KAKO DA NAPRAVITE KUĆICU OD MEDENJAKA: Bajkovita praznična poslastica koja će naročito oduševiti najmlađe ukućane

Jovana Vasić

21. 12. 2024. u 15:00

Recept za ovu dekorativnu i jestivu kućicu podeljen je u nekoliko faza: nabavka materijala, odnosno slatkiša potrebnih za dekoraciju, prirema testa i šara, razvlačenje testa i pečenje pojedinačnih komada, sklapanje kontrukcije i na kraju ukrašavanje.

КАКО ДА НАПРАВИТЕ КУЋИЦУ ОД МЕДЕЊАКА: Бајковита празнична посластица која ће нарочито одушевити најмлађе укућане

Foto: Shutterstock

Preporučuje se da tri dana ranije napravite testo. Dva dana pre ispecite komade i ostavite ih da se ohlade. Jedan dan ranije sastavite kuću i pustite je da se stegne. Novogodišnji dan: Ukrasite!

Sastojci:

za testo:

  • 830 g (6 šoljica) višenamenskog brašna, plus još za valjanje testa
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 4 kašičice mlevenog đumbira
  • 4 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenih karanfilića ili suve začinske paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 170 g (3/4 šolje) putera, omekšanog
  • 290 g (1 1/2 šolje) smeđeg šećera
  • 2 velika jajeta
  • 1 šolja melase
  • 1 kašika vode

za kraljevsku glazuru:

  • 2 velika belanceta
  • 2 2/3 šolje šećera u prahu, podeljeno

alati za kuću:

podloga za kuću
listovi za kolače
papir za pečenje
oklagiju
oštar nož
električni mikser
kesa za šareni krem sa vrhovima
odštampani i isečeni delovi šablona

Priprema:

U velikoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, karanfilić ili začinsku papriku i so i ostavite na stranu.

Mikserom umutite puter i smeđi šećer. Dodajte i umutite jaja, melasu i vodu dok se dobro ne sjedine.

Umutite polovinu mešavine brašna u mešavinu melase dok se dobro ne sjedini i ne ujednači. Dodajte preostalo brašno i nastavite da mešate dok se sve dobro ne sjedini i ne dobije se mekano kohezivno testo.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite rukom dok ne postane glatko i sjedinjeno. Ako je testo previše mekano, dodajte još malo brašna.

Podelite testo napola, umotajte ga u plastičnu foliju i stavite da se ohladi najmanje dva sata, najbolje preko noći.

Dok se testo hladi, možete preći na sledeću fazu - pripremu šablona za kućicu od medenjaka tako što ćete da izrežete delove prema tačnim proporcijama i dimenzijama. Najbolje od kartona. Šablone možete naći na internetu ili ih skrojite sami, prema želji. Potom se vratite na pripremu testa. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite se za pečenje.

Raširite papir za pečenje na veliku ravnu površinu, lagano ga pospite brašnom, uzmite jednu polovinu testa i sa oklagijom razvucite testo na ravnomernu debljinu od oko pola cantimetra.  Dodajte malo brašna na površinu testa i proverite da li se lepi dok ga razvlačite.

Stavite šablone preko testa i isecite onoliko delova koliko staje u ovoj turi. Prebacite isečene komade komade na pleh i vodite računa da ne izgube oblik. Ukoliko je testo premekano, vratite ga u frižider da se nalo stegne.

U ovom trenutku možete da izrežete i vrata i prozore ili možete da sačekate da završite pečenja, ali odmah nakon što komadi izađu iz rerne dok su kolačići još topli.

Pecite testo u rerni zagrejanoj na 200 stepeni sve dok ivice ne počnu da tamne, oko 11 do 15 minuta za velike komade, odnosno šest do osam minuta za male komade. Okrenite kolače na pola pečenja kako bi se ravnomernije zapekli. Popravite sve komade dok su još vrući, ukoliko su se deformisali tokom pečenja, a potom ih sve pstavite da se ohlade.

Umutite belanca i šećera u prahu dok ne postanu glatki i čvrsti.

Kada ste spremni za povezivanje svih delova, odnosno "malterisanje", napunite pekarsku kesu sa glazurom, a potom nanesite debelu liniju duž krajeva delova koje je potrebno da spojite u oblik kućice. Držite spojene krajeve i po nekoliko minuta dok se glazura delimično ne stvrdne. Ponavljajte postupak dok sve ne završite.

Glazuru "nacedite" duž šavova, unutar i izvan kućice, potrudite se da popunite sve praznine i da obezbedite dodatnu stabilnost vaše dekoracije. Ostavite da odstoji najmanje sat vremena pre nego što pređete na lepljenje krova, za koji važi ista princip "izgradnje".

Kada ste konačno završili "zidanje" pređite na ukrašavanje vaše kućice od medenjaka kraljevskom glazurom i slatkišima kao što su lizalice, žvakaće gume, bombone, čokoladni tartufi ili šta god želite.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DONEO KONAČNU ODLUKU: Mitrović otkrio gde nastavlja karijeru (VIDEO)