KOLIBRI TORTA: Poslastica prepuna kremastog fila i kora koje se tope u ustima

Новости онлине

30. 06. 2024. u 20:45

Kolibri torta pravi se sa bananom i ananasom uz dodatak meda i mlečnih proizvoda.

КОЛИБРИ ТОРТА: Посластица препуна кремастог фила и кора које се топе у устима

J. Matijević

Sastojci:

  • 225 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 mahune kardamona, sitno izmrvljene semenke
  • 1 muskatni oraščić, za rendanje
  • 2 veoma zrele banane, zgnječene
  • 3 srednja jajeta, umućena
  • 150 g komadića ananasa iz konzerve, oceđenih i iseckanih
  • 80 g oraha, sitno iseckanih

Za fil:

  • 200 g punomasnog mekog sira
  • 150 g omekšanog, neslanog putera
  • 80 g meda
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 velika pomorandža, sa korom
  • jestivo cveće i kolutići sušenog ananasa, za ukrašavanje (opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 S. Nauljite dva kalupa za torte sa dnom koje se odvaja i obložite dno svakog kalupa sa papirom za pečenje.

Pomešajte suvu i mokru smesu.

Prosejte brašno u veliku posudu za mešanje i dodajte 1/2 kašičice soli i prašak za pecivo. Promešajte šećer, cimet, kardamon i dobro naribajte muskatni oraščić. U posebnoj posudi umutite zgnječene banane sa jajima i uljem, dok se dobro ne sjedine. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i dodajte mokru smesu. Preklopite sve dok se ne sjedini, a zatim promešajte ananas i orahe. Sipajte smesu u kalupe i pecite u sredini rerne 35-45 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupima oko 10 minuta pre nego što patišpanj prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Napravite smesu za fil

U međuvremenu stavite meki sir, omekšali puter, med i šećer u posudu za mešanje i umutite dok se ne sjedine. Pokušajte da ne pretučete smešu ili će postati previše mekana i tečna. Ohladite 30 minuta u frižideru pre upotrebe.

Filujte i servirajte

Stavite jedan patišpanj na tanjir za serviranje i premažite polovinom fila. Poklopite drugim patišpanjem i premažite preostalim filom. Završite strugotinama kore pomorandže, jestivim cvetovima i sušenim kolutima ananasa, ako želite. Uživajte.

(stvarukusa/mondo)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DONEO KONAČNU ODLUKU: Mitrović otkrio gde nastavlja karijeru (VIDEO)