IZBACUJU CRNE TUNIKE IZ ŠKOLSKIH KLUPA: Kako je francuski ministar za obrazovanje najavio promene u oblačenju

Abaji nije mesto u školama. To je poruka koju je, u vezi s muslimanskim načinom oblačenja od glave do pete, poslao aktuelni francuski ministar za obrazovanje i nekadašnji portparol vlade Gabrijel Atal. Najmlađi francuski ministar na toj funkciji se založio za potpunu zabranu ove odeće u školskim klupama i zatražio od javnosti da stane u "blok" u odbrani sekularizma u ovoj zemlji.

ИЗБАЦУЈУ ЦРНЕ ТУНИКЕ ИЗ ШКОЛСКИХ КЛУПА: Како је француски министар за образовање најавио промене у облачењу

Foto: Goran Čvorović

Abaja ili aba je reč iz arapskog jezika kojom se opisuje vrsta ogrtača, od vrata, odnosno ramena, pa sve do stopala. Navlači se preko glave i nosi preko druge odeće. U principu nema kapuljaču. Najčešće je crna, ali može da bude i druge boje, dok po sebi može da ima i ornamente, neretko zlatne. Muslimanke ovaj komad odeće često nose u kombinaciji s različitim tkaninama kojima pokrivaju kosu, pa i lice.

- Ujediniti se znači biti jasan: abaji nije mesto u našim školama - rekao je ministar i obećao je da će obučiti 300.000 zaposlenih godišnje za pitanja sekularizma do 2025. godine i svih 14.000 rukovodećih radnika pre kraja ove godine.

Na taj način je dao odgovor direktorima škola koji su zatražili preporuku i direktivu po ovom pitanju, u skladu sa zakonom o laicizmu i religioznim oznakama u školama iz 2004. godine.

Atal je poručio da se u Francuskoj "atakovanje na sekularnost značajno povećalo u poslednje vreme". Rekao je da se, na određeni način, škola ovako testira, nošenjem abaje ili kamisa, duge muške tunike, koji su postali uobičajeni u određenim školama.

Ugrožavanje sekularnosti se, prema zvaničnim podacima, povećalo od svirepog ubistva profesora Samijela Patija kome je odrubljena glava. Povećalo se za 120 odsto između školskih godina 2021/2022 i 2022/2023. Nošenje vidljivih oznaka i odeće je najviše zastupljeno u tom domenu, i to je poraslo za čak 150 odsto prošle godine.

DESTABILIZACIJA

MINISTAR Atal je istakao da fenomen povećanja ugroženosti sekularnosti predstavlja iskušenje za školski sistem i da treba biti ujedinjen naspram ovih pokušaja destabilizovanja društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)