STALNI PREDSTAVNIK RUSIJE U UN: Cilj organizatora detonacija pejdžera u Libanu bio novi rat na Bliskom istoku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 09. 2024. u 00:32

ORGANIZATORI detonacija pejdžera u Libanu imali su za cilj da isprovociraju novi rat na Bliskom istoku, rekao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti o Libanu.

СТАЛНИ ПРЕДСТАВНИК РУСИЈЕ У УН: Циљ организатора детонација пејџера у Либану био нови рат на Блиском истоку

Foto Tanjug-AP

-Očigledno je da su organizatori ovog napada bez presedana u smislu zlonamerne upotrebe kućnih uređaja imali nameru da raspale veliki sukob, isprovociraju novi veliki rat na Bliskom istoku, rekao je Nebenzja.

Komesar UN za ljudska prava Folker Turk rekao je na sednici da događaji u Libanu predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava i po metodama koje su primenjene može se okarakterisati kao ratni zločin.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da eksplozijama pejdžera u Libanu žele da isprovociraju Hezbolah kako bi onda bilo neizbežno da se u sukob umešaju SAD.

„Smatram da se Hezbolah ponaša suzdržano u poređenju s tim kakav potencijal ima. Žele da isprovociraju Hezbolah s ciljem da neizbežno postane uključivanje u rat Sjedinjenih Država. Čini mi se da u administraciji shvataju kakva je to opasnost. Naravno, želimo da se bude velikog sukoba“, rekao je Lavrov za TV „Skaj njuz Arabija“.

Ruski ministar je ponovio da je najvažnije da se u Pojasu Gaze i na palestinskim teritorijama uspostavi prekid vatre i reše humanitarna pitanja i da počne ozbiljan razgovor o formiranju palestinske države.

U Libanu je 17. i 18. septembra došlo do serije eksplozija komunikacionih uređaja. Prvog dana veliki broj pejdžera je detonirao gotovo istovremeno u različitim delovima zemlje. Kako je saopštilo libansko Ministarstvo zdravlja, u posledicama ovih eksplozija poginulo je 12 ljudi, među kojima dvoje dece, a povređeno je oko 2,8 hiljada ljudi.

Sledećeg dana, u raznim delovima Libana eksplodirali su voki-tokiji, telefoni i uređaji koji se napajaju preko solarnih panela i litijum-jonskih baterija. U ponovljenom napadu poginulo je 25 ljudi, a 608 je povređeno.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BUGARKA SE POHVALILA SUSRETOM SA NOVAKOM ĐOKOVIĆEM: Evo šta mu je poklonila (FOTO)