RUSKE I SEVERNOKOREJSKE ZASTAVE JEDNA PORED DRUGE U POKROVSKU: Seul preduzima kontramere (FOTO)

Jovana Švedić

22. 10. 2024. u 09:22

JUŽNA KOREJA postepeno će preduzimati kontramere u skladu s nivoom vojne saradnje između Rusije i Severne Koreje, izjavio je danas zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Kim Te Hjo, nakon što je Seul optužio severnog suseda da je poslao trupe u Rusiju kako bi učestvovale u ratu u Ukrajini.

РУСКЕ И СЕВЕРНОКОРЕЈСКЕ ЗАСТАВЕ ЈЕДНА ПОРЕД ДРУГЕ У ПОКРОВСКУ: Сеул предузима контрамере (ФОТО)

Foto: Printskrin/Telegram

Kim je nakon sastanka koji je organizovao savetnik za nacionalnu bezbednost Šin Von Sik optužio Pjongjang da se ponaša kao "kriminalna organizacija" slanjem mladih Severnokorejaca da se bore u Rusiji.

On je obećao saradnju sa saveznicima kako bi se obezbedile kontramere protiv vojne saradnje između Severne Koreje i Rusije.

Kancelarija predsednika saopštila je da postoji mogućnost da Južna Koreja isporuči ofanzivno oružje Ukrajini, navodi agencija Jonhap.

Nalog u Telegramu objavio je fotografiju na kojoj su ruske i severnokorejske zastave jedna pored druge na ukrajinskom ratištu, što ukazuje da je Severna Koreja verovatno poslala trupe da podrže Rusiju u njenom dugotrajnom ratu sa Ukrajinom.

Na slici prikazane su dve zastave podignute zajedno iznad mine u Pokrovsku, jednom od uporišta na istočnom ukrajinskom frontu.

Bloger je rekao da je zastava Severne Koreje nedavno podignuta na brdu u rudniku u blizini grada, što je jedna od sumnjivih lokacija na kojima se veruje da su stacionirani severnokorejski vojnici.

U petak je Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje saopštila da je Severna Koreja odlučila da pošalje približno 12.000 specijalnih snaga da podrže Rusiju u ratu sa Ukrajinom, od kojih je oko 1.500 već raspoređeno.

Ovo je prvi put da je Severna Koreja poslala kopnene trupe u tako velikom obimu, iako je ranije slala manje grupe vojnika u inostranstvo da ''zarade stranu valutu''.

Državni mediji Severne Koreje do sada nisu dali nikakve zvanične izjave povodom ovoga.

Ruski ambasador u Južnoj Koreji Georgij Zinovjev rekao je u ponedeljak prvom zameniku ministra spoljnih poslova Kimu Hong Kjunu da saradnja sa Severnom Korejom ''nije usmerena protiv bezbednosnih interesa Južne Koreje'' i ustvrdio da se saradnja ''obavlja u okviru međunarodnog prava'' - navela je ruska ambasada u Seulu u objavi na Fejsbuku.

Zvaničnik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje rekao je da Severna Koreja nikada nije priznala raspoređivanje svojih vojnika, jer bi se to smatralo nezakonitim aktom.

- Kada se Sever uključi u nezakonite aktivnosti, on ih eksplicitno ne priznaje - rekao je zvaničnik pod uslovom anonimnosti, navodeći potonuće ratnog broda Čonan 2010. u kojem je poginulo 46 južnokorejskih mornara.

Tim multinacionalnih istražitelja zaključio je 2010. da je za potonuće odgovoran severnokorejski torpedo.

Međutim, Sever i dalje poriče svoju umešanost.

(Jonhap/Tanjug)

BONUS VIDEO:

KIM DžONG UN NADGLEDA VEŽBU: Pogledajte nove samoubilačke bespilotne letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sanjajte, verujte, trenirajte – Pavlović otvorio mini-pič teren u rodnom Šapcu!