PETROVIĆ NAJVEĆI DONATOR "TIRŠOVE": Univerzitetska dečja klinika uručila plakete svojim dobrotvorima

V.N.

18. 10. 2024. u 09:57

VELIKI jubilej - 100 godina rada i postojanja Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, obeležen je nedavno u Narodnom pozorištu u Beogradu svečanošću kojoj su prisustvovale mnogobrojne istaknute ličnosti srpske medicine, kulture, privrede kao i onih aktivnih u političkom životu naše zemlje.

ПЕТРОВИЋ НАЈВЕЋИ ДОНАТОР ТИРШОВЕ: Универзитетска дечја клиника уручила плакете својим добротворима

Foto: Privatna arhiva

Bila je to i prilika da se ova ustanova koja se ceo vek bavi onim najvažnijim za našu budućnost - zdravljem dece, prigodnim govorima, priseti svojih osnivača kao i svih nekadašnjih i sadašnjih posvećenih lekara, medicinskog osoblja i drugih zaposlenih koji predano brinu o zdravlju naših najmlađih. Uručena su i priznanja onima koji vredno rade, leče i neguju najmlađe, ali i poseban trenutak da se Univerzitetska dečja klinika zahvali onima koji je nesebično daruju, onima koji su omogućili da lekari imaju najsavremenije medicinske aparate i instrumente uz pomoć kojih su deca dobila šansu za oporavak i odrastanje, mnogi od njih i novu šansu za život.

Ispod "novinarskog radara", međutim, prošlo je da je među laureatima bio i Nikola Petrović kojem je uručena Plaketa za izuzetan doprinos. Ovom privredniku, u svim opozicionim medijima prozivanom na dnevnom nivou i označavanom kao "bahati biznismen" i "kontroverzni" kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a u poslednje vreme čak i kao "pijanica i narkoman", priznanje iz "Tiršove" dodeljeno je zbog najveće donacije ovoj ustanovi koja uz prateće troškove, kako "Novosti" saznaju, vredi 320.000 evra.

Najmoderniji uređ poklonjen klinici

Reč je o najmodernijem aparatu za vantelesni krvotok, koristi se prilikom zahtevnih i izuzetno složenih intervencija na srcu beba, često ključan za ostanak mališana u životu. Doniran ga je "Tiršovoj" u julu, a sama procedura kupovine i uvoza trajala je nekoliko meseci i Petrović je sve sam finansirao. Jula ove godine, kada je donirao aparat, od toga nije pravio medijski događaj, niti je bilo koga o tome obavestio, kao da nije želeo da neko pomisli da to radi kako bi se "prao" zbog negativnih medijskih objava kojima je svaki dan "obasipan". Ipak, ljudi iz "Tiršove" su želeli da mu se oduže priznanjem, jer dragoceni aparat koji je on obezbedio može predstavljati ključni element koji čini razliku između života i smrti za najmlađe, najnežnije, kojima su potrebni posebna pomoć i podrška.

Zahvaljujući ovom humanom činu, lekari u Tiršovoj moći će da nastave da čine podvige udružujući svoje znanje i iskustvo sa najsavremenijom tehnikom.

Istovremeno, ovaj humani gest može da bude povod i drugima da učine dobra dela, da za dobrobit i zdravlje naše dece učine onoliko koliko mogu. Jer humanost pobeđuje sve i predstavlja najveće bogatstvo, ono koje prevazilazi vreme i prostor, ali i sve kontroverze i zle namere.

Leče 15.000 mališana godišnje

Ukazom kralja Petra Drugog i zalaganjem načelnika Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Matije Ambrožiča, tadašnjeg upravnika Univerzitetske dečje klinike, izgradnja bolnice u Tiršovoj započela je 4. oktobra 1936. U ovoj ustanovi godišnje se leči oko 15.000 mališana, obavi se oko 70.000 pregleda na pedijatriji i oko 55.000 na hirurgiji, a realizuje se oko 100.000 bolničkih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid