ZA DUŽI ŽIVOTNI VEK: Ugradnja pejsmejkera - koje su prednosti, kako živeti posle intervencije, šta se sme, a šta ne

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

30. 06. 2024. u 07:00

PROCENjUJE se da u Srbiji više od 30.000 pacijenta živi zahvaljujući ugrađenom pejsmejkeru.

ЗА ДУЖИ ЖИВОТНИ ВЕК: Уградња пејсмејкера - које су предности, како живети после интервенције, шта се сме, а шта не

Foto Shutterstock

 Iako mnogi veruju da ugradnja ovog uređaja značajno menja kvalitet života i predstavlja težak zdravstveni defekt, činjenica je da on produžava životni vek i da sa njim mogu potpuno normalno da žive, kao i drugi zdravi ljudi.

U intervjuu za "Novosti" dr Bratislav Kirćanski, kardiolog Pejsmejker centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se s razlogom otkriće ovog uređaja smatra jednim od 10 najvažnijih dostignuća medicine 20. veka s obzirom na to da njegova ugradnja nema adekvatnu medikamentnu alternativu, odnosno ne postoji lek koji bi mogao da mu bude zamena:

- Dakle, reč je o vrlo efikasnoj terapiji. Jer, primera radi, pacijent se prima u bolnicu zbog sporog rada srca, 30 otkucaja u minuti, a po ugradnji pejsmejkera, iz bolnice izlazi sledećeg dana sa normalnim pulsom, 60 do 70 u minuti i nastavlja normalno da živi.

o Koja su pravila života sa ugrađenim pejsmejkerom?

- Pejsmejker se ugrađuje da poboljša kvalitet života i produži život. Ograničenja nakon ugradnje pejsmejkera su minimalna. Savetuje se izbegavanje intenzivnog rada koji angažuje ruku i rame sa strane ugrađenog pejsmejkera. Od sportskih aktivnosti, treba izbegavati kraul plivanje i kontaktne sportove gde je mogućnost udarca u pejsmejker velika. Ostale restrikcije su u vezi sa osnovnom ili pridruženim bolestima.

Privatna arhiva

 

o Šta je u stvari pejsmejker i za koja stanja je indikovan?

- Reč pejsmejker je anglicizam - reč pozajmljena iz engleskog jezika i u bukvalnom prevodu znači "vodič ritma". Kada kažemo pejsmejker, obično mislimo na elektronski uređaj čija je svrha da onemogući spor rad srca. To su takozvani antibradikardni pejsmejkeri i oni se sastoje od baterije, elektronskog sklopa i elektroda koje se postavljaju u srce. Ovaj pejsmejker sve vreme prati rad srca i uključuje se - stimuliše rad srca - ukoliko srce radi sporo. Pored antibradikardnih pejsmejkera, koji čine 80 odsto godišnje ugrađenih pejsmejkera u Srbiji, postoje još dve vrste pejsmejkera: implantabilni kardioverter defibrilatori - čiji je zadatak da prepoznaju i prekinu životno ugrožavajuće aritmije kao i srčani resinhronizacioni uređaji - čija je funkcija da ojača rad srca kod bolesnika koji imaju srčanu slabost i određene promene u EKG-u koje ih čine pogodnim kandidatima za ovu terapiju.

o Koliko dugo u proseku pacijenti čekaju na ovu interventnu metodu, dakle ima li i u lečenju ove patologije lista čekanja?

- Za hitne indikacije, lista čekanja ne postoji. Pejsmejker će biti ugrađen odmah ili nekoliko dana po postavljanju indikacije. Za ostale indikacije postoje liste čekanja, čija dužina varira zavisno od zdravstvene ustanove.

o Kada je potrebna hitna ugradnja?

- Po pravilu, nijedna ugradnja trajnog pejsmejkera nije hitna. U hitnim situacijama, na primer, kada postoji vrlo spor rad srca, ugrađuje se privremeni pejsmejker, potom se bolesnik stabilizuje, pripremi za operaciju i tek nakon toga, ugrađuje se trajni pejsmejker.

Opretivno lečenje

o Da li je pejsmejker prepreka za operativno lečenje pacijenta po pitanju drugih bolesti?

- Ne, apsolutno ne. Naprotiv, ugradnja pejsmejkera u nekim situacijama predstavlja preduslov za bezbedno operativno lečenje drugih bolesti. Kod bolesnika koji imaju ugrađen pejsmejker, u slučaju operacija koje nisu hitne, slično kao sa magnetnom rezonancom, najbolje je da se bolesnik prethodno pregleda u bolnici gde je pejsmejker ugrađen i dobije uputstva u vezi sa operacijom. I u slučaju hitnih operacija, ugrađen pejsmejker takođe nije prepreka, anesteziolozi i hirurzi su obučeni za takav scenario, te znaju kako svoje procedure treba da prilagode bolesniku sa ugrađenim pejsmejkerom.

o Da li se ugradnja pejsmejkera radi u opštoj ili lokalnoj anesteziji?

- U opštoj anesteziji radi se vrlo retko, u specifičnim procedurama. Dakle, većinom radi se primenom anestetika lokalno, prilagođavanjem hirurške tehnike građi pacijenta, dodavanjem sedativa i analgetika prema potrebi. Trudimo se da procedura ugradnje pejsmejkera ne bude neprijatno iskustvo za bolesnika. Uvek naglašavam da je za operatora najlakše kad bi svi pacijenti bili u opštoj anesteziji ali za operaciju kakva je ugradnja pejsmejkera to jednostavno nije potrebno - kod ugradnje pejsmejkera rizici opšte anestezije prevazilazili bismo potencijalne koristi iste.

o Koliko je pacijentu potrebno vremena da se stabilizuje nakon ugradnje ovog uređaja?

- Po pravilu, bolesnici se otpuštaju kući sledećeg dana posle ugradnje pejsmejkera. To implicira da su već tada stabilni. Naravno, prvih desetak dana, zbog zarastanja operativne rane, potrebna je intenzivnija pažnja, a uopšteno, do prve kontrole, koja se obavlja oko mesec dana nakon ugradnje, savetujemo bolesnicima veći oprez.

o Imamo li mi u našoj zemlji najsavremenije pejsmejkere, odnosno one sa kojima pacijent može da ide na magnetnu rezonancu?

- Da, apsolutno. Nabavka pejsmejkera se realizuje preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i za bolesnike u Srbiji kupuju se najsavremeniji pejsmejkeri četiri vodeća svetska proizvođača. Svi pejsmejkeri koji se sada ugrađuju u Srbiji jesu kompatibilni sa magnetnom rezonancom.

o Šta da rade pacijenti koji imaju stare modele?

- Pored toga što se sada proizvode pejsmejkeri koji su kompatibilni sa magnetnom rezonancom, vršena su i testiranja nekih starijih modela koja su dokazala da snimanje magnetnom rezonancom ne ugrožava bolesnika niti oštećuje pejsmejker. Dakle, savetujem da uvek kada kod bolesnika postoji potreba za snimanjem magnetnom rezonancom, u bolnici gde je operisan, proveri da li je njegov pejsmejker kompatibilan sa magnetnom rezonancom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor