NAJBOLJI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Tradicionalna pogača se lomi rukama, svi traže paricu!

Jovana Vasić

06. 01. 2025. u 11:00 >> 08:26

Božićna česnica može da se napravi na brojne načine, ali običaj je da se u nju stavi novčić umotan u foliju, zrna pasulja i kukuruza i komadić drena. U pitanju je slana pogača koja se lomi rukama i uz obrok na Božić jede umesto hleba.

НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА БОЖИЋНУ ЧЕСНИЦУ: Традиционална погача се ломи рукама, сви траже парицу!

Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 15 g svežeg kvasca
  • 50 g putera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 žumance

Priprema:

Za božićnu česnicu prvo kvasac stavite u mlako mleko, kao i kašiku brašna i šećer. Kvasac treba da nadođe. Izmešajte brašno sa solju i dodajte puter, žumanca i kvasac. Rukama dobro zamesite testo i ostavite na toplom mestu da nadođe, a posle nekog vremena ga ponovo izmesite i odvojite jedan deo koji će da služi za ukrašavanje. Ostatak testa oblikujte u česnicu i stavite u tepsiju. Od testa koje ste odvojili napravite neki ukras za česnicu poput pletenice, krsta itd. Stavite na vrh česnice ili oko nje i premažite taj ukras umućenim žumancetom.

Ukrašenu česnicu stavite u prethodno pripremljenu tepsiju, pecite na 180 stepeni 40 minuta i proverite čačkalicom da li je pečena. Ako nije pecite je još. Kada bude pečena servirajte i uživajte u božićnoj česnici!

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRAMP ZAPALIO SVET IZJAVOM: Ne mogu da isključim mogućnost upotrebe vojne sile!