KO SABOTIRA VERONAUKU: SPC pozvala direktore škola i nadležne da poštuju prava roditelja i učenika o pohađanju verske nastave

D. Matović

06. 07. 2024. u 14:30

SRPSKA pravoslavna crkva apelovala je na roditelje i učenike da ostvare i odbrane svoje pravo na pohađanje predmeta verska nastava "ma kojoj verskoj zajednici pripadali" i pozvala direktore škola i nadležne da poštuju prava verujućih ljudi i njihove dece.

КО САБОТИРА ВЕРОНАУКУ: СПЦ позвала директоре школа и надлежне да поштују права родитеља и ученика о похађању верске наставе

Foto A. Stanković

Na "zlonamerno postupanje nekih direktora osnovnih i srednjih škola" nedavno je na svojim profilima na društvenim mrežama ukazao patrijarh Porfirije, što je izazvalo lavinu reakcija.

- Veoma sam razočaran informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju, čak bih rekao, sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu. Posavetovaću se sa braćom arhijerejima i predstavnicima drugih crkava i verskih zajednica o tome da li da javno objavimo njihova imena i imena škola koje na taj način diskriminišu učenike - napisao je patrijarh i najavio da će uputiti zvanično reagovanje i nadležnim državnim organima.

Foto: Printskrin/Jutjub

 

Dopis predsednika Skupštine opštine Trstenika Marija Spasića direktorima osnovnih i srednjih škola u ovom gradu, u kome se navodi da nije dozvoljeno da predstavnici škola i direktori agituju na učenike oko toga da li će izabrati građansko vaspitanje ili versku nastavu, svedoči o tome da se ni posle dve godine od prethodnog apela, stvari nisu znatno promenile.

- Dovoljno je napomenuti da je u toku školske 2023/2024. godine prosvetna inspekcija utvrdila nepravilnosti u vezi sa izvođenjem verske nastave u čak 21 beogradskoj školi. U pojedinim beogradskim gimnazijama grupe za versku nastavu sadržale su neretko i više od 45 učenika, što je praktično onemogućilo izvođenje nastave - saopštila je SPC.

Sveštenik Stevan Jovanović, pomoćnik predsednika Odbora za versku nastavu, ističe da je ovo ključan trenutak za apel, jer se od 1. jula formiraju grupe za versku nastavu i anketiraju učenici:

- Direktori škola, koji ne podržavaju versku nastavu, u ovo vreme prave različite smicalice - formiraju prekobrojne grupe, nasilno prebacuju đake da umesto veronauku uče građansko vaspitanje, osujećuju ih da pređu na veronauku ukoliko izraze želju. Do toga dolazi u skoro svim opštinama u Srbiji, i u mnogim školama. Predsednik SO Trstenik je u dopisu svim školama potvrdio da se uticalo na slobodnu volju roditelja i učenika i na taj način je jedan državni činovnik pokazao da je patrijarh bio u pravu kada je pre dve godine ukazao na ovaj problem.

Jovanović kaže da čak i u pojedinim beogradskim gimnazijama đake bez njihovog znanja šalju na građansko vaspitanje, umesto na versku nastavu, uz objašnjenje direktora da i profesor građanskog vaspitanja mora da ima pun fond časova:

- Kada se upisuju đaci u prvi razred, ne dozvoljava se da nastavnici građanskog i verske nastave predstave svoje predmete, nego se u kancelariji psihologa ili pedagoga roditelji nagovaraju da idu kod učiteljice. Obično učiteljica u osnovnim školama predaje građansko vaspitanje. Na sve moguće načine od najsuptilnijih nagovora do grubih kršenja volje i falsifikovanja izbora učenika radi se protiv slobodne volje đaka i roditelja. Neko očigledno dozvoljava direktorima škola da krše zakone. Mi ćemo ponoviti prigovore i sledeće godine, tražićemo uvid u anketne listiće na osnovu Zakona o dostupnosti javnih informacija. Za četvrt veka, koliko je veronauka u školama, ne možemo da rešimo elementarne probleme.

BEŽE SA ČASOVA

- PROŠLE godine u 21 školi su formirali grupe za veronauku, gde svi đaci fizički ne mogu da se smeste u učionicu - kaže jerej Jovanović. - Bilo ih je čak i 48. Kad sam na to ukazao direktoru jedne škole, on mi je odgovorio da su oni maturanti i da često beže sa časova. I to se dešava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?