TRI ADUTA U ISHRANI TINEJDŽERA: Upozorenje stručnjaka - Proteini, kalcijum i gvožđe su neophodni (JELOVNIK)
ISHRANA tinejdžera za mnoge roditelje predstavlja veliko opterećenje, jer njihovo dete ne voli klasična i zdrava jela, već radije bira brzu, nezdravu, masnu, slanu i industrijski prerađenu hranu.
Ovakav stav deteta trebalo bi menjati, jer navike koje usvoji u tinejdžerskom dobu mogu da odrede njegovo zdravlje za ceo život.
Nutricionisti ističu da je veoma važno da se u ovoj životnoj fazi tinejdžeri zdravo hrane, jer se tada najviše fizički razvijaju, a istovremeno raste i njihov emocionalni i intelektualni potencijal. Trpeza za tinejdžere, ugrubo govoreći, trebalo bi da je bogata celovitim žitaricama, voćem, povrćem, mlečnim proizvodima, pasuljem, jajima, ribom, orasima i mesom.
Lekari ističu da su za period kada se dečaci i devojčice transformišu u mladiće i devojke posebno važan unos proteina, a od minerala gvožđa i kalcijuma. Proteini su bitni za izgradnju mišića i organa. Svaki tinejdžer dnevno bi trebalo da jede oko 150 g hrane bogate proteinima - meso, ribu i jaja.
Kalcijum je bitan zbog intenzivnog rasta i razvoja u tinejdžerskom dobu, a najbolje je da ga unosi kroz jogurt, mleko, kefir, razne mlade sireve, po mogućnosti one koji nisu preterano masni.
S obzirom na to da dečaci udvostručuju mišićnu masu u periodu između 10. i 17. godine, neophodno je da unose dovoljno gvožđa koji bi podržao njihov rast. Devojkama je gvožđe potrebno i za rast i da nadoknadi krv koju izgube tokom menstruacije. Dobri izvori gvožđa uključuju nemasnu junetinu/govedinu, žitarice i integralni hleb, pasulj, grašak i naravno - spanać.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik tinejdžera tokom školske nedelje:
Ponedeljak
Doručak: dva barena jaja, dve kriške integralnog hleba i salata od sveže rendane ili konzervirane cvekle
Užina: jabuka ili banana
Ručak: punjene paprike, salata od svežeg kupusa
Večera: pita sa sirom
Utorak
Doručak: palenta sa mladim sirom
Užina: dve mandarine
Ručak: riba sa barenim krompirom
Večera: bareni kukuruz šećerac sa malo pavlake i pečenice
Sreda
Doručak: kajgana do dva jaja, sveža crvena paprika, dve kriške integralnog hleba
Užina: pomorandža
Ručak: juneći gulaš, pire krompir, salata od svežeg kupusa
Večera: musli sa jogurtom
Četvrtak
Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, bananom i bademima
Užina: domaći voćni jogurt sa smrznutim malinama
Ručak: tikvice punjene junećim mesom, salata od kiselog kupusa
Večera: pileća krilca na žaru sa mešanom salataom o kupusa šargarepe i cvekle
Petak
Doručak: kornfleks sa jogurtom
Užina: kompot od suvih šljiva i jabuka
Ručak: integralna testenina sa mlevenim mesom
Večera: pita sa sirom i spanaćem
PRED NAMA SU TRI VELIKA PRAZNIKA U NIZU: Sutra je Krstovdan - ove običaje bi trebalo da ispoštujete
SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) sutra slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Potom sledi Bogojavljenje, pa Jovanjdan.
17. 01. 2025. u 15:55
"LjUDI ĆE UMRETI" Vatrogasci nedeljama pre užasa u Los Anđelesu upozoravali na najgori scenario
MANjE od mesec dana pre nego što su požari zahvatili Los Anđeles, grupa iskusnih vatrogasaca okupila se na Gradskom veću kako bi tražili veća sredstva.
15. 01. 2025. u 14:03
SMRT ZA SRPSKU NOVU Preminula majka popularne folkerke, ona se oglasila: "Umrla je u miru"
POSLEDNjE trenutke provela je u Valjevu, gde je inače i živela.
17. 01. 2025. u 15:45
Komentari (0)