RUSKI SISTEMI BLOKIRAJU GPS I KOMUNIKACIJE I PO 30 MINUTA: Rusija ometa GPS na stotinama letova britanskog RAF-a iznad istočne Evrope

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 07. 2024. u 00:47

RUSIJA je ove godine ometala GPS na stotinama letova britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), a detaljna analiza 1.467 letova 63 aviona RAF-a širom istočne Evrope i Bliskog istoka pokazala je da su 142 transportna i nadzorna leta RAF-a od 504 širom istočne Evrope bila predmet ometanja.

РУСКИ СИСТЕМИ БЛОКИРАЈУ ГПС И КОМУНИКАЦИЈЕ И ПО 30 МИНУТА: Русија омета ГПС на стотинама летова британског РАФ-а изнад источне Европе

Foto MO Rusije

Svako osmo, što iznosi 60 putovanja, bilo je žrtva ponovljenih pokušaja ometanja GPS sistema.

Broj pogođenih letova RAF-a porastao je na 40 odsto, uzimajući u obzir letove preko istočnog Mediterana.

- Ovo je još jedan primer nepromišljenosti Rusije i još jedan dokaz da je ona neprijateljska država van kontrole. Srećom, naši avioni i piloti mogu da isprate ovu pretnju, ali to ilustruje prezir ruskog predsednika Vladimira Putina prema Zapadu i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, naveo je britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Šaps je bio pogođen ruskim ometanjem pre tri meseca dok se vraćao sa putovanja u Poljsku, kao i u subotu dok je leteo u blizini Kalinjingrada, sa jednodnevnog puta u istočnu Evropu gde je posetio britanske trupe koje učestvuju u vežbi "Steadfast Defender" – najvećim NATO manevrima od Hladnog rata.

Primarni GPS sistem "RAF Dassault Falcon 900" i njegove satelitske komunikacije bili su blokirani skoro 30 minuta.

Foto gpsjam.org

Stotine komercijalnih letova u istom vazdušnom prostoru prijavili su slične probleme poslednjih meseci dok Kremlj pojačava svoju kampanju elektronskog ratovanja (EW) protiv Zapada, piše Dejli mejl.

Bez GPS-a, piloti nisu svesni svoje lokacije, što bi u najgorem slučaju moglo da izazove fatalni sudar.

Prema britanskim odbrambenim izvorima, u subotu nije bilo pretnje za Šapsov avion jer je opremljen rezervnim sistemima u koje Rusija nije uspela da probije.

Svaki od aviona analiziranih u nedavnoj studiji imao je transponder koji emituje broj koji procenjuje koliko je GPS tačan i kada ova cifra padne ispod datog praga, stručnjaci tvrde da je to pouzdan znak da se dešava ometanje.

U analizu su uključene i teretne flote C-17 i A400M, kao i osmatrački avion RC-135.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRUDNOĆA I PROŠIRENE VENE: Uzroci, posledice i saveti stručnjaka