POSLANICI O REZOLUCIJI O GENOCIDU U JASENOVCU U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Skupština izglasala dopunu dnevnog reda Predlogom rezolucije

Novosti onlajn

28. 06. 2024. u 11:50 >> 14:36

POČELA je Skupština Crne Gore na kojoj bi trebalo da se izglasa Rezolucija o genocidu u Jasenovcu.

ПОСЛАНИЦИ О РЕЗОЛУЦИЈИ О ГЕНОЦИДУ У ЈАСЕНОВЦУ У ЦРНОГОРСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Скупштина изгласала допуну дневног реда Предлогом резолуције

Skupština CG

Skupština CG izglasala dopunu dnevnog reda Predlogom rezolucije o Jasenovcu

Skupština Crne Gore prihvatila je da se dnevni red današnje sednice parlamenta dopuni Predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu. U Skupštini Crne Gore nastavljena je ranije danas započeta sednica, a predsednik parlamenta je predložio dopunu dnevnog reda.

Za dopunu dnevnog reda Predlogom rezolucije o Jasenovcu glasala su 42 poslanika, od 41 prisutna. Protiv i uzdržanih nije bilo. Mandić je pozvao poslanike da podrže Rezoluciju, a u obrazloženju je istakao da su lider DNP Milan Knežević i on dostavli amandmane kojim je predloženo da ovom rezolucijom budu obuhvaćeni i logori u Dahauu i Mauthauzenu.

Prihvaćen predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, danas pred poslanicima Crne Gore

Odbor Skupštine Crne Gore za ljudska prava i slobode usvojio je predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu koji je Skupštini podnela grupa od 43 poslanika.

Za taj predlog, koji je sada prva tačka sednice crnogorskog parlamenta, glasalo je sedam poslanika, dok uzdržanih i protiv nije bilo.

Odboru je prisustvovalo sedam članova vladajuće koalicije, ali ne i poslanici opozicionih stranaka, izuzev Vladimira Dobričanina iz Ujedinjene Crne Gore.

Predsednik Skupštine Andrija Mandić, koji je učestvovao u radu Odbora, izjavio je da treba da se podigne svest o tragičnim događajima kako se nikada ne bi ponovili.

„Apsolutna većina je podržala ovaj predlog. Podnosioci rezolucije smatraju da se njenim usvajanjem neguje kultura sećanja, uz napomenu da nije uperena protiv bilo kog naroda, već za cilj ima osudu svakog poricanja genocida“, istakao je Mandić.

Mandić predložio dopunu dnevnog reda sa Rezolucijom o genocidu u Jasenovcu

Predsednik Skupštine Andrija Mandić predložio je dopunu dnevnog reda sa Rezolucijom o genocidu u Jasenovcu.

Odmah je proceduralno reagovao šef poslaničkog kluba DPS-a i kazao da je Mandić konačno uspeo da okupi poslanike većine, a Skupština radi svoj posao jer su poslanici na svojim radnim mestima.

Nastavljena je polemika oko prisustva većine i opozicije. DPS je nastavio sa provokacijama i kazao da mu ne idu od ruke evropski narativi.

Ipak, predsednik Skupštine je uvažio zahteve opozicije za održavanje Kolegijuma predsednika Skupštine i data je pauza.

Kaluđerović i Božović podneli amandmane na Rezoluciju o Jasenovcu

Poslanici Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP) Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović podneli su amandmane na Rezoluciju o Jasenovcu.

Naime, predloženim amandmanima se naglašava sistemski karakter stradanja Srba, Jevreja, Roma i drugih naroda u NDH, na način što se osuđuje genocid koji se dogodio u Jasenovcu, ali i u svim drugim stratištima u NDH.

Imajući u vidu masovna stradanja koja su se dogodila u NDH, u periodu od 1941. godine do 1945. godine, cenimo predložena rezolucija ne treba da se ograniči samo na Jasenovac, već da Jasenovac treba da bude istaknut kao simbol svih stradanja koje je sprovodila NDH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ZNAM NI GDE DA GA SAHRANIMO Otac vehabije koji je upucao žandarma - Vaspitavali smo ga i trudili se, vrbovali su mi dete i oteli ga