"MAĐARSKA ISKRENI PRIJATELJ SRBIJE" Vučić nakon sastanka sa Šujokom: Odnosi na najvišem nivou u istoriji (VIDEO)

Novosti online

28. 10. 2024. u 09:15 >> 10:41

PREDSEDNIK Mađarske Tamaš Šujok boravi danas u poseti Srbiji, gde ga je ugostio predsednik Aleksandar Vučić.

МАЂАРСКА ИСКРЕНИ ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ Вучић након састанка са Шујоком: Односи на највишем нивоу у историји (ВИДЕО)

Foto: M. Kolašinac

Obraćanje Vučića

Predsednik Vučić izjavio je da Mađarsku doživljavamo ne samo kao strateškog partnera već i kao iskrenog prijatelja.

- Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou u istoriji. Mi u Srbiji Mađarsku doživljavamo kao iskrenog prijatelja. Mi imamo i brojne zajedničke interese. Uz zahvalnost za podršku na našem evropskom putu, želeo bih da kažem da je ekonomija ono što na najbolji mogući način potvrđuje naše veze. Mađarska je postala četvrti trgovinski partner Srbije. Trgovinska razmena pre 12 godina iznosila 768 miliona evra, a prošle godine bila 3,1 milijardu evra. Ti rezultati mogu biti i bolji. Želim da izrazim nadu da ćemo dan pre otvaranja brze pruge Subotica - Budimpešta, potpisati izjavu o uspostavljanju brze pruge između četiri zemlje, Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke - rekao je Vučić i dodao da će češki premijer za dva-tri dana biti u Srbiji.

Predsednik je rekao da je da će uskoro biti realizovan projekat naftovoda, između Novog Sada i Alđe i da se do kraja godine očekuje da bude završena studija izvodljivosti, nakon čega će moći da se započne izgradnja naftovoda.

- Što se gasa tiče, mi ćemo i dalje biti pouzdan partner Mađarskoj, kao što je Mađarska nama bila decenijama pauzdan partner. Želimo i zajedničku berzu električne energije sa Mađarskom i Slovenijom. Vidite jedno sveobuhvatno povezivanje Srbije i Mađarske. Kada budemo imali brzu prugu, već smo dogovorili, policija i carina mađarska i srpska u Beogradu i Budimpešti i to je to. Pravimo mega projekat za Horgoš-Reske - rekao je Vučić i istakao posebnu ulogu Saveza vojvođanskih Mađara.

On je poručio da SVM za Srbiju predstavlja most prijateljstva i bratstva sa Mađarskom.

- Za mene, a tu politiku siguran sam, nastaviće ko god, kako god bude upravljao Srbijom u budućnosti, to je politika poštovanja, međusobnog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa - istakao je Vučić.

On je rekao i da veruje da se nikada više neće ponoviti situacija u kojoj će morati nekoga da opominje, da moraju da se stave natpisi na mađarskom jeziku.

Obraćanje Šujoka

Predsednik Šujok izjavio je da će Mađarska učiniti sve da Srbija što pre postane članica Evropske unije.

- U Mađarskoj imamo običaj da kažemo da se dobri prijatelji poznaju u zlu. Mi smo sami radili da postignemo jedno iskreno prijateljstvo. Moja treće putovanje u inostranstvo, dovelo me u Beograd. Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane članica EU. Vreme je da se obećanje koje je EU dala Zapadnom Balkanu, najzad i ostvari - rekao je Šujok.

Kako je naveo, Srbija je tranzitni partner za Mađarsku i omogućava im povećanje količine gasa.

- Imamo odličnu saradnju i po pitanju izgradnje železničke pruge između Beograda i Budimpešte. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina i mi u Mađarskoj obezbediti da se pokrene železnički saobraćaj na toj pruzi. Učinićemo sve što je do nas da se ubrza prelazak granice. Mi smo zahvalni što mađarski narod u Srbiji ima jednu stabilnu poziciju. Za mene je velika čast što imamo priliku da odemo u Čurug - rekao je mađarski predsednik.

Sastanak delegacija Srbije i Mađarske

Nakon sastanka dvojice lidera usledio je plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske koje predvode dvojica predsednika.

Vučić: Značaj ove posete je višestruk

Predsednik se povodom posete Šujoka oglasio na svom Instagram nalogu.

- Dobro nam došli, dragi predsedniče Mađarske. Ovo je prva zvanična poseta predsednika Tamaša Šujoka Srbiji i predstavlja još jedan važan korak u jačanju prijateljskih odnosa i saradnje između naših zemalja. Razgovaraćemo o ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama, kao i situaciji u regionu. Značaj ove posete je višestruk, jer će doprineti produbljivanju partnerstva i saradnje u ključnim oblastima - napisao je predsednik Vučić.

Tet-a-tet sastanak Vučića i Šujoka

U Palati "Srbija" održan je "tet-a-tet" sastanak dvojice predsednika.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Predsednika Šujoka je uz najviše državne počasti dočekao predsednik Vučić ispred Palate Srbija.

Svečani doček priređen je uz intoniranje državnih himni Mađarske i Srbije i počasni stroj Garde Vojske Srbije.

Dvojica predsednika popodne u Čurugu i Žablju

Dvojica predsednika će oko 15 časova posetiti Čurug, gde će položici vence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine.

Taj spomenik je otkriven 26. juna 2013. godine na skupu srpsko - mađarskog pomirenja, a sadrži tri figure izvedene u bronzi koje u pozadini objedinjava kameni zid.

Vučić i njegov mađarski kolega će potom položiti vence i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin" u Čurugu.

"Topalov magacin", ima status istorijskog spomenika, a kao Muzej žrtava racije otvoren je takođe 26. juna 2013. godine.

Na Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i obraćanje Vučića i Šujoka.

Tokom posete Srbiji, Šujok će se sastati sa premijerom Milošem Vučevićem, a razgovaraće i sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

Šujok se na Paliću sastao sa Pastorom

Mađarski predsednik doputovao je sinoć u Srbiju, a nakon sastanka sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom na Paliću izjavio je da Mađarska vidi Srbiju kao strateškog partnera.

Šujok je za predsednika Mađarske izabran u februaru ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVA SMRT! Huligani zapalili protivničkog navijača - tragedija kakvu sport ne pamti (VIDEO)