ZRELI ZA TREĆU KRUNU! Francuski mediji veličaju Dešanovu družinu

Goran ČVOROVIĆ

16. 12. 2022. u 10:20

NIKAD dva bez tri. Ova francuska izreka do punog izražaja doći će u nedelju (16.00) kada se u finalu SP budu suočili timovi koji su do sada dva puta podizala šampionski pehar.

ЗРЕЛИ ЗА ТРЕЋУ КРУНУ! Француски медији величају Дешанову дружину

FOTO: Tanjug/AP

PARIZ, OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Maroko je u Parizu stavljen ad akta (2:0), sve misli su sada okrenute ka Argentini. Pogled na listu strelaca, pokazuje da Pari Sen Žermen u Dohi ima dvojicu najefikasnijih, koji će među sobom odrediti ko će biti najbolji golgeter Prvenstva, ali i predvodnik budućeg prvaka sveta.

Hoće li Argentina ponoviti uspeh iz 1978. i 1986, ili će "petlovi" obnoviti mnogo svežija sećanja iz 1998. i 2018? Hoće li se Mesi pridružiti Maradoni i tako definitivno ući u večnost, ili će Mbape, kao već etablirani lider, povući svoju generaciju ka neslućenim visinama, jer je vreme tek pred njim?

Sva ova pitanja traže odgovor u zemlji koja brani titulu. Domaći mediji veličaju Dešanovu družinu koja je na putu da ponovi dvostruki podvig zaredom, posle Italije 1934. i 1938. i Brazila 1958. i 1962. Ostao im je još samo korak. Isprečiće se strašni Mesi s družinom, s danom više odmora. U Parizu veličaju Tea Ernandeza, Randala Kolo Muanija, kombinaciju nove i stare generacije, maestralnog Lorisa, eksplozivnog Žirua, neuhvatljivog Mbapea, Grizmana koji je osvojio sva srca.

- Argentina je težak protivnik, u punoj je formi, neće to biti lak meč, imaju puno navijača uz sebe, razgovaraćemo među sobom i napravićemo plan - poručuje zvezda Atletika.

Javio se i Grizuov tata i o svom sinu rekao:

- Ima "tri plućna krila"! Trči, uklizava, to mnogo znači za ekipu. Ali, fudbal je pre svega kolektivni sport - poručio je Alen Grizman.

Svi ističu fantastičnu atmosferu u ekipi i genijalne izmene Dešana. Selektora nisu poremetile ni povrede u nizu koje su zadesile tim, čini se da je svaki potez preduzimao smireno i u tišini. Poruka koju šalje iz Dohe je da nije "iznad grupe, već usred nje". Uspeo je da nađe prave igrače i da stvori tim. Pravi je šef orkestra.

Bilo je i kritika, između ostalog i zbog toga što su imali manji posed lopte od Marokanaca. Da nije reč o taktici, već o slabosti, govorio je i čuveni francuski trener Rolan Kurbis.

- Ne mogu da zamislim bilo kog trenera koji će reći svojim igračima da zaborave na loptu, daćemo je protivniku, gledaćemo je, pa ćemo napasti kada eventualno presečemo dodavanje - kaže Kurbis, ali i odaje priznanje Dešanu i igračima za sve što su do sada učinili. Imali su Francuzi i sreće, kao kad je Kejn promašio penal. Ali, sreća prati hrabre i odlučne. "Trikolori" zaista deluju kao tim.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)