САВРШЕН ЈЕ ЗА СВАКУ ПРИЛИКУ: Кекс са комадићима чоколаде, слаткиш коме мало ко може да одоли
CHOCOLATE chip cookies или кекс са чоколадним комадићима представља слаткиш коме заиста мало ко може да одоли. Савршен је за сваку прилику.
Састојци:
280 г вишенаменског брашна
1,5 кашичица кукурузног скроба
1/2 кашичице соли
170 г путера, растопљеног и охлађеног 5 минута
150 г смеђег шећера
100 г белог шећера
1 велико јаје + 1 жуманце, на собној температури
2 кашичице екстракта ваниле
225 г куповних чоколадних комадића или чоколаде изломљене на комадиће
Рецепт за chocolate chip cookies:
Како бисте направили овај кекс, прво у великој посуди умутите брашно, соду бикарбону, кукурузни скроб и со. Оставите на страну. У средњој чинији умутите растопљени путер, смеђи шећер и бели шећер, док се не претвори у грудвице. Умутите јаје и жуманце. На крају умутите екстракт ваниле. Смеса ће бити ретка. Сипајте у суве састојке и мешајте великом кашиком или гуменом лопатицом.
Тесто ће бити веома мекано, густо и изгледаће масно. Умешајте комадиће чоколаде. Чоколадни комадићи се можда неће залепити за тесто због отопљеног путера, али потрудите се да их сједините. Тесто добро покријте и оставите у фрижидеру најмање 2-3 сата.
Тесто можете да охладите преко ноћи како би се мање раширило при печењу. Извадите га из фрижидера и оставите да мало омекша на собној температури 10 минута. Загрејте рерну на 163 °C. Велике плехове обложите папиром за печење. Оставите на страну.
Користећи мерицу за колаче или кашику за мерење, измерите три мале кашике око 60 г теста за колачиће. Уролајте свако парче теста у лопту, пазећи да облик буде као цилиндар. Ставите 8-9 лоптица теста на сваки плех.
Пеците кекс 12-13 минута или док ивице не порумене. Охладите их на плеху за печење 10 минута. У међувремену, притисните неколико додатних комадића чоколаде у врхове топлог кекса. Након 10 минута хлађења на плеховима, пренесите их на решетку да се потпуно охладе. Уживајте!
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)