KOLIBRI TORTA: Poslastica prepuna kremastog fila i kora koje se tope u ustima
Kolibri torta pravi se sa bananom i ananasom uz dodatak meda i mlečnih proizvoda.
![КОЛИБРИ ТОРТА: Посластица препуна кремастог фила и кора које се топе у устима КОЛИБРИ ТОРТА: Посластица препуна кремастог фила и кора које се топе у устима](/data/images/2023-02-20/321489_torta-2_fmob.jpg)
J. Matijević
Sastojci:
- 225 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 2 mahune kardamona, sitno izmrvljene semenke
- 1 muskatni oraščić, za rendanje
- 2 veoma zrele banane, zgnječene
- 3 srednja jajeta, umućena
- 150 g komadića ananasa iz konzerve, oceđenih i iseckanih
- 80 g oraha, sitno iseckanih
Za fil:
- 200 g punomasnog mekog sira
- 150 g omekšanog, neslanog putera
- 80 g meda
- 80 g šećera u prahu
- 1 velika pomorandža, sa korom
- jestivo cveće i kolutići sušenog ananasa, za ukrašavanje (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 S. Nauljite dva kalupa za torte sa dnom koje se odvaja i obložite dno svakog kalupa sa papirom za pečenje.
Pomešajte suvu i mokru smesu.
Prosejte brašno u veliku posudu za mešanje i dodajte 1/2 kašičice soli i prašak za pecivo. Promešajte šećer, cimet, kardamon i dobro naribajte muskatni oraščić. U posebnoj posudi umutite zgnječene banane sa jajima i uljem, dok se dobro ne sjedine. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i dodajte mokru smesu. Preklopite sve dok se ne sjedini, a zatim promešajte ananas i orahe. Sipajte smesu u kalupe i pecite u sredini rerne 35-45 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupima oko 10 minuta pre nego što patišpanj prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Napravite smesu za fil
U međuvremenu stavite meki sir, omekšali puter, med i šećer u posudu za mešanje i umutite dok se ne sjedine. Pokušajte da ne pretučete smešu ili će postati previše mekana i tečna. Ohladite 30 minuta u frižideru pre upotrebe.
Filujte i servirajte
Stavite jedan patišpanj na tanjir za serviranje i premažite polovinom fila. Poklopite drugim patišpanjem i premažite preostalim filom. Završite strugotinama kore pomorandže, jestivim cvetovima i sušenim kolutima ananasa, ako želite. Uživajte.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
![GRČKA KRALJICA TORTA: Poslastica koja sa razlogom nosi prestižnu titulu GRČKA KRALJICA TORTA: Poslastica koja sa razlogom nosi prestižnu titulu](/data/images/2024-05-31/490814_341897-torta-grcka-kraljica_t.jpg?time=1717180596)
GRČKA KRALjICA TORTA: Poslastica koja sa razlogom nosi prestižnu titulu
31. 05. 2024. u 20:36
![GRANDISIMO TORTA: Raskošna poslastica sa 4 različita fila - za svačiji ukus GRANDISIMO TORTA: Raskošna poslastica sa 4 različita fila - za svačiji ukus](/data/images/2024-05-30/490310_shutterstock-grandisimo-torta_t.jpg?time=1717088145)
GRANDISIMO TORTA: Raskošna poslastica sa 4 različita fila - za svačiji ukus
01. 06. 2024. u 15:00
![PRIČA O NAJSTARIJEM SRPSKOM KRSTU KOJI ŽIVI PREKO 1.000 GODINA: Prenosi se sa kolena na koleno i okuplja ljude sve tri vere (VIDEO) PRIČA O NAJSTARIJEM SRPSKOM KRSTU KOJI ŽIVI PREKO 1.000 GODINA: Prenosi se sa kolena na koleno i okuplja ljude sve tri vere (VIDEO)](/data/images/2024-07-02/502868_0-02-05-4367791e55964d703a66bc0290b30ed7e94c45f5d7516165e10a7d48cdc3501c-a3c32cec22f1f20_kf.jpg?time=1719926781)
PRIČA O NAJSTARIJEM SRPSKOM KRSTU KOJI "ŽIVI" PREKO 1.000 GODINA: Prenosi se sa kolena na koleno i okuplja ljude sve tri vere (VIDEO)
U NAJNOVIJEM projektu "Novosti" pod nazivom "Drugačije priče" donosimo vam ekskluzivne snimke sa planine Rumije i priču o najstarijem srpskom krstu koji porodica Andrović iz okoline Bara čuva više od 1.000 godina.
02. 07. 2024. u 15:14
![HITNA PORUKA LE PENOVE: Makron hoće da izvrši administrativni državni udar HITNA PORUKA LE PENOVE: Makron hoće da izvrši administrativni državni udar](/data/images/2021-04-17/86637_pjimage_kf.jpg?time=1719924133)
HITNA PORUKA LE PENOVE: Makron hoće da izvrši administrativni državni udar
LIDERKA francuske krajnje desnice Marin le Pen optužila je danas francuskog predsednika Emanuela Makrona da žuri da imenuje najviše zvaničnike, što ona vidi, kako je navela, kao preotimanje vlasti.
02. 07. 2024. u 14:14
![KOSTUR, NABACI KOJE KILO Ana se skinula u bikini, izgled zabrinuo mnoge (FOTO) KOSTUR, NABACI KOJE KILO Ana se skinula u bikini, izgled zabrinuo mnoge (FOTO)](/data/images/2023-11-27/427169_ana-ivanovic-foto-profimedia_kf.jpg?time=1719899173)
"KOSTUR, NABACI KOJE KILO" Ana se skinula u bikini, izgled zabrinuo mnoge (FOTO)
ATRAKTIVNA Ana je sve oduševila novom objavom sa plaže...
02. 07. 2024. u 07:46
Komentari (0)