"NOVOSTI" JEDINI MEDIJ IZ EVROPE POZVAN NA SEMINAR MLADIH NOVINARA U MOSKVI: Kolegama iz sveta - istina o našem Kosovu i Metohiji

S.Vidačković

04. 07. 2024. u 16:54

MOSKVA je u poslednjoj nedelji juna bila centralno mesto okupljanja mladih novinara iz celog sveta, gde je organizovan program "Nova generacija" - međunarodna škola novinarstva "SputnikPro" ruske državne informativne agencije. Na predlog Ruskog doma u Srbiji, uzimajući u obzir ugled, profesonalizam i tradiciju našeg lista, i posle stroge selekcije organizatora, "Večernje novosti" bile su jedini medij iz Evrope, ali i iz Srbije, koji je pozvan na ovaj prestižni internacionalni seminar.

НОВОСТИ ЈЕДИНИ МЕДИЈ ИЗ ЕВРОПЕ ПОЗВАН НА СЕМИНАР МЛАДИХ НОВИНАРА У МОСКВИ: Колегама из света - истина о нашем Косову и Метохији

Foto: Sputnjik

Novinari su na radionicama pričali i o aktuelnim temama u svojim državama, pa se tako iz prve ruke moglo čuti šta se sada dešava u Palestini, Latinskoj Americi, ima li još rasne diskriminacije u afričkim državama koje su nekad bile zapadne kolonije, a predstavnica Srbije i "Večernjih novosti" imala je priliku da kolege iz sveta upozna i sa Srbijom i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, za šta su kolege iz sveta bile veoma zainteresovane.

Foto: Sputnjik

Učestvovali mladi novinari iz 50 zemalja sveta

Tokom sedam dana, pedesetak mladih novinara iz Meksika, Brazila, Argentine, Perua, Nikaragve, Alžira, Maroka, Tunisa, Libana, Palestine, Saudijske Arabije, Katara, Bahreina, Iraka, Irana, Vijetnama, Kambodže, Indije, Bocvane, Kenije, Južnoafričke Republike, Nigerije i Srbije učestvovalo je na predavanjima u obrazovnom programu, upoznalo se sa radom savremene multimedijske informativne agencije, osnovnim i naprednim principima vesti na onlajn - platformama, kao i sa radom ruskih novinara i foto-reportera u posebno osetljivim momentima.

PRIJEM I KOD ZAHAROVE

Foto: S. Vidačković

 

NI po čemu se u Moskvi ne može osetiti da je u toku specijalna vojna operacija u Ukrajini. U gradu nema tenzija, niti se o tome govori na ulici, pa su se mladi novinari iz sveta sve vreme osećali bezbedno u ruskoj prestonici. Osim predavanja, imali su priliku da obiđu Muzej pobede i da kroz zanimljivu turu saznaju mnogo detalja o Drugom svetskom ratu, borbama sa fašistima kao i da čuju neku reč o čuvenoj Staljingradskoj bici. Domaćini su organizovali i posetu Crvenom trgu, ali i novom, modernom delu Moskve koji se popularno zove Moskva siti. Osim najatraktivnijih turističkih znamenitosti, mladi novinari posetili su i Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, gde ih je dočekala i pozdravila Marija Zaharova, portparol MSP. 

Učesnici su, takođe, imali priliku da slušaju zanimljiva predavanja ruskih novinara i urednika iz Sputnjika, o medijima nekada, ali i gde su danas i kakva ih budućnost očekuje.

- Prvi put sam u Moskvi i mislila sam da je mnogo hladnije - kaže Stefni, novinarka iz Libana. - Zahvaljujući ovom programu, uspela sam da saznam mnogo o ruskoj kulturi, da vidim prelepu prestonicu najveće zemlje sveta, ali i da čujem kako rade kolege iz drugih zemalja. Jedino mi je ovde bilo teško što ne poznajem rusko ćirilično pismo, pa nisam mogla da pročitam sve natpise po gradu. Ali, ni to nije bilo strašno jer mi je pomogla aplikacija na telefonu. Pamtiću ovo putovanje za ceo život.

Slično razmišlja i Nikola Denijels iz Južnoafričke Republike.

- Ovo je moje prvo putovanje van Afrike. Oduševljena sam Moskvom i ljudima u Rusiji. Svi su spremni da pomognu, veoma su ljubazni pa se trude da objasne nešto čak i ako ne znaju engleski. Domaćini su divni i naučila sam mnogo o savremenim principima i tehnikama u novinarstvu, ali sam istovremeno od kolega čula neke nove informacije o zemljama o kojima do sad ništa nisam znala. Iz Rusije nosim najlepše uspomene i volela bih da dođem ponovo i posetim neki drugi grad.

Foto: Sputnjik

Naša novinarka Snježana Vidačković (u sredini) i Vasilij Puškov, direktor za međunarodnu saradnju Agencije Sputnjik

Organizovane su i radionice, gde su učesnici seminara uz pomoć iskusnih urednika rešavali praktične zadatke koji svakodnevno stoje pred savremenim redakcijama i informativnim agencijama. Bilo je reči i o ulozi veštačke inteligencije u svetu medija, video-produkciji, podkastima, plasiranju vesti na društvenim mrežama, infografici u novinarstvu...

Na kraju seminara, organizovana je svečanost na kojoj je Vasilij Puškov, direktor za međunarodnu saradnju agencije Sputnjik, dodelio sertifikate učesnicima i zahvalio im što su posetili Rusiju i učestvovali u ovoj školi novinarstva.

PRVI PUT OD UVOĐENjA SANKCIJA

OVA škola za mlade novinare realizuje se već nekoliko godina u okviru programa "Rossotrudeničestva - Nova generacija". Ove godine je prvi put da je Sputnjik organizovao međunarodni kurs otkako su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji. Pre toga, u ovu školu vrlo rado su dolazili i mnogobrojni mladi novinari iz drugih zapadnih zemalja. 

Foto: S. Vidačković

Mladi novinari obišli i znamenitosti Moskve

- Bilo je zadovoljstvo ugostiti vas i raditi sa vama. Nadam se da ćemo imati priliku da ponovo sarađujemo, uvek ste dobrodošli u našu kuću i u Rusiju. Biće nam drago da vas ponovo zovemo da učestvujete na nekom od naših programa - poručio je Puškov. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!