NEBO NAD SRBIJOM JOŠ SIGURNIJE I BEZBEDNIJE: Premijer Vučević o PVO sistemu HQ-17

Novosti online

29. 06. 2024. u 09:33

PREMIJER Srbije Miloš Vučević naglasio je za Jutarnji dnevnik, na RTS1, da je Vojska Srbije na Vidovdan prikazala novo naoružanje, uvezeno iz Kine, koje upotpunjava sve veći sistem odbrane srpske vojske.

НЕБО НАД СРБИЈОМ ЈОШ СИГУРНИЈЕ И БЕЗБЕДНИЈЕ: Премијер Вучевић о ПВО систему HQ-17

foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

- Moramo da napravimo balans između slobodarskog duha i mira i stabilnosti. Juče smo imali prikaz naoružanja vojne opreme Vojske Srbije. Prvi put smo prikazali deo novih protivvazduhoplovnih sistema, protivvazduhoplovne odbrane, a to je sistem HQ-17, koji smo platili i uvezli iz NR Kine. To znači da je nebo nad zemljom još sigurnije i bezbednije. To je isto napredak Srbije, ne da bismo ratovali, nego da bi odvraćali sve one koji nisu dobronamerni prema našoj državi. Kada snažimo vojsku, mi smo sigurni da čuvamo mir - naglasio je Vučević.

Sistem HQ-17 je montiran na transporteru točkašu sa pogonom na svih šest točkova, a prema želji kupca, umesto točkova može imati gusenice, kao tenk.

Foto: Jutjub printskrin/CGTN

Poseduje šest raketa, u dva odvojena lansirna kontejnera sa po četiri rakete.

Posadu čine tri člana, a sistem je visoko automatizovan i digitalizovan. Domet raketa HQ-17 je od 10 metara do 10 kilometara u visinu, kao i 1,5 kilometar do 15 kilometara u daljinu.

BONUS VIDEO:

(Dnevnik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (35)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)