RAT U UKRAJINI: Ruski padobrani isterali VSU iz dela Časovog Jara;Iskander ponovo spaljuje letelice VSU - Udar po bazi u Poltavi (VIDEO/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 07. 2024. u 07:07 >> 00:58

RAT u Ukrajini – 860. dan. Širom Ukrajine vode se žestoke borbe, a najintenzivniji su sukobi na istoku zemlje. Ukrajinska vojska raspoređuje trupe duž granice sa Belorusijom, dok Volodomir Zelenski najavljuje veću proizvodnju vojne opreme i traži nove PVO sisteme. Rusija u ovim akcijama vidi opasnost, ali tvrdi da uprkos tome njene trupe napreduju na frontu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски падобрани истерали ВСУ из дела Часовог Јара;Искандер поново спаљује летелице ВСУ - Удар по бази у Полтави (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

Lukašenko: Beloruske trupe u stanju visoke pripravnosti

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

"Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene: beloruska vojska je blokirala pravce mogućeg kretanja neprijatelja. Pre godinu dana smo sproveli obuku, ispostavilo se da nije bilo uzaludno", istakao je Lukašenko na svečanom skupu povodom Dana nezavisnosti

Pored toga, dodao je, vazduhoplovne snage i snage PVO i Belorusije i Rusije su u stanju visoke borbene gotovosti.

"Raketni sistemi Polonez i Iskander su dovedeni na poziciju. Bez crvenih linija udarajte svim vrstama oružja", poručio je beloruski lider, napominjući da se nada da do sukoba ipak neće doći.

Prema njegovim rečima, Belorusija je zatvorila južnu granicu sa Ukrajinom i zapadnu granicu sa Evropskom unijom i prati situaciju kako bi "sprečila bilo kakav nadzor, kao što se dešavalo u njenoj istoriji".

Predsednik Belorusije je podvukao da Minsk neće dozvoliti nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom, a, kako je dodao, ti sukobi nisu potrebni ni Kijevu.

"Garantujem da nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom nećemo dopustiti. Neće ih biti i nisu nam potrebni. Ali još više oni nisu potrebni Ukrajini... Zašto da otvaraju još 1.500 kilometara fronta?", rekao je Lukašenko.

On je naveo da ukrajinski dronovi prenose eksploziv za terorističke napade u Rusiji, ali Minsk i Moskva i dalje obuzdavaju te napade.

(Belta)

 

Ukrajinci potvrdili: Ruski padobrani isterali VSU iz dela Časovog Jara (VIDEO/MAPA)

Desant je oslobodio mikrookrug Kanal u Časovom Jaru - iznad ruševina na zapadnoj periferiji podignute su zastave Rusije i 98. vazdušno-desantne divizije.


Desantnjiki iz Ivanova i Kostroma su u žestokim borbama potpuno izbacili VSU iz mikrookruga Kanala i istakli zastave Rusije i 98. divizije na poslednjoj zgradi u zapadnom delu oblasti.


Pripadnici vazdušno desantnih snaga, jurišna odeljenjea, probili su odbranu VSU pre par meseci i samouvereno napredovali u gradu.

Ukrajinski vojni analitičari geolocirali su snimak: „Rusi demonstriraju rusku zastavu na najzapadnijoj zgradi mikrookruga Kanala“, pišu oni.

"Iskander“ ponovo spaljuje letelice Oružanih snaga Ukrajine: Ovog puta u vazduhoplovnoj bazi u Poltavi (VIDEO)

Na snimku se vidi današnji napad OTRK-a Iskander na aerodrom Oružanih snaga Ukrajine u Poltavi. Tradicionalno, ruski dron je mirno posmatrao pozadinu i uputio raketni udar.

Ovoga puta meta je bio helikopter Mi-24 Oružanih snaga Ukrajine, kao i jedinica za podršku opremi koja je ostala na aerodromu.

Prema obaveštajnim podacima, u prah je pretvoreno:

-1 helikopter Mi-24
-4 jedinice automobilske opreme.
-do 20 specijalista Oružanih snaga Ukrajine (inženjeri, tehničari, piloti).

 

Kasetnim granatama po gradu

Ukrajinske trupe gađale su Gorlovku kasetnim granatama NATO kalibra 155 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

FOTO: AP/Tanjug

Ruski proboj od 2 km u Donbasu (MAPA)

Ruska vojska juriša na Stelmahovku, probijajući se skoro 2 km u pravcu Svatovskog.

Pre dan, ruske trupe su uz podršku oklopnih vozila napale Stelmahovku sa istoka, desantne trupe u rejonu zapadnog dela grede i započele juriš na selo i šumski pojas južno od grede.


Ukrajinski vojni analitičari danas su prepoznali uspešno napredovanje naših jedinica.
-Istočno od Stelmahovke, ruske oružane snage su se učvrstile duž južnog šumskog pojasa grede do dubine od 1,65 km, pišu oni.

-Generalno gledano, intenzitet neprijateljstava je i dalje visok u oblasti Stelmahovke, ruske trupe napreduju i duž jaruge na jugu i duž šumskog pojasa paralelno sa selom u severnom pravcu.

 

Američki mediji: Ukrajina ne može da priušti gubitak avijacije

Ukrajina „ne može priuštiti“ takve gubitke u avijaciji kao tokom napada na vazdušnu bazu ukrajinskih oružanih snaga u Mirgorodu.

Forbs piše o tome nakon jučerašnjih udara na Mirgorod, gde su pogođeni lovci Su-27. Najmanje 5 letelica je palo na zemlju u poslednjih 9 meseci. Uključujući i Mirgorod i Dolgincevo na frontu, piše časopis.

Forbs dodaje da će, ako se F-16 i Miraž takođe baziraju na otvorenim aerodromima blizu fronta, oni biti ranjivi kao sovjetski avioni.

Foto telegram milinfolive

 

Završen sastanak Orbana i Zelenskog

U Kijevu su završeni pregovori lidera Ukrajine i Mađarske Vladimira Zelenskog i Viktora Orbana. Orban je tokom sastanka zamolio Zelenskog da razmotri mogućnost prekida vatre pre mirovnih pregovora sa Rusijom. Ukrajinski predsednik nije javno reagovao na ovo.

Foto: Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI via AP

Prema rečima Vladimira Zelenskog, sa Viktorom Orbanom su razgovarali o trgovini, prekograničnoj saradnji, kao io pitanjima energetike i infrastrukture.

-Sadržaj našeg dijaloga o svim današnjim pitanjima može postati osnova novog bilateralnog dokumenta između naših država – dokumenta koji će regulisati sve naše odnose, koji će se zasnivati na uzajamnokorisnom pristupu bilateralnim odnosima između Ukrajine i Mađarske i koji će omogućiti da naši narodi uživaju u svim prednostima jedinstva u Evropi, napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu nakon pregovora.

 

Dronovi napali četiri naselja

Ukrajinski dronovi izveli su napad na četiri naselja u Belgorodskoj oblasti, šest kuća je oštećeno, javio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

Kako je pojasnio šef regiona, još tri drona su napala poljoprivredno preduzeće, automobil se zapalio.
 

Foto Tanjug/AP

 

Šta je Orban tražio od Zelenskog

Mađarska je predložila Ukrajini da razmotri mogućnost obustave vatre u cilju otpočinjanja pregovora sa Rusijom o rešavanju oružanog sukoba, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

  • Ukrajina je tokom prethodnog dana izgubila do 1.800 vojnika;
  • Ruska vojska pogodila je devet aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;
  • Grupa „Sever“ odbila je dva kontranapada snaga za specijalne operacije i pomorsku pešadiju ukrajinske vojske;
  • Jedinice grupe „Dnjepar“ porazile su živu silu i tehniku tri brigade ukrajinske vojske;
  • Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i odbila napad ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio do 110 vojnika;
  • Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile šest kontranapada, a ukrajinska vojska izgubila je do 440 vojnika;
  • U zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ poginulo je i ranjeno 70 ukrajinskih vojnika;
  • Grupa „Jug“ poboljšala je položaj duž linije fronta, ukrajinska vojska izgubila je više od 635 vojnika;
  • Grupa „Zapad“ porazila je tri brigade ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio više od 475 vojnika i tri skladišta municije;
  • Sistem PVO je oborio 81 dron, uključujući „Bajraktar TB2“;
  • Grupa „Istok“ likvidirala je do 110 ukrajinskih militanata, dve američke haubice i dva samohodna topa;

Elitne jedinice OSU prebačene u Volčansk

Elitne jedinice Oružanih snaga Ukrajine, uključujući strane plaćenike, prebačene su ranije u Volčansk u Harkovskoj oblasti, izjavio je načelnik Glavnog odeljenja za vojno-politički rad Ministarstva odbrane Rusije i komandant odreda specijalnih snaga „Ahmat“, general-major Apti Alaudinov za „Prvi kanal“.

- Tamo su (u Volčansk) prebacili neke takozvane elitne jedinice. Tamo je bio i ‘Ljut’ i ‘evroičkerijski šejtani’, Italijani takođe, stranci - rekao je Alaudinov.

Alaudinov je istakao da ruska vojska u Volčansku potiskuje Oružane snage Ukrajine i svakim danom napreduje.

- Neprijatelj je na severu reke Volčanke, mi ga potiskujemo, svakodnevno uništavajući veoma veliki broj neprijatelja. Naravno, svakodnevno se krećemo napred, potiskujući protivnika sa svih položaja i uništavajući ga. To jest, neprijatelj u Volčansku sada već nema čime da nam se suprotstavlja - rekao je Alaudinov za „Prvi kanal“.

General je dodao da je uveren da će se specijalna vojna operacija završiti 2024. godine.

Prema njegovim rečima, „to već zna i naš neprijatelj“.

Ukrajina traži pomoć oko energetike

Ukrajina je bila prinuđena da zatraži hitnu pomoć od elektroenergetskih sistema Mađarske, Poljske i Slovačke tokom večernjih sati, saopštila je ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“.

U saopštenju se dodaje da je za utorak planiran uvoz struje iz Rumunije, Slovačke, Poljske, Mađarske i Moldavije snage 30,7 hiljada megavat-časova.

Predsednik upravnog odbora kompanije Vladimir Kudricki ranije je rekao da je Ukrajina počela da dobija mnogo manje struje od evropskih zemalja zbog povećane potrošnje usled toplog vremena u zemljama EU.

Uhapšeni ukrajinski zvaničnici 

Sud u Moskvi uhapsio je u odsustvu bivšeg ministra finansija Ukrajine Aleksandra Šlapaka i komandanta trupa za brzo reagovanje general-potpukovnika Oružanih snaga Ukrajine Igora Dovgana.

U sudu su naveli da se rok hapšenja računa od trenutka njihovog izručenja na teritoriju Rusije, odnosno od trenutka njihovog pritvora na teritoriji Rusije.

Oni su u odsustvu optuženi da su počinili krivično delo upotreba zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

Obojica su stavljeni na međunarodnu poternicu.

Lukašenko: Svet će zadrhtati, Belorusiju uvlače u "obračun"

Predstavnici zapadnih država žele da eskalaciju tenzija sa Moskvom i Minskom dovedu do kritičnog stepena, upozorio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom.

- Oni jednostavno jedva čekaju da nas uvuku u obračun. Dovedite eskalaciju do te mere da će ceo svet zadrhtati. Situacija je veoma ozbiljna i ni pod kojim okolnostima ne smemo da se opuštamo - rekao je Lukašenko, a prenosi agencija BelTa.

Ukazao je da Zapad čini sve da „razdvoji” snage Belorusije duž granice i onemogući otpor države.

Lukašenko je takođe zamolio Volodina da prenese lepe želje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i rekao da planira da se s njim sastane u bliskoj budućnosti.

Holandija će uskoro isporučiti Ukrajini prve lovce "F 16"

Odlazeća holandska vlada saopštila je a će ta država Ukrajini uskoro isporučiti prvi od 24 obećana borbena aviona "F 16".

Date su neophodne dozvole za isporuku aviona Kijevu, rekla je ministarka odbrane Kaisa Olongren u pismu parlamentu.

Ona je iz bezbednosnih razloga odbila da precizira koliko će aviona biti u prvoj partiji i kada će stići u Ukrajinu.

Moskva: Uništeno pet "su 27" na Mirgorodu

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je raketama "iskander-M" uništilo pet ukrajinskih borbenih aviona "su 27" i oštetilo još dva aerodroma Mirgorod u ukrajinskoj oblasti Poltava.

Ministarstvo je objavilo snimak napada na kojem se vidi dim i plamen koji se dižu sa aerodroma.

- Kao rezultat ruskog udara, pet aktivnih višenamenskih lovaca `su 27` je uništeno, a dva su oštećena - saopštilo je to Ministarstvo.

Rusija gađa ukrajinske aerodrome baš u trenutku kada se Kijev sprema da primi prve avione F-16 koje je dizajnirala SAD, a koje je Moskva obećala da će uništiti.

Orban stigao u Kijev

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je Orbanov portparol.

Orban i Zelenski će razgovarati o šansi za stvaranje mira i aktuelnim pitanjima mađarsko-ukrajinskih bilateralnih odnosa, rekao je Bertalan Havasi  za Rojters.

Pentagon: Severna Koreja ne šalje trupe u Rusiju

Sjedinjene Američke Sržave trenutno nemaju potvrdu koja bi ukazivala na slanje severnokorejskih inženjerijskih trupa u Rusiju kako bi podržale vojnu agresiju Ruske Federacije u Ukrajini, izjavila je na brifingu za novinare zamenica portparola Ministarstva odbrane SAD Sabrina Sing.

- Nemam šta da kažem o tome - rekla je predstavnik Ministarstva odbrane odgovarajući na pitanje da li Pentagon vidi znake da je Severna Koreja poslala svoje trupe u Rusiju da podrži njen rat u Ukrajini.

Istovremeno, Sing je naglasila da su SAD svesne pozicije režima u Pjongjangu, koji podržava vojnu agresiju Kremlja i pruža različitu vojnu podršku Rusiji.

S tim u vezi, iz Instituta za proučavanje rata (ISV) napominju da još nisu videli izveštaje koji bi to ukazivali. Međutim, vojni analitičari sugerišu da bi direktna inženjerska podrška DNRK mogla da doprinese ruskim naporima da proširi vojnu infrastrukturu i odbrambena utvrđenja na okupiranoj teritoriji Ukrajine.

Gardijan: Orban iznenada u Kijevu

Mađarski premijer Viktor Orban posetiće danas Kijev, prenosi Gardijan.

Pozivajući se na izvore, Gardijan navodi da će Orban će doputovati u Kijev u okviru iznenadne posete u vreme kada Mađarska preuzima rotirajuće predsedavanje EU.

Očekuje se da će se proruski političar sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Orban će posetiti Ukrajinu prvi put od početka invazije u punom obimu.

Kako prenosi Gardijan, savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak odbio je da komentariše moguću posetu, ali je drugi izvor u Kijevu potvrdio planove

- Orban će biti ovde osim, ako ne dođe do promena u poslednjem trenutku - rekao je taj izvor.

Takođe, Izvor u Budimpešti rekao je da su pregovori u vezi sa posetom bili dugi. Glavna tema će navodno biti pitanje prava mađarskog govornog područja u Ukrajini, koja živi na krajnjem zapadu Ukrajine u blizini granice između dve zemlje.

- Pretpostavka sastanka je bila da se reši pitanje prava državljanstva. Poslednjih nedelja je postignut dogovor. Oni će to moći da proglase uspešnim - rekao je izvor.

Ruska PVO uništila 11 ukrajinskih dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći 11 dronova koje je Ukrajina lansirala na rusku teritoriju i poluostrvo Krim, javile su RIA Novosti, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Sve intenzivnije bitke

Na ukrajinskom frontu vodi se oko 100 bitaka, a najintenzivnije su na harkovskom, zaporoškom, hersonskom i donjeckom pravcu, gde je poginulo najmanje pet osoba, a ranjeno više od 30 ljudi.

Rusi ostvarili napredak na istoku Ukrajine

Rusija tvrdi da je ostvarila napredak na istoku Ukrajine, te da su njene snage preuzele kontrolu nad dva sela – Stepova Novoselovka i Novopokrovsko – u Harkovskoj i Donjeckoj oblasti.

Takođe, regionalni ruski gubernatori Brjanskog i Kurskog regiona navode da "neprijatelj danima" granatira ova područja dronovima, ali da su sve akcije zaustavljene.

Ukrajina raspoređuje trupe duž granice sa Belorusijom

Nešto severnije, Ukrajina raspoređuje trupe duž granice sa Belorusijom, što Kremlj vidi kao opasnost. Kijev odbacuje optužbe Moskve i kaže da je reč o "informativnoj operaciji". 

Zelenski povećava proizvodnju dronova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povećava proizvodnju dronova i druge vojne opreme, te traži nove PVO sisteme. Ipak, list Ekonomist piše da zemlji preti "ekonomska katastrofa".

BONUS VIDEO: RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU - Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO 2 SATA OD VAS: Evo zašto bi Tunis trebao da bude vaša sledeća destinacija za letovanje