NATO ŠALJE U KIJEV SPECIJALNOG IZASLANIKA: Poznato koji će zadatak imati

Tanjug

04. 07. 2024. u 22:07

NATO je odlučio da u Kijev pošalje stalnog specijalnog izaslanika koji će koordinisati pomoć Ukrajini, izjavio je portparol Alijanse.

НАТО ШАЉЕ У КИЈЕВ СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗАСЛАНИКА: Познато који ће задатак имати

Foto: Shutterstock

Specijalni izaslanik će na licu mesta koordinisati političku i vojnu pomoć NATO-a Ukrajini, a još nije poznato ko će biti imenovan na tu funkciju, preneo je Dojče vele.

NATO želi da na samitu u Vašingtonu iduće nedelje označi početak bolje koordinacije isporuka oružja i obuke ukrajinskih vojnika.

Zvanično predstavništvo NATO-a u Kijevu postoji gotovo deset godina. Iz njega se upravlja i Kancelarijom za vezu i Informacionim i dokumentacionim centrom koji postoje još od kraja 1990-ih godina.

Predstavništvo NATO-a brine se, između ostalog, o kontaktima s ukrajinskim ministarstvima i trebalo bi da podstiče politički dijalog i praktičnu saradnju Ukrajine sa Alijansom. 

Predstavništvo NATO-a takođe savetuje ukrajinske vlasti u vezi sa reformom bezbednosnog i odbrambenog sektora - i za to bi ubuduće trebalo da bude stavljeno na raspolaganje više osoblja.

Koordinacija isporuka oružja i aktivnosti u vezi sa obukom ukrajinskih vojnika, koju bi trebalo da preuzme NATO, do sada se odvija pod vođstvom SAD.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca