KOLIBRI TORTA: Poslastica prepuna kremastog fila i kora koje se tope u ustima
Kolibri torta pravi se sa bananom i ananasom uz dodatak meda i mlečnih proizvoda.
Sastojci:
- 225 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 2 mahune kardamona, sitno izmrvljene semenke
- 1 muskatni oraščić, za rendanje
- 2 veoma zrele banane, zgnječene
- 3 srednja jajeta, umućena
- 150 g komadića ananasa iz konzerve, oceđenih i iseckanih
- 80 g oraha, sitno iseckanih
Za fil:
- 200 g punomasnog mekog sira
- 150 g omekšanog, neslanog putera
- 80 g meda
- 80 g šećera u prahu
- 1 velika pomorandža, sa korom
- jestivo cveće i kolutići sušenog ananasa, za ukrašavanje (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 S. Nauljite dva kalupa za torte sa dnom koje se odvaja i obložite dno svakog kalupa sa papirom za pečenje.
Pomešajte suvu i mokru smesu.
Prosejte brašno u veliku posudu za mešanje i dodajte 1/2 kašičice soli i prašak za pecivo. Promešajte šećer, cimet, kardamon i dobro naribajte muskatni oraščić. U posebnoj posudi umutite zgnječene banane sa jajima i uljem, dok se dobro ne sjedine. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i dodajte mokru smesu. Preklopite sve dok se ne sjedini, a zatim promešajte ananas i orahe. Sipajte smesu u kalupe i pecite u sredini rerne 35-45 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupima oko 10 minuta pre nego što patišpanj prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Napravite smesu za fil
U međuvremenu stavite meki sir, omekšali puter, med i šećer u posudu za mešanje i umutite dok se ne sjedine. Pokušajte da ne pretučete smešu ili će postati previše mekana i tečna. Ohladite 30 minuta u frižideru pre upotrebe.
Filujte i servirajte
Stavite jedan patišpanj na tanjir za serviranje i premažite polovinom fila. Poklopite drugim patišpanjem i premažite preostalim filom. Završite strugotinama kore pomorandže, jestivim cvetovima i sušenim kolutima ananasa, ako želite. Uživajte.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
GRČKA KRALjICA TORTA: Poslastica koja sa razlogom nosi prestižnu titulu
31. 05. 2024. u 20:36
GRANDISIMO TORTA: Raskošna poslastica sa 4 različita fila - za svačiji ukus
01. 06. 2024. u 15:00
(UZNEMIRUJUĆE) BRUTALNO UBIJEN POZNATI PEVAČ: Isplivao jezivi snimak likvidacije (VIDEO)
ŠVEDSKI reper Gaboro, čije je pravo ime bilo Ninos Houri, ubijen je na parkingu u četvrtak uveče, javljaju lokalni mediji.
21. 12. 2024. u 08:06
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
ANĐELKA BESNA: "Molim, zašto da ne odem iz tvoje emisije? Ne poštuješ me"
GLUMICA je shvatila da tuđe nepoštovanje i nevaspitanje nema veze sa njom.
22. 12. 2024. u 10:41
Komentari (0)