ODBROJAVANJE: JOŠ 25 DANA DO OLIMPIJSKIH IGARA - Sva egzotika Sen Denija

Svi putevi vode u – Sen Deni.

ОДБРОЈАВАЊЕ: ЈОШ 25 ДАНА ДО ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА - Сва егзотика Сен Денија

Foto: Goran Čvorović

U ovom gradu na severnoj periferiji Pariza nalaziće se i Olimpijsko selo za predstojeće Igre koje će biti organizovane od 26. jula do 11. avgusta.

Tu su Francuzi svojevremeno izgradili i svoj nacionalni Stadion Francuske. Ovde se zida naveliko, podižu se staklene fasade predstavništva velikih firmi. Rastu moderni stambeni blokovi prošarani novotrasiranim zelenim alejama.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

I Olimpijsko selo će, posle završetka Paraolimpijskih igara (28. avgust – 8. septembar) biti pretvoreno u savremenu stambenu zonu u kojoj će se čak i klimatizacija odvijati na prirodan način, strujanjem vazduha, uz sve potrebne prateće kulturno-umetničke i komercijalne ustanove.

Pa opet, Sen Deni ostaje simbol i sinonim etničke i kulturološke različitosti. Sjatile su se u ovom delu predgrađa francuske prestonice pridošlice iz čitavog sveta. Moderna arhitektura i smeštanje institucija zamišljeni su kao osavremenjavanje nesigurnog i svojevremeno napuštenog kvarta.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Tu žive građani čak stotinak različitih nacionalosti. Ima dosta Magrebljana, pridošlica iz drugih delova Afrike, Azije, ali i ostalih, među njima i puno žitelja s Balkana, i iz Srbije. Oko 30 osto stanovnika Sen Denija su stranci.

U ovom radničkom naselju, mnogo je i danas građana iz bivših kolonija i s nelegalnim boravkom, koji se snalaze na raznorazne načine da obezbede egzistenciju. Ima dosta kontrasta, pa uz moderne građevine mogu i dalje da se pronađu ruinirane zgrade s početka prošlog veka u kojima u krajnje nehumanim uslovima "prodavci sna" iznajmljuju siromašnima memljive sobičke.

Možda je i najkarakterističniji kontrast to što se u ovom gradu "stranaca" nalazi i Bazilika Sen Deni, koja predstavlja nekropolu francuskih kraljeva. Svu tu egzotiku, sa svim onim pozitivnim i negativnim što sa sobom nosi, svakako će upoznati i oni koji tokom ovog leta budu došli u Sen Deni.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor