VUČIĆ SAOPŠTIO VAŽNU VEST: Srbija od prvog januara postaje deo SEPA

Novosti online

19. 09. 2024. u 14:50

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao o evropskom putu i šta može da se očekuje u narednom periodu, a takođe je naveo i da smo uspeli da, kako je rekao, uskočimo u taj voz i da od 1. januara budemo deo SEPA (Single European Payment Area).

ВУЧИЋ САОПШТИО ВАЖНУ ВЕСТ: Србија од првог јануара постаје део СЕПА

Foto: Printskri TV Pink

- To je važno ne samo zbog plaćanja doznaka, već i zbog naših pre svega manjih preduzeća, zbog naših kompanija - rekao je Vučić novinarima.

Rekao je da je u Briselu imao sastanak sa Oliverom Varheljijem, komesarom za proširenje, koji će uskoro biti na novoj poziciji.

- Razgovarali o svemu onome što smo činili u prethodnom periodu  uz zahvalnost njemu za ogromnu energiju, požrtvovanost  i posvećenost rešavanju problema. Razgovarali smo o onome šta su planovi nove Evropske komisije čiji vremenski mandat ističe 2029. godine, dakle za pet godina - rekao je Vučić.

Kako je naveo, to je bila jedna od tema razgovora i sa Ursulom fon der Lajen na zajedničkom ručku.  

- Ja ne volim obično da pričamo o tome šta je ko govorio, osim ono što je važno za nas, a to je da, bez obzira na našu krivicu i tehnička kašnjenja u pojedinim stvarima, poput Sepe, da verujem da smo uspeli da uskočimo u taj voz i da ćemo od 1. januara biti deo onoga što se naziva Single European Payment Area - rekao je Vučić.

Mislim da ćemo, kako je rekao, to uspeti da završimo.

Vučić je rekao da je bilo reči i o zelenim koridorima, dodajući da će se o tome uskoro voditi razgovori sa mađarskim prijateljima i da se nada da ćemo jednog dana moći da otvorimo te razgovore i sa Hrvatskom.  

- To bi spustilo, smanjilo troškove, omogućilo veći profit i na kraju krajeva veće plate zaposlenima, a to je ono za šta se borimo, bolji životni standard naših građana - istakao je Vučić.

Kaže da je bilo reči o evropskom putu i o tome šta može da se očekuje u narednom periodu.

- Uskoro ćemo videti predsednicu Evropske komisije u našem regionu, posetiće i Beograd. Verovatno ćemo se i u Njujorku videti. Mislim da ona ima veoma pozitivan stav prema proširenju, govoreći o geopolitičkim promenama, i da je to nešto što daje novi impuls proširenju. Ja imam veliko poštovanje prema njoj i verujem njoj, nisam siguran kako će to sve da izgleda na nekom drugom nivou - rekao je Vučić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)