DIVA OD GLAVE DO PETE: Na današnji dan, pre sto godina, rođena je glumica veka Mira Stupica (1923-2016)

Vukica STRUGAR

17. 08. 2023. u 15:06

GLUMICA veka Mira Stupica (1923-2016) danas bi proslavila svoj vek: 17. avgusta, u Gnjilanu na Kosovu, rođena je Miroslava Todorović - buduća Petrunjela, Lucijeta, Dorina, Marija, baronica Kasteli, Glorija, princeza Ksenija, Kika Bibić... Za sve junakinje tokom duge i izuzetne karijere govorila je da imaju jednu zajedničku crtu: žene su od glave do pete.

ДИВА ОД ГЛАВЕ ДО ПЕТЕ: На данашњи дан, пре сто година, рођена је глумица века Мира Ступица (1923-2016)

Foto V. Danilov

- Birao si mi uloge koje nose intenzivne životne motive. Govorio da sam talentovana, pametna. Ne znam kakava sam u početku bila, samo znam da sam se pod takvom brigom prolepšavala i rasla - pisala je sa obožavanjem glumačka diva o reditelju i graditelju Bojanu Stupici, drugom suprugu (posle glumca Mavida Popovića, a pre političara Cvjetina Mijatovića) u svojim dnevničkim zapisima koje je ekskluzivno ustupila "Večernjim novostima" godinu dana pre smrti.

foto Arhiva "Novosti"

Glumica veka izabrana u anketi "Novosti"

Za naš list bila je posebno vezana, govoreći da su "Novosti" njene večite novine, jer "uz sve promene kroz koje su prolazile, ostala im je verna i u svojoj starosti, bolesti i samoći". Ali, i Mira je bila posebna za "Novosti". Uostalom, upravo u velikoj anketi našeg lista na samom izmaku prošlog stoleća, kolege su je izabrale za glumicu veka. Sa nama i Narodnim pozorištem pokrenula je i osnivanje nagrade "Žanka Stokić", koja već dve decenije predstavlja jedno od najprestižnijih glumačkih priznanja u zemlji. U svemu neponovljiva, i mangup i dama, izuzetnog šarma i harizme, blistala je do samog kraja. Njena ispovedna knjiga "Šaka soli" doživela je trinaest izdanja, a samo je ona znala kako da tu mudrost i "šaku soli" pronese kroz sopstveni život, koji nije uvek bio tako bajkovit kako se mnogim savremenicima čini.

- Moj život je kao voz, sastavljen od nekoliko vagona. Upoznala sam u životu sve: poraze i uspone, stid i bol, ljubav i gubitak, zablude i osvešćenja, i baš zbog toga verujem da život vredi, da ga treba živeti do poslednjeg trenutka - kazivala je Mira Stupica.

Uz scenu je stasavala od najranijih dana. Imala je samo četiri godine kada je iz majčinog krila netremice gledala "Boj na Kosovu", a već sa sedamnaest postala je član Studija umetničkog pozorišta u kome je njen dar prvi prepoznao Viktor Starčić. Početak Drugog svetskog rata zatekao ju je na sceni nacionalnog teatra u Beogradu, igrala je tih godina i u Šapcu i Nišu.

U pozorište je, volela je da kaže, ušla "na mušku nogu": kao Heruvim u Bomaršeovoj "Figarovoj ženidbi", u leto 1941. godine. Kritika je zapisala da je vragolastog paža odigrala s toliko ljupkosti i šarma da je naprečac osvojila publiku. Prvu profesionalnu ulogu ostvarila je sa suprugom Milivojem Popovićem Mavidom na sceni Narodnog pozorišta, u "Đidu" Janka Veselinovića. Tu su se zaljubili, potom uzeli i iz tog braka dobila je ćerku jedinicu Minu.

Foto D. Marinković

Na poziv osnivača, i budućeg supruga Bojana Stupice, 1948.godine prešla je u tek osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište:

- Bio je i moj Pigmalion i moj univerzitet. U početku karijere igrala sam subrete, đavolice - komedijske uloge. Bojan mi je proširio opus, umeo je da pročita sve moje ženske i umetničke sadržaje. Imao je šifru za moje biće, znao je na koje dugme da pritisne da se sve to otvori i da pod njegovom rukom postanem izvajana i kao žena i kao glumica - sećala se Mira.

Sledeća pozorišna stanica bračnog para Stupica bilo je Hrvatsko narodno kazalište. Tamo odlaze 1955, ostaju dve sezone i vraćaju se u JDP. Za kratko će se Mira ponovo naći u Narodnom pozorištu (1958/59), u to doba paralelno počinje i njena karijera na filmu i televiziji. Pred kamere je prvi put stala sa svojih 28 godina, kao Maša u ostavrenju "Bakonja fra Brne". Igrala je u tridesetak domaćih filmova i mnogim TV dramama. Njena uloga u "Hanki" (1955) jedna je od prvih erotičnih pojava u domaćoj kinematografiji. Tako je starija sestra Bore Todorovića (i tetka ništa manje darovitog Srđana) prva povukla glumačku "nogu" i demonstrirala na delu taj neodoljivi glumački gen...

Foto Novosti

Mlađa publika, nažalost, ostaće trajno uskraćena za veliki dar i harizmu Mire Stupice. Ipak, neki su imali sreću da isprate bar njena najkasnija pojavljivanja na velikom platnu i pozorišnoj sceni: sjajnu epizodnu ulogu u filmu "Sedam i po", predstave "Princeza Ksenija od Crne Gore" i "Naši sinovi".

U poslednjem razgovoru, za "Novosti", u zemunskom Domu za stare, svesna svojih odmaklih godina (ali i dalje sa suverenim stavom istinske dive), izjavila je:

- Ne samo da sam prihvatila starost, ja njom upravljam. Prihvatila sam i Dom bez unutrašnjeg protesta. Vreme radi bez prekida, nije sentimentalno prema starim i bolesnim. Ono tera svoje, mi se snalazimo. Okružena sam uspomenama i najbližima, a to mi je najvažnije. Vidiš, ono je moja unuka Mia i praunuk Maksim - pokazala je na fotografiju. - Žive u Parizu, očekujem da uskoro dođu. A ona slika u ulju, moj Bojan, naravno...

Sa svojim najmilijim, 17. avgusta 2016, proslavila je 93.rođendan. Samo dva dana kasnije, dostojanstveno i tiho otišla je u besmrtnost.

ODLIKOVANjE DVA PREDSEDNIKA

MEĐU mnogobrojnim priznanjima glumice 20. veka su "Dobričin prsten", dve Sterijine nagrade, tri sarajevska "Zlatna lovorova vijenca", dok je za ostvarenja na filmu nagrađena Zlatnom filmskom trakom Međunarodnog instituta za kinematografiju SR Nemačke. Osvojila je i dve "Zlatne arene" u Puli, "Teodoru" u Nišu, priznanja "Pavle Vuisić" i "Mića Popović" (oba za životno delo). Dobitnik je i Savezne nagrade Vlade FNRJ 1949, zatim Sedmojulske i Vukove nagrade, Ordena rada i Ordena sa crvenom zastavom, dve Nagrade grada Zagreba, Zlatnog medaljona "Ljubiša Jovanović"...

Doživela je i da je odlikuju dva predsednika: predsednik SRJ Vojislav Koštunica uručio joj je 2002. godine "Medalju Belog anđela" (povodom 60 godina rada) za "izuzetno lično ostvarenje u oblasti umetnosti", a predsednik Srbije Tomislav Nikolić joj je 2016. godine, povodom Dana državnosti, dodelio Sretenjski orden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S