PANDEMIJA JE POKAZALA ŠTA SVE MOŽEMO: Radivoje Anđelković, načelnik Uprave za vojno zdravstvo

R. DRAGOVIĆ

28. 03. 2022. u 11:32

VOJNI zdravstveni sistem tokom pandemije kovida pokazao je izuzetnu fleksibilnost, a stečeno iskustvo neprocenjivo je za izvršavanje budućih zadataka - poručuje u razgovoru za "Novosti" načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, brigadni general Radivoje Anđelković.

ПАНДЕМИЈА ЈЕ ПОКАЗАЛА ШТА СВЕ МОЖЕМО: Радивоје Анђелковић,  начелник Управе за војно здравство

Foto Z. Jovanović

I dok dvogodišnji pritisak zaraze već nedeljama osetno popušta, vojni vrh već pravi planove rada za vreme kada pandemija i zvanično bude okončana. U ambicioznoj agendi su investicije u Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu (VMA), ali i u vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu.

Pandemija definitivno gubi zamah. Kako vidite postkovid budućnost privremene bolnice "Karaburma"?

- Namena vojnih objekata prilagođava se potrebama odbrane zemlje, baš kao što se i aktivnosti vojnog zdravstva usmeravaju ka zaštiti građana. Vojni kompleks na Karaburmi imao je svoju funkciju i pre kovida, s tim što nam je pandemija pokazala ne samo čime sve vojno zdravstvo raspolaže, nego i kako moramo da se prilagođavamo. Planovi za privremenu bolnicu "Karaburma" vezani su za poboljšanje zdravstvene zaštite vojnih osiguranika u vidu dodatnih preventivnih pregleda i uvođenja novih skrining programa.

Infrastruktura ovog vojnog kompleksa pruža spektar opcija o kojima pravimo planove, ali sve zavisi od epidemiološke situacije.

Šta su bili najveći izazovi sa kojima se vojno zdravstvo suočilo tokom pandemije?

- Vojno zdravstvo funkcioniše prema zahtevima i potrebama vanredne situacije. Stav prema izazovima, rizicima i pretnjama, otud, drugačiji je u odnosu na ostatak društva. Iskustvo VMA u prethodnom periodu ne može da se poredi sa drugim zdravstvenim ustanovama. Od njenog medicinskog osoblja formirana je Vojna kovid-bolnica na Karaburmi, bolnice na "Beogradskom sajmu", u "Areni" i Novom Pazaru. Pružali smo pomoć i civilnim zdravstvenim ustanovama, a VMA je neprekidno zbrinjavala nekovid pacijente iz cele Srbije. Sve vreme pandemije učestvovali smo u mirovnim misijama, pre svega u Centralnoafričkoj Republici gde se nalazi naša samoodrživa vojna bolnica formirana prema standardima UN.

Svedoci smo velikih državnih investicija u podizanje novih bolnica, širenje kliničkih centara, nabavku opreme... Da li će se ovaj zamah osetiti i u domenu vojnog zdravstva?

- Zahtevi za zdravstvene usluge potvrđuju da je ulaganje u zdravstvene ustanove investicija niskog rizika sa visokim potencijalom. VMA je najveća ustanova vojnog zdravstva i u nju se najviše i ulaže, ali važno je i ulaganje u vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu. Kada se radi na više frontova rezultati ne mogu da budu vidljivi odmah, ali nam je važno da smo pokrenuli velike projekte koji su zalog za budućnost.

Foto Z. Jovanović

Kakve su tendencije u primeni nove tehnologije i nabavci savremene medicinske opreme, pre svega na VMA, ali i drugim ustanovama vojnog zdravstva?

- Intenzivno radimo na tehnološkom osavremenjivanju i nabavci savremene medicinske opreme. Težište je na digitalizaciji vojnog zdravstva i uvođenju novih dijagnostičkih i terapeutskih procedura.

Iskustva civilnih zdravstvenih ustanova pokazuju da je pitanje stručnog kadra od vitalnog značaja za uspeh u lečenju i zbrinjavanju pacijenata. Kako se vojno zdravstvo bori sa obezbeđivanjem priliva mladih lekara i tehničara?

- Jedna od bitnih lekcija koja je dobijena na globalnom nivou tokom pandemije da za jako zdravstvo nije potrebna samo visoka tehnologija već i ono osnovno i prvo - kadar koji zna i može da izvuče maksimum za dobrobit pacijenata. Kao komandant privremenih kovid-bolnica na "Beogradskom sajmu" i u "Štark areni" imao sam priliku da radim sa mladim ljudima koji su dolazili volonterski da nam pruže pomoć. Ono što mogu pouzdano da kažem je da su to generacije sa kojima Srbija ima budućnost. Naša ideja je da jedino stalnim ulaganjem u mlade naraštaje medicinskog kadra možemo da održimo status poverenja koje narod u vojno zdravstvo ima.

PODRŠKA DRŽAVE

GENERAL Anđelković posebno naglašava ogromnu podršku države na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem:

- Šef države je prepoznao značaj ulaganja u vojno zdravstvo i omogućio nam da se kroz snabdevanje vakcinama, otvaranje i opremanje novih bolničkih kapaciteta, i nabavku najsavremenije terapije na pravi način uhvatimo u koštac sa pandemijom. Nama ostaje odgovornost da i ubuduće obezbeđujemo dobre rezultate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE  ĆERKA NENADA JEZDIĆA? Krenula očevim stopama (FOTO)