SPREČEN TOTALNI HAOS U IZRAELU? Sumnja da je planiran atentat na Netanjahua, Galanta i Bara, glavni krivac oni

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 09. 2024. u 10:32

IZRAEL je osujetio navodni iranski plan za atentat na Benjamina Netanjahua, Joava Galanta i Ronena Bara.

СПРЕЧЕН ТОТАЛНИ ХАОС У ИЗРАЕЛУ? Сумња да је планиран атентат на Нетанјахуа, Галанта и Бара, главни кривац они

Foto: AP Photo/Yuval Chen, Yediot Ahronot/AP Photo/Tsafrir Abayov

Izraelska služba za unutrašnju bezbednost Šin Bet otkrila je iranski plan atentata na visoke zvaničnike Izraela, javlja Jerusalem Post.

Iran je, kako se navodi, planirao navodni atentat na premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i direktora Šin Beta Ronena Bara, saopštio je Šin Bet u četvrtak.

Njihovi napori su bili posebno intenzivni nakon atentata na političkog vođu Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, koji je većina sveta pripisala Mosadu. Međutim, Izrael se pobrinuo da ne preuzme zasluge za taj napad.

Pored toga, Islamska Republika je, na nešto nejasnijem nivou, navodno razmatrala atentate na bivšeg premijera Naftalija Beneta i druge izraelske visoke vojne zvaničnike.

Plan je bio da se iskoristi izraelski biznismen koji je proveo značajno vreme živeći u Turskoj i imao finansijske poslove sa Turcima i Irancima, kako bi razvio planove za atentat u Izraelu.

Kako bi sproveli plan, u aprilu ove godine, turski državljani Andrej Faruk Aslan i Guneid Aslan su kontaktirali sa izraelskim biznismenom da izvrši finansijske transakcije, pozvavši ga u turski grad Samandag da se sastane sa dva predstavnika bogatog Iranca po imenu Edi. U maju je održan sastanak.

Poslovi u Iranu

Ali kada mu je rečeno da Edi ne može napustiti Iran zbog Turske, pristao je da bude prokrijumčaren automobilom iz Turske u Iran, gde je sreo Edija i člana iranske bezbednosne službe po imenu Hadž.

Izraelski biznismen je prvobitno zatražio milion dolara pre nego što preduzme bilo kakve aktivnosti.

Izraelski biznismen je kasnije posetio Iran po drugi put u avgustu i dobio 5.000 evra za početak svojih finansijskih, logističkih i oružanih aktivnosti za realizaciju plana, uključujući potencijalno pretvaranje agenta Mosada u dvostrukog agenta.

Tokom druge posete Iranu u avgustu, on je ponovo bio prokrijumčaren iz Turske u Iran, ovoga puta kamionom, i ponovo se sreo s Edijem, ali ovoga puta i sa nekoliko drugih neidentifikovanih iranskih bezbednosnih zvaničnika. Tokom tog sastanka, zatraženo je da pomogne u planiranju atentata.

Od izraelskog biznismena je takođe zatraženo da snimi određene izraelske lokacije radi nadzora i prikupljanja obaveštajnih podataka, kao i da prenese pretnje izraelskim građanima sa kojima je Iran kontaktirao za obavljanje zadataka, a koji nisu sledili njihova naređenja.

Opasnost nije prošla

Takođe, tokom druge posete Iranu, Iranci su pitali biznismena da li bi mogao regrutovati Ruse i Amerikance koji bi mogli da ubijaju Irance koji se protive režimu u Teheranu, a koji žive u Evropi i SAD.

Šin Bet nije pružio nikakve naznake da je izraelski biznismen postigao značajan napredak ka bilo kojoj od terorističkih aktivnosti. Ipak, naglasili su da se svaka saradnja sa neprijateljskim Irancima, posebno na teritoriji Irana tokom rata, smatra vrlo ozbiljnim bezbednosnim zločinom.

Dalje, Šin Bet je saopštio da Iran izgleda nastavlja sa snažnim naporima ka ovakvim terorističkim aktivnostima, tako da otkrivanje ovog plana nije okončalo opasnost.

Biznismen je optužen u četvrtak.

Zašto je sada objavljeno?

Nije jasno zašto je Šin Bet objavio ovo otkriće u četvrtak, dva dana nakon što je objavio da je Hezbolah pokušao da ubije bivšeg ministra odbrane Moše Jalona.

Takođe nije jasno da li je bilo koordinacije između Irana i Hezbolaha u vezi sa različitim planovima ili podela ko će napasti koga.

Na pitanje o vremenu objavljivanja, Šin Bet je u početku odgovorio da su slučajevi objavljeni kada su optužnice podignute i kada su relevantni sudovi ukinuli zabranu objavljivanja.

Džeruzalem post je primetio da Šin Bet i policijske vlasti imaju značajnu kontrolu nad vremenom podnošenja optužnica i zahtevima za ukidanje zabrane objavljivanja, tako da prvobitni odgovor zapravo nije odgovorio na pitanje. Post još čeka dodatna objašnjenja.

Saradnja sa Turskom

Na pitanje da li turske vlasti sarađuju sa Izraelom protiv svojih građana uključenih u plan - što su ponekad radili u prošlosti - Šin Bet još nije odgovorio.

Pitanja saradnje između Izraela i turskih vlasti su izuzetno osetljiva, iako je Ankara u prošlosti objavila informacije o takvim saradnjama kada je Iran pokušao da ubije Jevreje unutar Turske, a Mosad je pomogao turskim vlastima da osujete planove.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GODIŠNJICA SMRTI MARINE TUCAKOVIĆ: Preminula je pre 3 godina i iza sebe ostavila neizbrisiv trag i ogromnu tugu