KONJI I U BAČKOJ VUKU BALVANE: Štraparijada u Sivcu, koja je prošlog septembra bila egzotika, postala omiljeni sport

Zoran Rajić

16. 09. 2024. u 15:25

NA hipodromu u Sivcu, gde na bačkoj ledini već dugo nema trka, zapatio se novi sport sa konjima, koji se u parovima nadmeću u teglenju balvana, u čemu ih podstiču njihovi vlasnici štrapari (furmani, rabadžije, kočijaši...), pa otuda i naziv manifestacije Štraparijada.

КОЊИ И У БАЧКОЈ ВУКУ БАЛВАНЕ: Штрапаријада у Сивцу, која је прошлог септембра била егзотика, постала омиљени спорт

foto Ž. Vorinski

Prošlog septembra, kad je ovde prvi put održana, Štraparijada je za starosedeoce bila egzotika, jer su konji u ovim krajevima od davnina vukli samo plugove i manja zaprežna kola, a sad im je pokazano kako su ove životinje iz šuma u brdima teglile trupce teže od jedne tone.

Druga sivačka Štraparijada privukla je duplo više učesnika i posetilaca nego prethodna, a više od 30 parova konja, pristiglih iz Srbije i Republike Srpske, takmičilo se u perolakoj, lakoj, srednjoj i teškoj kategoriji, vukući klade od 1.020 do iznad 1.320 kilograma. Predviđeno vreme da pređu stazu od 100 metara bilo je tri minuta, a pobednici su je prevaljivali za minut i po do dva.

Mile Medić, Foto Ž. Vorinski

U perolakoj kategoriji trijumfovali su konji braće Mijovac iz Boljkovaca kod Gornjeg Milanovca, u lakoj Bećar i Soko Laza Cvjetićanina iz Žarkovca kod Rume, u srednjoj grla braće Nikolić iz Voćnjaka kod Loznice, a u teškoj neprikosnoveni Omer i Zamfir braće Simić iz Popučaka kod Valjeva.

Ukupni nagradni fond bio je 450.000 dinara, a Udruženju ljubitelja i uzgajivača konja "Crna dama" iz Sivca, kao organizatoru, podršku su pružili MZ, JKP "Radnik", Opština Kula i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Nema mučenja

UDRUŽENjA za zaštitu životinja protive se štraparijadama navodeći da se konji na njima muče, ali Medić to odlučno pobija.

- Strogo je zabranjeno da se konji prilikom nadmetanja udaraju bilo čime, a ako se vidi da ne mogu da vuku, balvan se otkači - ističe Medić.

Štraparijada je u Sivcu zaživela zahvaljujući predsedniku udruženja "Crna dama" Milu Mediću, koji je ljubav prema ovom sportu, kao i konjima, poneo iz rodnog Novog Grada (ranije Bosanski Novi) u Srpskoj.

Foto Ž. Vorinski

- Drago mi je što se i u Bačkoj "primio" ovaj sport, koji je zaslužan što mnogi ljudi i dalje drže konje, iako oni više nisu radne životinje kao pre - rekao je Medić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje