ZNATE LI ŠTA JE PEŠT? LJudi su ga jeli na selu kako bi zimi imali energije

Jovana Vasić

07. 01. 2025. u 12:00

Pešt je mešavina mlevene slanine (ili svinjske masti) sa belim lukom, solju i ponekad začinima poput paprike.

ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ПЕШТ? Људи су га јели на селу како би зими имали енергије

Foto: Shutterstock

Može se koristiti kao namaz na hlebu, često uz dodatak luka. Koristi se i kao osnova za kuvanje – za dinstanje mesa, variva ili gulaša. Dodaje se jelima za aromu i obogaćivanje ukusa.

Potiče iz Dalmacije i Slavonije, gde se koristio kao praktičan način za iskorištavanje svinjske masti ili slanine, a sličan pripravak pripremao se i u Mađarskoj. Donosimo vam recept kako napraviti pešt kod kuće.

Sastojci:

  • Slanina
  • Beli luk
  • So i biber
  • Mlevena crvena paprika (slatka ili ljuta, po želji).

Priprema:

Iseckajte slaninu na manje komade, a ako koristite dimljenu, skinite kožu i uklonite višak soli. Slaninu usitnite u blenderu, multipraktiku ili ručno pomoću mašine za mlevenje mesa. Tekstura treba da bude poput paste. Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Po želji, dodajte i papriku.Smesu prebacite u staklenu teglicu ili posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru do 10 dana. Namaz namažite na tostirani hleb ili ga koristite kao začin za variva, gulaše ili jela s pasuljem.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA U PRIŠTINI: Kikl dobio mandat za formiranje nove austrijske vlade, za njega Kosovo nije država