RASKOL I ZBOG AMBASADORA: Predsednik i premijer Crne Gore različito o svemu, pa i o diplomatskim predstavnicima

V. KADIĆ

29. 06. 2024. u 06:00

IIAKO se očekivalo da će nova vlast Crne Gore napraviti diskontinuitet u vođenju spoljne politike u odnosu na bivši DPS režim, to se nažalost nije dogodilo. Šef države Jakov Milatović ocenio je juče da neki od kandidata, poput onog za poziciju u Moskvi, nisu bili na fonu državne spoljne politike!

РАСКОЛ И ЗБОГ АМБАСАДОРА: Председник и премијер Црне Горе различито о свему, па и о дипломатским  представницима

V.K.

- Bio sam vrlo iznenađen da predlog za ambasadora u Moskvi bude osoba koja nije na fonu državne spoljne politike Crne Gore - rekao je Milatović.

Ne zna se tačno na koga je Jakov mislio, da li na Miloša Radinovića ili na Dragana Bojovića (obojicu kandidovala Demokratska narodna partija Milana Kneževića). Prvi je, kao što je poznato, još 25. marta odustao od mesta ambasadora Crne Gore u Moskvi, nakon što je potvrđeno da je ujedno i državljanin Rusije. Iz DNP-a su tvrdili da bi zadatak Radinovića bio da poboljša odnose Crne Gore sa Rusijom i da je on bio spreman da se odrekne ruskog državljanstva i poslova u toj zemlji kako bi predstavljao Crnu Goru. Međutim, to se ni tada nije svidelo Milatoviću. Demokrarska naroda partija je potom predložila za ambasadora Crne Gore u Rusiji uglednog člana - državnog sekretara u Ministarstvu prosvete nauke i inovacija Dragana Bojovića.

U izjavi za "Novosti" Bojović kaže da je pročitao izjavu Milatovića vezano za ambasadora u Moskvi i da se u njoj nije prepoznao.

- Moj politički angažman, ideološka stanovišta, pa i porodični i personalni integritet prosto ne odgovaraju datom opisu. Ne znam na koga je mislio, da li na mene ili nekoga drugog, niti planiram da budem tumač njegovih izjava. Od njega kao predsednika države javnost očekuje da bude konkretan, a ne nedorečen. U periodu autokratije DPS-a često se koristila ta fraza "da je neko protiv državne politike Crne Gore", njome se mnogo manipulisalo, pa nisam siguran koliko je koristan takav pristup, koji se veže za prethodnike gospodina Milatovića - zaključio je Bojović.

Spajiće predložio prijatelje

JAKOV Milatović je na konferenciji izjavio da su najbolji prijatelji premijera Milojka Spajića i šefa diplomatije Filipa Ivanovića predloženi za ambasadore u Berlinu i Madridu "koji nemaju povezanost sa diplomatijom".

- Jedina institucija u državi koja je razgovarala sa kandidatima sam ja, a u tim razgovorima sam uočio mnogo nelogičnosti, neki kandidati su imali dvojna državljanstva, kazao je Milatović, ne precizirajući o kome se radi.

Da je predsednik Crne Gore nastavio politiku svog prethodnika Mila Đukanovića za "Novosti" potvrđuje profesor Spasoje Tomić.

- Odnos prema Rusiji se ni za jotu nije promenio! Očigledno je da Milatović i njemu slični ne shvataju da se međunarodne okolnosti menjaju i da oslanjanje samo na jednu stranu nije isplativo, jer onaj koji poznaje istoriju (a predsednik je očigledno ne poznaje) zna da male zemlje moraju pokazivati fleksibilnost na više strana. Evidentno je da takozvana građanistička politička elita ili ne zna, ili ne može ili ne ume da proceni situaciju, a ona je takva da je imenovanje ambasadora u velikim svetskim centrima kao što je Moskva nešto što se ne sme odlagati, jer to nije lično pitanje, niti pitanje lične percepcije bilo kojeg pojedinca pa ni Milatovića, koji na ovaj način pričinjava štetu Crnoj Gori. Odlučio je da ide stopama Mila Đukanovića, sve se nadajući da će ga u tome podržati zapadni centri - kaže Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD