ILON MASK PRETNJA BRAZILSKOJ DEMOKRATIJI: Brazilski sudija optužio mrežu Iks da pokušava da zaobiđe zabranu

Novosti online

19. 09. 2024. u 20:43

VEĆ neko vreme, južnoafrički milijarder, vlasnik Iks-a, Ilon Mask, vodi rat protiv sudije brazilskog Vrhovnog suda Aleksandra de Moraesa, navodno braneći pravo brazilskog naroda na "slobodu govora“ putem popularnih društvenih mreža.

ИЛОН МАСК ПРЕТЊА БРАЗИЛСКОЈ ДЕМОКРАТИЈИ: Бразилски судија оптужио мрежу Икс да покушава да заобиђе забрану

Foto: Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP, File

Sudija brazilskog Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes optužio je platformu Iks za ''namerne, nezakonite i uporne“ pokušaje da zaobiđe zabranu u toj zemlji i izrekao kaznu od 921,676 dolara za svaki dan tokom kojeg je Iks dostupan u Brazilu.

Ovo dolazi dan nakon što je Iks u sredu ponovo postao dostupan pojedinim korisnicima, posle ažuriranja pomoću kojih se obilazi blokada te platforme koju je uveo Vrhovni sud Brazila.

Moraes, koji je naredio prvobitnu zabranu, danas je opisao ovaj potez kao namerni pokušaj da se ''zaobiđe sudski nalog o blokiranju“, prenosi Gardijan. Sudija je rekao da je tu taktiku ''direktno priznao njen najveći akcionar, Ilon Mask, u postu na Iks upućenom celoj zemlji“. 

- Svaka dovoljno napredna magija se ne razlikuje od tehnologije - rekao je Mask u sredu. Moraes je takođe presudio da ako Iks ne plati kazne, obaveza će pasti na Maskov satelitski internet provajder, Starlink.

Sudija je naveo da, pošto kompanije dele istog vlasnika i Iks više nema pravnog zastupnika u Brazilu, što je zakonski obavezno u toj zemlji, Starlink postaje odgovoran za neplaćene kazne mreže Iks.

Nakon dana neograničene upotrebe, nacionalna agencija za telekomunikacije Anatel objavila je danas da je uspela da identifikuje mehanizam koji omogućava pristup mreži Iks.

Bivši desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro je takođe iskoristio jučerašnji povratak  Iks na mrežu i pružio podršku Ilonu Maksu, dok je izneo kritike na račun Moraesa.

Nakon višemesečnog spora između vlasnika kompanije Iks Ilona Maska i brazilskog pravosuđa, Vrhovni sud je naredio internet provajderima u zemlji da blokiraju pristup platformi Iks.

BONUS VIDEO:

PAKLENO NA KOPAKABANI: Pogledajte kako se žitelji Rija bore protiv rekordno visokih temperatura

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata