja na bolje, u kontrastu s vremenima kada je prethodna vlast bila na vlasti.

- Dakle, od 2020. godine nominalno povećanje penzija u Srbiji je 93,2%, imajući u vidu inflaciju 43,6%, realno povećanje je 34,4%, nominalno povećanje zarada 94,3%. Ako imate u vidu inflaciju, 43,6%, realno povećanje zarada, dakle iznad nivoa inflacije, 35,3%, minimalna zarada, nominalno povećanje za četiri godine 98,3%. Ako imate i uzmete u obzir inflaciju, 38,1% realno povećanje, zato je izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda, zato je izveštaj Svetske banke, zato je izveštaj kreditnih agencija i kaže da je rast, naš rast, bruto domaćeg proizvoda, zasnovan na rastu domaće tražnje i na moralnom iznosu rasta plata, penzija, minimalne zarade. Da li je sve idealno? Pa nije. Nikada to nisam rekao. I nikada nisam rekao da u Srbiji samo raste cveće i da ne znam šta. Ne, rekao sam da je teško da se borimo. Da li je bolje nego što je bilo u vaše vreme? Apsolutno jeste. - izjavio je Siniša Mali.

Raguš: Nekoliko prekršaja tokom govora Aleksića

- Gospodine Aleksiću, u vašem obraćanju, ja sam pratila od početka do kraja vrlo pažljivo, vi ste prekršili nekoliko članova, gotovo u delu održavanja reda na sednici poslovnika koji sve nas obavezuje. Nisam htela da vas prekidam, pustila sam vas do kraja da pričate, ali ste uradili nešto što mislim da nije korektno i sad se redovno pozivate na studiju. - izjavila je potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš.

Skrenula je pažnju da se ne iznose stvari iz privatnog života i upozorila je još jednom.

-Dakle, mi treba da se dogovorimo da li radimo po poslovniku ili opet ulazimo u haos. Ako radimo po poslovniku, ja sam vam navela šta ste sve prekršili. Dakle, član 109, član 107. Dakle, činjenice koje se odnose i ocene koje se odnose na privatni život drugih lica. Ja vas dakle nisam opomenula, samo malo, što ste nervozni? A što ste nervozni? A što ste nervozni? Ali ja ovde imam pravo da održavam red na sednici, a ne vi. A vi ne smete da mi dobacujete. I ja bih sada trebalo da vas opomenem. A žao mi je jer ste toliko isplata za sve ovo vreme izgubili. - rekla je.

Vujadinović: "Moje pitanje ide ljudima koji su odgovorni za stanje u srpskoj politici"

Milimir Vujadinović izjavio je da su istorija pokazuje da se potencijal za razvoj Srbije i jačanje njenog nacionalnog identiteta često suočava s otporom.

Autošovinističke politike predvode određeni pojedinci u Beogradu, a podršku im pružaju mediji i političke strukture iz drugih regiona, uključujući Prištinu.

Ove tenzije su se posebno manifestovale tokom leta, kada su se pojavili napadi na Srpskog predsednika i njegovu porodicu, kao i na projekte koji su dobili značajnu medijsku pažnju. Ukoliko bi stručnjaci i nauka podržali određene projekte, postojala bi mogućnost za njihov razvoj i ekonomski napredak, rekao je.

Takođe je rekao da je razvoj Srbije je ključan u trenutnim okolnostima, jer omogućava zemlji da očuva svoju dominantnu političku poziciju na Balkanu i da ta pozicija pruža Srbiji mogućnost da zaštiti svoje interese, posebno u vezi sa sigurnošću Republike Srpske, očuvanjem Kosova i Metohije, kao i položajem Srba u Crnoj Gori i širom regiona.

On ističe da se u medijima nalik Slobodnoj Bosni favorizuju opozicioni lideri, dok se istovremeno napadaju interesi Srbije i srpskog naroda.

Postavio je pitanje odgovornosti opozicije za trenutnu političku situaciju i njihova saradnja sa medijima iz susednih zemalja, koji deluju protiv interesa Srbije. Takođe poziva opozicione lidere da preispitaju svoj odnos prema srpskoj državnosti i odgovornosti prema građanima.

-Danas moje pitanje ne ide predsednicima izvršne vlasti, danas moje pitanje ide ljudima koji su itekako odgovorni za stanje u srpskoj politici i nosioci su suvereniteta ove zemlje. Opozicionim predsednicima i liderima političkih partija opozicije. Dokle ćete medijsku podršku i podršku političkih struktura iz Sarajeva i Zagreba koristiti u borbi protiv Srbije, interesa srpskog naroda i uopšte borbi protiv razvoja ovog našeg društva? Dokle ćete položaj u ovom hramu srpske državnosti, u najvažnijem političkom telu i privilegije koje dobijate u ovom političkom telu, a nisu male, neću reći da su velike, koristiti i one privilegije koje vam daje narod, koristiti da biste plaćali naše protivnike iz Zagreba, Sarajeva, medije koji će istovremeno to obraćati tako što će udarati na interese Srbije, srpskog naroda, i na srpskog predsednika. Imate ceo dan, nadam se da ćete nam odgovoriti. Hvala vam - rekao je on.

Tijana Perić Diligenski dala je repliku zbog "uvredljivih izraza" Vujadinovića koji se, kako je navela, neprimereno obraćao članovima opozicije za šta je kažnjena oduzimanjem vremena od svog izlaganja.

Ponošev poslanik optužuje Vladu, ne zna pravila parlamenta

Slobodan Ilić, narodni poslanik koalcije SRCE čiji je predsednik Zdravko Ponoš, pokazao je jutros u parlamentu elementarno neznanje o poslu koji obavlja.

Naime, decenijama unazad poslanici utorkom od 10 do 11 časova postavljaju poslanička pitanja ministrima u Vladi Srbije, na koja onda oni odgovaraju poslednjeg četvrtka u mesecu od 16 do 19 časova. Čak i građani, a kamoli narodni poslanici znaju to i znaju da tokom postavljanja pitanja ministri NIKADA ne sede u klupama u sali, jer će svakako na ta ista pitanja odgovarati za dva dana.

Međutim, koliko se poslanici opozicije razumeju u svoj posao, pokazao je Slobidan Ilić, Ponošev poslanik, koji je potpuno samouvereno prozvao ministre što nisu tu i rekao da pokazuju nepoštovanje parlamenta.

- Poštovani građani, prvo na početku da kažem ovde vidimo jedno veliko nepoštovanje od strane Vlade prema Narodnoj skupštini jer nema nijednog ministra dok se postavljaju pitanja Vladi -  u dahu je rekao Ilić. Kada je nakon toga nastao metež jer su mu kolege objašnjavale da oni ni ne treba da budu tu nekoliko puta se izvinjavao.

Rokvić izrazila zabrinutost

Ivana Rokvić je apelovala na građane da pošalju poruke za pomoć Nataši Ademović, koja boluje od retke bolesti i kojoj je potrebno lečenje u Turskoj. Rokvić je izrazila zabrinutost zbog organizovanog međunarodnog usvajanja srpske dece, posebno u vezi sa centrom za socijalni rad u Obrenovcu, gde se navodno pomaže stranim usvojiteljima umesto domaćim hraniteljima. Pomenuta je i porodica Kojić, koja se suočila sa problemima u procesu usvajanja, iako su bili aktivni hranitelji već deset godina.

- Čisto da znate u ovom satu i da hoćete ne možete da postavite pitanje ministrima. Kasnije ćete imati priliku da postavite - opomenuta je.

Postavljena pitanja

Poslanici postavljaju pitanja vezano za problem nedostatka sredstava u lokalnim samoupravama, kašnjenja u isporuci udžbenika za osnovce i srednjoškolce, mogućnost ostvarivanja besplatnog školovanja u praksi, koliko ima službenih automobila u Srbiji, povećanju imovine opštine Stara Pazova i pitanja u vezi sa nasiljem nad studentima.

Postavljena su pitanja vezana i za Kosovo i Metohiju na današnjoj sednici.

"Zdanje nije njeno": Ćuta ponovo napada Brnabić koja nije pristuna

- Od skora ovo više nije državna imovina, već je ona sirota žena iz Dedinja, predsednica parlamenta, postala vlasnica Jovankine vile. Koliko košta Jovankina vila, gospođice Brnabić, pitam, koja će možda kasnije da dođe, neće nikad da mi odgovori, i odakle je pare da kupi ovu vilu? - rekao je Jovanović Ćuta.

S obzirom da Brnabić nije prisutna, u njenu odbranu je stala njena zamenica.

Naglasila je da to zdanje nije njeno već da će svaki sledeći predsednik Skupštine živeti tu zbog sigurnosnog protokola kao i ona sada.

- Potrudite se da bude utemeljeno na činjenicama i da ne dolazim u neprijatnu situaciju. Ja imam obavezu da reagujem po poslovniku - odgovorila je Jovanoviću koji od samog početka sednice galami.

Počeo drugi dan zasedanja Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas vanredno zasedanja na kome se, pored ostalog, raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu. Današnji rad parlamenta počeo je postavljanjem poslaničkih pitanja. Predlogom za uzmenu Zakona o budžetu za ovu godinu, o kome je juče počela rasprava, predviđeno je da budžet Srbije iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)