FESTIVALSKA ATMOSFERA ZAPLJUSNULA CELU FRANCUSKU: Navijači zagrljeni u pobedi i porazu

Goran ČVOROVIĆ

16. 12. 2022. u 11:57

FESTIVALSKA atmosfera zapljusnula je celu Francusku posle pobede nad Marokom (2:0). Veselo je bilo u čitavoj zemlji, na mnogim mestima viđeni su zagrljeni Francuzi i Marokanci, mahalo se obema zastavama. Oni koji su se radovali tešili su one koji su tugovali.

ФЕСТИВАЛСКА АТМОСФЕРА ЗАПЉУСНУЛА ЦЕЛУ ФРАНЦУСКУ: Навијачи загрљени у победи и поразу

FOTO> profimedia

Pariz, od stalnog dopisnika "Novosti"

Na Jelisejskim poljima okupilo se 25.000 ljudi.

- Izrodilo se lepo prijateljstvo - poručila je ministarka sporta Ameli Udea Kastera.

Famozni meč, koji je bio više od igre, u Francuskoj je preko malih ekrana pratio 21 milion ljudi. Pobeda je i juče bila glavna tema u kafićima, na radnom mestu, u prodavnicama. Slede dani velike nacionalne fudbalske groznice pred finale. Juče, i noć pre toga, pljuštale su fotografije iz Dohe, iz svlačionice, hotela, sa ulica grada, uz milione pregleda.

Na jednom od snimaka u svlačionici viđen je Blez Matuidi koga je mlađa garda uhvatila "u mašinu", zagrljajima u veseloj noći.

Na istom mestu viđen je i predsednik Makron, koji je pozdravio Dešanove pulene. Preko "Tvitera" radosni šef države je posalo i poruku "naredbodavnog karatera":

- Hvala vam, a sada - trofej!

Makron je pravo iz Dohe otputovao u Brisel na samit lidera zemalja članica EU, a posle toga se ponovo vraća u Katar, na finale.

U porukama je juče mislio i na protivnike, uz postavljenu fotografiju dva najbolja, zagrljena prijatelja, Mbapea i Hakimija:

- Našim prijateljima Marokancima: čestitke za fantastičan pređeni put. Obeležili ste istoriju fudbala. Sličnu fotografiju postavio je i Mbape:

- Ne budi tužan, brate, svi su ponosni na to što ste uradili. Napisali ste istoriju. Javio se i Pol Pogba, jedan od onih velikih igrača koji nedostaju zbog povrede:

- Pa to je prelepo, momci! Moje poštovanje. Još jedan - aludirao je na očekivani kup. Izjavu je dala i Marin le Pen.

- Pratila sam rezultat. Presrećna sam, naravno. Uverena sam da će Francuska da osvoji SP - poručila je liderka francuskih "patriota". Reagovali su i ostali političari.

- Učinili su Francusku ponosnom, ugrejali su nam srca u ovim zimskim danima - stavila je do znanja ministarka Udea Kastera. Do nedelje, usred meteorološkog minusa, atmosfera će se ugrejati do usijanja.  

POGINUO DEČAK U MONPELjEU

Na marginama slavlja, došlo je, ipak, i do nereda. U pariskom regionu uhapšeno je 167 izgrednika, od kojih 145 u samom gradu. Privedeno je, između ostalog, i 14 neobuzdanih navijača u Avinjonu. Desetine ultradesničara pravili su tenzije u Lionu, Nici, Parizu. U Lansu je vatrometom gađan jedan bar. Ali, bilo je mnogo mirnije nego što se očekivalo. Najgore je, ipak, bilo u Monpeljeu, gde je poginuo četrnaestogodišnji dečak. Do nesreće je došlo kada je grupa marokanskih navijača opkolila beli automobil kroz čiji prozor se vijorila francuska zastava. Krenuli su da vuku zastavu i da je otimaju, vozača je očigledno uhvatila panika, napravio je nagli zaokret i pojurio u suprotnom pravcu, srušivši dve osobe. Jedna od njih je bio dečak koji je od povreda preminuo u bolnici. Automobil je juče pronađen, vozač identifikovan, ali se još nalazio u bekstvu. Ministarka Udea Kastera je uputila saučešće roditeljima nastradalog dečaka.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)