RAFAELO TORTA: Vazdušasta i lagana, poput snega, i podseća na čuvene čokoladice
Za ljubitelje kokosa rafaelo torta je pravo rešenje.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za patišpanj:
- 8 belanaca
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 80 g oštrog brašna
- 160 g kokosovog brašna
Za kremu:
- 8 žumanaca
- 2 pudinga od vanile
- 750 ml mleka
- 150 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 500 ml slatke pavlake
Dodatno:
- 12 komada petit beurre keksa
- 100 ml mleka
- 3 kašičice likera od višnje
Za posipanje:
- 60 g kokosovih pahuljica
Priprema:
Kako biste napravili tortu, belanca umutite u sneg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer, uz mešanje. Prašak za pecivo pomešajte s brašnom i dodajte umućenom snegu, a zatim lagano umešajte kokosovo brašno. Smesu sipajte u kalup za torte prečnika 26 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite u rerni zagrejanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta. Patišpanj ohladite i stavite na tanjir tako da gornju stranu okrenete prema dole. Možete da ga navlažiti sa malo mleka.
Za krem žumanca izmešajte s pudingom i 200 ml mleka. Preostalo mleko kuvajte i kada provri umešajte u njega pripremljenu smesu. Kuvajte uz mešanje, dok se ne zgusne, a zatim skinite sa vatre i ohladite. Maslac i šećer umutite mikserom, pa umešajte u hladan krem.
Slatku pavlaku umutite u šlag i umešajte u krem. Na patišpanj stavite pola krema, zatim rasporedite keks koji ste umočili u smesu mleka i likera od višnje. Prekrijte ostatkom krema. Tortu pospite kokosovim pahuljicama.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

"SVAKI MUŠKARAC DA PROĐE VOJNU OBUKU" NATO država se sprema za ruski napad, cilj je vojska od 500.000 ljudi
POLjSKI premijer Donald Tusk najavio je da njegova vlada radi na planu za masovnu vojnu obuku svih punoletnih muškaraca, kao odgovor na promene u bezbednosnoj situaciji u Evropi.
08. 03. 2025. u 14:43

PAKAO ZA UKRAJINCE U KURSKU NAKON AMERIČKOG POTEZA: Deset hiljada vojnika pred opkoljavanjem (FOTO)
DESET hiljada ukrajinskih vojnika pod pretnjom je opkoljavanja u Kurskoj oblasti nakon obustave američkih obaveštajnih podataka, piše britanski Telegraf.
08. 03. 2025. u 11:01

"TREBALO JE JA DA ODEM PRE NjEGA": Ko je rođena sestra Saše Popovića? (FOTO)
SAŠA Popović, idejni tvorac i kreativni direktor Grand produkcije ispraćen je danas na večni počinak. Rođena sestra Saše Popovića, iako u godinama i slabog zdravlja, došla je na poslednji ispraćaj bratu, a na komemoraciji je sedela pored Suzane i njene dece.
06. 03. 2025. u 16:45
Komentari (0)