POHOVANE GIRICE SA SOSOM OD BELOG LUKA: Ni jednostavnije ribe, ni ukusnijeg ručka

Новости онлине

16. 04. 2024. u 11:00

IAKO su girice jednako ukusne ako su servirane samo uz krišku limuna, uz recept za pikantan sos od belog luka ova jednostavna riba se podiže na sasvim nov nivo.

ПОХОВАНЕ ГИРИЦЕ СА СОСОМ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Ни једноставније рибе, ни укуснијег ручка

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • za pikantan sos:
  • 1/2 šolje pavlake
  • 1/2 šolje grčkog jogurta
  • 1/2 kašike tucane ljute paprike
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike svežeg lista peršuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 limun, sok
  • biber prema ukusu
  • 1 čen belog luka
  • za pohovane girice:
  • 30 svežih girica
  • 1/2 šolje brašna
  • so i biber 
  • 2 jajeta
  • 1 šolja prezle
  • 1 šolja plus 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 šolje svežeg lišća peršuna
  • kriške limuna, za serviranje

Priprema: 

Operite, očistite i osušite girice.

U jednu činiju stavite brašno i začinite ga solju i biberom. U drugoj umutite jaja sa jednom kašikom vode, u treću stavite prezle.

Dodajte dve do tri girice u posudu sa brašnom i protresite dok ne budu lagano obložene. Otresite višak brašna. Potom umočite girice u mešavinu jaja, a zatim i u prezle.

Odlažite girice sa strane dok ne završite postupak sa ostalim ribama.

U tiganju sa debelim dnom zagrejte pola šolje ulja na srednjoj vatri. U serijama pržite ribu na jednoj strani, dok ne porumeni, tri do četiri minuta, a zatim okrenite i nastavite da pržite oko tri minuta.

Pržene girice vadite na papirne ubruse i posolite. Ponovite postupak dok ne ispržite svu ribu, dodajući još ulja u tiganj ako je potrebno.

Zagrejte preostale dve kašike ulja u malom tiganju na srednjoj vatri i ubacite peršun dok ne smekša, oko jedan minut. Prelijte sardine i ukrasite kriškama limuna.

U međuvremenu pomešajte pavlaku, jogurt, čili, med, peršun, so, sok od limete, biber i sitno sekcani beli luk dok se sve ne sjedini i ne postane glatka smesa. Probajte i začinite sa još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite u frižideru dok ne budete spremni za serviranje.

(Ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOLIKO TROFEJA! PA, JA NEMAM TOLIKO GODINA! Kilijan Mbape ostao u neverici kada je ovo saznao o saigraču (VIDEO)