DA ZADOVOLJI SVE UKUSE: Čokoladna fantazija - kolač koji se topi u ustima, a neodoljiv voćni ukus daju mu borovnice
NEKO više voli poslastice sa čokoladom, drugi pak prednost daju "laganim", voćnim verzijama.
Mi vam zato predlažemo "all included" varijantu - čokoladnu fantaziju - kolač sa čokoladom i lešnicima, kome posebnu draž daju borovnice.
Potrebno je:
- 5 jaja
- prstohvat soli
- kesica vanilin šećera
- 120 g margarina
- 150 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 150 g pečenih, mlevenih lešnika
- 2 kašike oštrog brašna
- 300 g borovnica (svežih ili smrznutih)
Recept za čokoladnu fantaziju sa borovnicama:
Najpre odvojite belanca od žumanaca u dve dublje posude. Belancima dodajte prstohvat soli i vanilin šećer pa ih mikserom umutite u čvrst sneg.
U drugoj posudi penasto umutite margarin, koji ste prethodno sat vremena držali na sobnoj temperaturi, sa šećerom, pa dodajte, polako, jedno po jedno žumance, uz stalno mućenje. Otopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni čokoladu za kuvanje, malo je prohladite i sipajte u smesu od žumanaca. Potom dodajte mlevene pečene lešnike i brašno i sve zajedno dobro umutite, da se lepo sjedini. Na kraju žicom ručno umešajte sneg od belanaca, iz dva puta.
Dno okruglog kalupa za torte prečnika 26 cm obložite pek-papirom, a ivice premažite margarinom. Borovnice usitnite u secku, ali ostavite nekoliko celih za ukrašavanje. U kalup prespite smesu za kolač, pa preko sipajte usitnjene borovnice i blago ih utapkajte špatulom. Kolač pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.
Prohladite, ukrasite svežim borovnicama i poslužite.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
TRAMP ZAPALIO SVET IZJAVOM: Ne mogu da isključim mogućnost upotrebe vojne sile!
NOVOIZABRANI predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da ne može da isključi mogućnost upotrebe vojne sile ili ekonomske prinude, uključujući povećanje carina, kada je u pitanju preuzimanje kontrole nad Grenlandom i Panamskim kanalom.
07. 01. 2025. u 18:50
"OSVETA MAĐARSKOJ ZBOG PODRŠKE DONALDU TRAMPU" Sijarto oštro o sankcijama SAD-a Orbanovom šefu kabineta
MINISTAR spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas je kritikovao odluku Vašingtona da uvede sankcije šefu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Antalu Roganu, zbog sumnje da je umešan u korupciju u Mađarskoj.
07. 01. 2025. u 18:12
NIJE NI SLUTIO TRAGIČNU VEST: Memedović podelio sliku sa Miloradom dan pre njegove smrti (FOTO)
MILINKOVIĆ je otišao u crkvu na liturgiju gde mu je iznenada pozlilo.
07. 01. 2025. u 13:21
Komentari (0)